Hlavní obsah

Skvělá zpráva! Hudler chce jet na mistrovství světa, vrásky ale Růžičkovi dělá obrana

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Kouč Alois Hadamczik o něj pro olympiádu nestál, staronový kouč hokejové reprezentace Vladimír Růžička ale už dopředu vyhlásil: „O Jiřího Hudlera mám zájem, teď záleží jen na něm, jestli na mistrovství světa chce jet.“ A olomoucký rodák Růžičku potěšil, svou účast na šampionátu v Minsku mu přislíbil.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Útočník Calgary Jiří Hudler (uprostřed) se raduje se spoluhráči Mattem Stajanem (vlevo) a Tylerem Wotherspoonem z gólu.

Článek
Fotogalerie

„S Jirkou jsem mluvil a řekl mi, že by na mistrovství jel. Pokud bude všechno v pořádku, 25. dubna by měl dorazit do Prahy," uvedl dnes na srazu reprezentace její trenér Vladimír Růžička. Ten už dříve avizoval, že veškeré předchozí spory jsou zapomenuty a minulost neřeší.

Pravě Hudlera totiž Růžička při svém minulém působení u reprezentačního týmu nevzal v roce 2010 na olympijské hry do Vancouveru, a šikovný útočník pak pod Růžičkou odmítl reprezentovat na světovém šampionátu v témže roce, kde Češi nakonec senzačně došli až ke zlatým medailím.

Teď už je však vše smazáno, a tak by Růžička aktuálně šestého nejproduktivnějšího Čecha letošního ročníku NHL mohl využít už na květnových Švédských hrách, které jsou generálkou na mistrovství světa.

Kutlák vyřadilo z nominace zranění

Mnohem větší starosti ale dělá trenérovi situace v obraně, kde zatím nemůže využít zkušených beků. Na dnešním srazu se měl již hlásit Zdeněk Kutlák, kvůli zranění se ale musel omluvit. „Jednoznačně to je komplikace, chtělo by to do defenzivy někoho zkušenějšího," přikyvuje Růžička a kromě vrcholící základní části NHL sleduje i dění v Evropě.

„Hodně sázím na Ondru Němce," ukazuje na obránce Lva, stejně jako pošilhává po jeho klubovém spoluhráči Martinu Ševcovi. „Neříkám, že rovnou na mistrovství, ale do nominace s ním počítám. Chci ho vidět," říká Růžička a zájem má i o sparťany Piskáčka s Krejčíkem, zlínského Zámorského, stejně jako o některé třinecké zadáky. „Nemáme moc velký prostor na zkoušení, protože některá mužstva ještě hrají play off a budou třeba i postupovat. Pak to bude velký risk. Třeba nás ale překvapivý někdo z mladých kluků, kteří jsou teď v kádru."

Naopak v případě Tomáše Kaberleho je Růžičkův postoj zdrženlivější. „Kladno má teď své určité problémy, takže teď nechci nic říkat. Sezóna je pro něj hodně dlouhá, ještě jsme se o tom nebavili," přiznává Růžička a hledí i na posily do ofenzivy. „Úžasnou formu má Honza Kovář v Magnitogorsku, stojím i o Martina Růžičku z Třince. A určitě mě zajímá i Milan Gulaš. Pokud se švédským Färjestadem vypadne, přidá se k reprezentaci," vyjmenovává Růžička.

Aktuální kádr čítá 29 jmen

„Navíc už se to hodně začíná rýsovat v NHL, za další tři čtyři dny budeme vědět ještě víc. Pak začneme kluky obvolávat. Nechci ale předbíhat, abych teď neřekl, že s někým jsme domluvení a on pak neprojde zdravotní prohlídkou. Teprve až mi daný hráč řekne, že může jet, tak to oznámím veřejně, plánuje Růžička.

Ten má nyní k dispozici devětadvacetičlenný kádr, k mužstvu se dnes připojili Alexander Salák s Romanem Červenkou z Petrohradu a Jan Kolář s Lukášem Kašparem z Doněcku. Ve čtvrtek a pátek čekají reprezentaci v Děčíně duely s Dánskem v rámci Euro Hockey Challenge, do nich ale výše zmíněné kvarteto ještě nezasáhne.

Kádr českých hokejistů před zápasy s Dánskem v Euro Hockey Challenge v Děčíně (10. a 11. dubna):
Brankáři:
Pavel Francouz (Litvínov)
Tomáš Závorka (Karlovy Vary)
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Alexander Salák (Petrohrad/KHL)
Obránci:
Lukáš Kovář
Tomáš Kudělka (oba Vítkovice)
Michal Gulaši (Karlovy Vary)
Bohumil Jank (Hradec Králové)
Vojtěch Mozík (Plzeň)
Ondřej Vitásek (Liberec)
Matěj Stříteský (Litvínov)
Jan Kolář (Doněck/KHL)
Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL)
Útočníci:
Tomáš Nosek
Lukáš Radil
Tomáš Zohorna (všichni Pardubice)
Ondřej Roman
Vladimír Svačina (oba Vítkovice)
Petr Pohl
Martin Zaťovič (oba Karlovy Vary)
Tomáš Filippi
Jakub Valský (oba Liberec)
Jakub Petružálek
Tomáš Vincour (oba Kazaň/KHL)
Roman Červenka (Petrohrad/KHL)
Lukáš Kašpar (Doněck/KHL)
Robert Kousal (Podolsk/KHL)
Radek Smoleňák (Chanty-Mansijsk/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)

Reklama

Související témata: