Hlavní obsah

Česko - Dánsko 4:0Růžičkova obnovená premiéra v roli kouče úspěšná, Dány vyřídil gólový úder už v druhé třetině

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Radil 1 : 0
22. Roman 2 : 0
24. Roman 3 : 0
48. Nosek (trestné střílení) 4 : 0
Záznam online reportáže

Děčín
Aktualizováno

Obnovená premiéra trenéra Vladimíra Růžičky na reprezentační střídačce se povedla na jedničku. Čeští hokejisté v prvním zápasovém testu před mistrovstvím světa porazili Dánsko 4:0, když hráli s velkou chutí, snažili se o agresivní styl a přitom zvládli i pečlivě bránit.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér národního týmu Vladimír Růžička na lavičce.

Článek

Národní tým na děčínském ledě vstoupil vítězně do série Euro Hockey Challenge, potěšitelný byl vedle výsledku především herní projev. Kouč, jenž se vrátil k reprezentaci po čtyřech letech, zjevně dokázal dát mužstvu rychle docela dobrou tvář. Přitom do zahájení šampionátu v Minsku schází ještě měsíc, ale řada hráčů stávajícího výběru naznačila, že může na nominaci reálně myslet.

Už po 64 vteřinách sice putoval na trestnou lavici jeden z devíti debutantů ve hře Jank, ale dánská početní výhoda neznamenala vážnější nebezpečí pro Kovářovu branku. Česká přesilovka přišla vzápětí a vypadala daleko lépe. Kousal s Radilem se opakovaně dostali do slibné gólové příležitosti.

Dánové sice předváděli velmi dobré bruslení, přesto je domácí mužstvo nepouštělo moc často do útočného pásma. Nejblíž gólu byl v první třetině Svačina, jenž se ve 14. minutě ocitl sám před Galbraithem. Gólmana švédské Karlskrony překonat zblízka nedokázal.

Branková smršť na začátku druhé třetiny

Dojem z hry národního týmu byl ale pozitivní. Reprezentanti měli chuť, byli aktivní, dohrávali řadu soubojů a nebáli se střetů. V úvodu druhého dějství přišla i branková smršť.

K otevření skóre stačily pouhé čtyři vteřiny z české přesilovky. Kousal vyhrál vhazování v útočném pásmu, přihrál střílejícímu Kudělkovi a gólovou dorážkou se prosadil před brankou číhající Radil. Pardubický útočník tak slavil premiérovou trefu v reprezentačním dresu.

Jen o 28 vteřin později skóroval také Roman a vítkovický útočník se po souhře s klubovým parťákem Svačinou radoval z gólu i při svém dalším střídání, takže přesně ve 24. minutě vedli reprezentanti 3:0 a jasně diktovali tempo hry.

Nosek trestné střílení proměnil

Dánové se nemínili vzdát, jenže české mužstvo mělo navrch v důrazu i pohybu a moc toho soupeři nedovolovalo. Poměr střel 31:9 po druhé části jasně dokládal převahu domácích. Pohoda českého týmu se odrazila i do odvážného průniku Noska v oslabení.

Pardubického mladíka při sólu zastavil jen faul. Nařízené trestné střílení pak Nosek mazácky proměnil, kdy zvolil zakončení s holí v jedné ruce. Během Radilova trestu navíc mohl přijít i další český gól v oslabení, Zaťovič v sólu udělal gólmanovi nádhernou kličku, ale místo zcela odkryté branky trefil jen tyčku.

Jistě chytající Kovář celkem s přehledem držel čisté konto, štěstí měl ale deset minut před koncem, kdy se puk po střele M. Christiansena otřel o brankovou konstrukci. Šancí domácích ale bylo daleko víc, české mužstvo bylo jasně lepší. Galbraith musel nakonec předvést 44 úspěšných zásahů a více než tři tisícovky diváků v hledišti děčínského zimního stadiónu se dobře bavily.

Euro Hockey Challenge
Česko - Dánsko 4:0
Branky: 22. a 24. Roman, 21. Radil, 48. T. Nosek z trest. střílení, hlavní rozhodčí Hodek a Hribik (oba ČR), vyloučení 6:5, využití 1:0, 3328 diváků, třetiny 0:0, 3:0, 1:0.
Česko: J. Kovář – Stříteský, Mojžíš, L. Kovář, Kudělka, Mozík, Jank, Vitásek, Gulaši – Smoleňák, Petružálek, Vondrka – Radil, Kousal, T. Nosek – Svačina, Roman, T. Zohorna – Pohl, Filippi, Zaťovič.
Dánsko: Galbraith – Brugisser, J. Christensen, Kristensen, B. Jensen, Gronvaldt, K. Jensen, Hertzberg – M. Christensen, Green, Poulsen – Bjorkstrand, J. Jensen, Lie – Thinnesen, Andreasen, Svendsen – Nielsen, Lauridsen, Schultz.
Jyväskylä: Finsko - Lotyšsko 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Branky: 19. Huhtala, 22. Keränen, 28. Pakarinen, 46. Sallinen, 55. Hytönen - 16. Galvinš.
Weisswasser: Německo - Francie 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 2:0, 1:2 - 0:0)
Branky: 24. Hospelt, 36. Brückner, 49. Ehliz - 14. Besch, 44. Claireaux, 52. Fleury, rozhodující sam. nájezd Desrosiers.

Reklama