Hlavní obsah

Obránce Šmíd vypadl ze hry o světový šampionát. V NHL nehraje kvůli poranění krku

Calgary
Aktualizováno

Špatná zpráva dorazila ve středu ze zámoří. Čeští hokejisté nemohou na květnovém světovém šampionátu v Minsku počítat s Ladislavem Šmídem. Osmadvacetiletý obránce Calgary, který startoval na únorové olympiádě v Soči, se trenérovi Vladimíru Růžičkovi omluvil kvůli poranění krku.

Foto: Candice Ward, Reuters

Obránce Calgary Flames Ladislav Šmíd na mistrovství světa nepojede.

Článek

„Mluvil jsem s ním v úterý večer a říkal, že do konce základní části NHL už nenastoupí a určitě kvůli svému zdravotnímu stavu neprojde výstupní prohlídkou," uvedl Růžička. „Nedá se nic dělat, zdraví je přednější," uvedl reprezentační kormidelník, jenž má s obranou docela starosti. „Zkušení beci chybějí, ale nedá se nic dělat. Třeba se prosadí někdo z těch mladších, co tu jsou," uvažoval kouč.

Z devíti beků, kteří jsou aktuálně v přípravě na mistrovství světa, má zkušenosti ze šampionátu pouze Mojžíš, který ve čtvrtečním děčínském zápase s Dány dostane i kapitánské céčko na dres. Vitásek, Mozík, Jank, Stříteský, Lukáš Kovář jsou absolutními nováčky, Gulaši hrál za národní tým zatím pětkrát, Kudělka šestkrát a Kolář má v kolonce startů v mezistátních utkáních zapsané číslo devět.

„Jsou tady kluci ve věku 22 až 25 let, hráli dobře v klubech, ale přece jen nejsou dostatečně prověření na mezinárodní scéně. Dáme jim šanci a uvidíme," říká Růžička. Ze zadáků, kteří ještě hrají evropské ligové soutěže, mohou pozvánku očekávat Němec a Ševc ze Lva, Krejčík a Piskáček ze Sparty, Zámorský ze Zlína, možná i někdo z Třince nebo Brna.

S dalšími hokejisty z NHL, kteří přicházejí v úvahu pro start na šampionátu v Minsku, se Růžička teprve pokusí telefonicky spojit. „Začínám to obvolávat," potvrdil. Plánuje, že se ozve i Jaromíru Jágrovi, jehož New Jersey živí už jen teoretickou naději na postup do play off. „Uvidíme, jestli se mu tentokrát už dovolám. Přinejhorším mu napíšu další zprávu," pousmál se Růžička. Zatím jediným hráčem z NHL, který potvrdil start na MS, je útočník Jiří Hudler z Calgary. Nejproduktivnější hokejista Flames v této sezóně by se měl zapojit do přípravy národního mužstva už 25. dubna.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko