Hlavní obsah

Dal dřív gól v reprezentaci než v extralize. Asi jsem rarita, říkal liberecký obránce Vitásek

Havlíčkův Brod

V extralize má na kontě 51 utkání, naopak za národní tým odehrál pouhé tři. Dřív než se ale zapsal mezi střelce v nejvyšší soutěži, dokázal skórovat v reprezentaci. V Liberci obránce Ondřej Vitásek už tři sezóny čeká na gól, přitom v českém dresu na ledě brodské Kotliny otevřel skóre přípravného duelu s hokejisty Norska (6:2).

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ondřej Vitásek (vlevo) dává první gól českého národního týmu norskému brankáři Larsi Voldenovi.

Článek

„V klubu celou dobu nic a teď trefa za nároďák, to se hnedka asi nevidí. Asi jsem docela rarita. Měl jsem velikou radost, že to tam spadlo. Je super, že dostanu prostor i v přesilovce. Našla mě báječná Zatyho přihrávka, ta trefa pro mě znamenala opravdu hodně," líčil Vitásek, jenž měl z utkání výborný pocit.

"Publikum bylo skvělé jak tady, tak v Děčíně. Lidi fandili, což nám pomohlo. Zápas jsme kontrolovali. Útočníci se výborně vraceli dozadu, Salák to pochytal a v kabině nikdo ani nic neříkal o zápisném za premiérový gól. Pokud nějaké bude, tak snad ne moc tučný," usmíval se Vitásek, jenž si málem zapomněl vzít puk na památku.

„Jak jsem se radoval, tak jsem si ani na takový suvenýr nevzpomněl. Naštěstí spoluhráč Filippi na to myslel za mě a hned mi říkal, že ho z ledu vzal," vykládal Vitásek. Tomáš Filippi nakonec bral puk i pro sebe. Premiérový gól za národní tým si připsali celkem čtyři hráči, vedle libereckého duo i Tomáš Vincour a Jan Kolář.

„No vidíte, vždyť já nemám puk na památku. Sváča mi to hodil perfektně do jízdy, Norové špatně vystřídali, takže já jsme jel sám na gólmana a v tu chvíli jsem si vůbec neuvědomil, že bych si mohl kotouč schovat. Možná tady ještě nějaký zapomenutý najdu," tvrdil v Kazani působící Vincour.

Kluci hráli lépe než v klubu, tvrdil Růžička

Další útočník Michal Vondrka mohl být mezi střelci zapsaný dokonce dvakrát. Jenže ve 36. minutě neproměnil trestné střílení, ale reparát složit ještě před koncem druhého dějství přesnou ranou pod horní tyčku. „Tam jsem se chtěl trefit už při nájezdu," mínil hráč Slovanu.

Čeští reprezentanti nakonec po velmi dobrém výkonu porazili Nory 6:2 a ještě v sérii Euro Hockey Challenge neztratili ani bod. Dobrým pohybem i důrazem od začátku soupeře přehrával a celkový poměr střel 35:18 dokládá jejich převahu.

„Líbilo se mi, s jakou chutí kluci hráli. Zdá se mi, že někteří předvádějí ještě lepší výkony než v klubu. Šli jsme na Nory s velkým elánem, dokázali jím hrát hodně do těla i dobře napadat což slavilo to úspěch," tvrdil trenér Vladimír Růžička a byl rád i za to, že hned kvarteto hokejistů slavilo premiérovou trefu. „Určitě jim to přidá na sebevědomí. Budou si věřit, taky si víc dovolí."

Reklama

Související témata: