Hlavní obsah

Češi jsou po vyřazení Rusů v euforii. I Kanada se jich před bojem o medaile obává

Imatra

Česká hokejová reprezentace do osmnácti let se po vyřazení Ruska ve čtvrtfinále MS ve Finsku opájí v euforii. Po osmi letech si zahraje o medaile a alespoň částečně tak zastavila propad posledních let. Semifinálovým soupeřem bude Kanada, která rozhodla o svém postupu přes Švýcarsko až třicet sekund před koncem zápasu gólem na 3:2 a i zámořská média upozorňují, že s takovým výkonem by proti české reprezentaci uspěla jen těžko.

Foto: Sport.cz

Čeští hokejisté do osmnácti let se radují z branky - ilustrační foto.

Článek

Výběr javorových listů, který na šampionátu obhajuje zlaté medaile, srážela častá vyloučení a Švýcaři měli překvapivě většinu zápasu více ze hry. „Po většinu utkání nás přehrávali. Před výkonem Švýcarů musím smeknout. Měli jsme velké štěstí, že jsme postoupili," uznal kanadský kouč Kevin Dineen.

„Jejich hra jde extrémně nahoru. Mají velmi dobrý koučink a program výchovy mládeže. Na takhle malou zemi produkují opravdu kvalitní hokejisty," pokračoval bývalý vynikající útočník ve chvále na adresu soupeře.

Experti kanadské televize TSN mluvili po utkání v podobném duchu a navíc varovali před tím, že Česká republika, která mimochodem ve skupině porazila Švýcary 4:2, bude pro zámořský celek ještě těžším protivníkem.

Proti Čechům se musíme zlepšit

„Pokud takhle budou hrát proti České republice, která má mnohem více šikovných a nebezpečných útočníků než Švýcaři, nemají šanci zlaté medaile obhájit. Musí být mnohem disciplinovanější. Hodně přesilovek zavinila lajdácká hra s pukem. V tomhle se musí proti Čechům změnit," zaznělo v komentáři TSN.

Na kanadském mužstvu naopak vyzdvihli komentátoři hru v obraně a především brankáře Masona McDonalda. V bráně má ale vynikající oporu i český tým, Vítek Vaněček pochytal spoustu šancí Rusů a na začátku prodloužení dokonce zlikvidoval trestné střílení.

„Dívali jsme se na Čechy jen v prodloužení. Tahle výhra proti Rusům jim dodá spoustu energie i do zápasu s námi. Musíme se na to připravit," varoval obránce Haydn Fleury.

Česká republika se utká s Kanadou o účast ve finále v sobotu od 18 hodin (on-line na Sport.cz). Druhou semifinálovou dvojici tvoří Švédsko s USA.

Podaří se českým hokejistům do 18 let přejít přes Kanadu do finále?
Ano
79,9 %
Ne
20,1 %
Celkem hlasovalo 17427 čtenářů.

Reklama

Pavouk - MS hokejistů do 18 let

  • Čtvrtfinále

  • Kanada Kanada Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
  • Česká republika Česko Ruská federace Rusko
    3 : 2
  • Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    10 : 0
  • Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    6 : 2
  • Semifinále

  • Kanada Kanada Česká republika Česko
    3 : 4
  • Švédsko Švédsko Spojené státy USA
    1 : 4
  • Finále

  • Česká republika Česko Spojené státy USA
    2 : 5