Hlavní obsah

Růžička s těžkým srdcem poslal domů pět hráčů. Jednoho obránce a čtyři útočníky

Martin KézrPrávo

Pět hráčů hokejové reprezentace končí v přípravě na mistrovství světa. Po pátečním tréninku v pražském Edenu trenér Vladimír Růžička poslal domů obránce Michala Gulašiho a útočníky Petra Pohla, Tomáše Vincoura a Vladimíra Svačinu. Pokračovat s národním týmem nebude ani Ondřej Roman, jehož zraněný kotník vyžaduje ještě minimálně dva týdny léčení.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Trenér české reprezentace Vladimír Růžička (vpravo) a jeho asistent Jaroslav Špaček hovoří se svými svěřenci na střídačce v duelu s Norskem.

Článek

„Říkat hráčům, že se nevejdou do nominace, je na práci reprezentačního trenéra asi to vůbec nejhorší," říká trenér Růžička, jehož svěřenci dosavadní čtyři přípravná utkání v Euro Hockey Challenge vyhráli při celkovém skóre 17:3, když dvakrát porazili Dány a dvakrát Nory.

„Drtivá většina kluků hrála v těch zápasech velmi dobře, s elánem a dobrým pohybem, takže mně pěkně zamotali hlavu. Neměl jsem mužstvu až tolik co vytknout, při zužování kádru jsme řešili především přetlak na pravých křídlech," míní kouč, jemuž zůstalo k dispozici 27 hráčů.

Vondrka má potíže se zády, ale bude v pořádku

V pátek se do přípravy nově zapojili sparťané Jakub Krejčík, Jan Buchtele a Tomáš Rolinek. Na led nešel útočník Michal Vondrka. „Ozvaly se mu bolesti zad, ale fyzioterapeut Michal Trcc mě ubezpečil, že do pondělí bude v pořádku," prozrazuje trenér. Zápasové testy národního mužstva budou pokračovat příští týden dvojutkáním ve Švýcarsku. „Tam vezmeme pětadvacet hráčů, určitě ale nechám ještě odpočívat Rolinka," má jasno Růžička.

Snaží se spojit i s hráči ze zámoří. „Už několik dní se mi nedaří dovolat bratrům Michálkovým, Zbyněk ve Phoenixu, ani Milan v Ottawě nezvedají telefon. Snad ale po Velikonocích budu vědět, jestli s nimi mohu počítat," říká Růžička, jenž taky čeká, jestli se mu ozve Jágr. „Jsem trpělivý a připravený čekat na Jardu Jágra klidně i delší dobu. Netlačím na něj, on si zase potrénuje sám, odpočine si a připraví se. Věřím, že dobře," tvrdí Růžička s tím, že 42letého útočníka New Jersey teď nechává v klidu.

„Jsme domluvení, že si zavoláme. Věřím, že se o mistrovství spolu dohodneme, pokud bude v pořádku zdravotně. Sám musí vědět, jak se cítí a na co má chuť. Nechávám to čistě na něm," naznačuje kouč ochotu přizpůsobit se tomu, co bude Jágrovi vyhovovat. Rozhodně s ním nepočítá do žádného přípravného zápasu. „Pokud by jel, tak až rovnou na mistrovství."

Reklama

Související témata: