Hlavní obsah

Růžička se konečně dovolal Jágrovi, o MS teď chce mluvit i s dalšími hráči z NHL

Praha
Aktualizováno

Po několika předchozích marných pokusech se kouč hokejové reprezentace Vladimír Růžička konečně dovolal Jaromíru Jágrovi. Jestli však dvaačtyřicetiletý útočník New Jersey vypomůže národnímu týmu na květnovém mistrovství světa v běloruském Minsku, bude jasno až v příštích dnech. Během nich se Růžička chystá oslovit i další hráče, kteří v NHL nepostoupili do play off a klubová sezóna už pro ně skončila.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér národního týmu Vladimír Růžička na lavičce.

Článek

"Víceméně jsme si nic neřekli, tento týden si zavoláme. Jen se ozval, že si dáme vědět. Já jsem mu říkal, ať si to všechno promyslí, jak na tom bude zdravotně," řekl Růžička ČTK a serveru hokej.cz o svém hovoru s Jágrem. V době, kdy dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana s Růžičkou mluvil, měl před sebou ještě páteční duel s Islanders a nedělní s Bostonem.

Staronový kouč národního týmu se snažil dovolat i Jágrovu spoluhráči Marku Židlickému, o kterého by měl také velký zájem. "Chci to obvolávat dneska. Všichni doteď hráli. Nedovolal jsem se asi sedmi osmi hráčům," navázal Růžička. Kontaktovat chce útočníky Milana Michálka s Alešem Hemským a Michaela Frolíka z Winnipegu, obránce Zbyňka Michálka z Phoenixu a další.

Bude čekat také na situaci s forvardem Jiřím Tlustým z Caroliny, s kterým už mluvil. "Jde dneska na prohlídku," podotkl Růžička. Tlustý se vrátil v minulém týdnu do hry po zranění a nemá na příští sezónu kontrakt. Smlouvy končí v NHL také Milanu Michálkovi, Hemskému, Frolíkovi i Radku Dvořákovi z Caroliny. "U Michaela Frolíka jsem četl, že bez smlouvy nechce, ale tomu budu volat dneska," uvedl Růžička.

Někteří hráči se už předem omluvili

Účast na šampionátu zatím přislíbil v případě úspěšné zdravotní prohlídky útočník Jiří Hudler z Calgary. Jeho spoluhráč, obránce Ladislav Šmíd, je naopak kvůli zranění mimo hru. Počítat nemůže Růžička ani s útočníky Radimem Vrbatou z Phoenixu a Tomášem Fleichmannem z Floridy, kteří čekají přírůstky do rodiny.

Vrbatův spoluhráč Martin Hanzal chyběl na konci základní části vinou zranění, další hráč Phoenixu Martin Erat se z rodinných důvodů omluvil. Dcera se nedávno narodila také Patriku Eliášovi z New Jersey.

Do přípravy by se mohli zařadit i hráči, kteří strávili buď převážnou část nebo celou sezónu v nižší AHL. Ve hře jsou útočník Roman Horák z farmy Edmontonu v Oklahoma City či obránce Michal Jordán ze záložního týmu Caroliny v Charlotte. Zatím není jisté, zda se jejich kluby probojují do play off. "O Horákovi určitě uvažuju. U Jordána je to možné. Uvidíme," doplnil Růžička.

Růžička může využít i hráče z 1. kola play off NHL

Už ve čtvrtek reprezentační kouč prozradil, že na mistrovství světa počítá na brankářském postu jako s jedničkou s Alexandrem Salákem z Petrohradu, dvojkou Jakubem Kovářem z Jekatěrinburghu a Pavlem Francouzem z Litvínova. Ondřeje Pavelce z Winnipegu, Michala Neuvirtha z Buffala, Petra Mrázka z Detroitu či Marka Mazance, který chytá na farmě Nashvillu, bude mít v hledáčku opět až v další sezóně před mistrovstvím světa v Praze v roce 2015.

Vzhledem k tomu, že světový šampionát začne až 9. května, mohou stavitelé národního týmu sáhnout i po případných kandidátech z první kola play off. Tam se představí dalších 14 hráčů. Růžička už na konci minulého týdne avizoval, že mu potvrdili zájem beci Radko Gudas a Andrej Šustr, útočník Ondřej Palát z Tampy Bay, Vladimír Sobotka ze St. Louis nebo zadák Jakub Kindl z Detroitu. Mluvil i s dalšími obránci Janem Hejdou z Colorada či Michalem Rozsívalem z Chicaga. "Uvidíme, zatím je to předčasné," dodal Růžička k hráčům chystajícím se na boje o Stanleyův pohár.

Reklama

Související témata: