Hlavní obsah

Růžička dával za vzor Jágra. Palát a spol. se nemusí objevit v nominaci do Prahy, varoval

Už několikátou čáru přes rozpočet udělali hokejisté z NHL trenérovi národního týmu Vladimíru Růžičkovi. Ten sice neočekával na MS v olympijském roce vysokou účast hráčů z nejprestižnější ligy světa, počítal ale výpomocí alespoň mladších hokejistů. Když pozvánku odmítli mladíci z Tampy Bay Ondřej Palát, Radko Gudas a Andrej Šustr, prohlásil, že se mohou omluvenky projevit v nominaci na světový šampionát 2015, který uspořádá Praha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička uděluje hráčům pokyny.

Článek

Erat, Eliáš, Fleischmann, Frolík, Hanzal, Hemský, bratři Michálkové, Šmíd, Tlustý, Vrbata a Židlický. A teď ještě se k hráčům, kteří odmítli Růžičkovu nabídku na reprezentování na blížícím se světovém šampionátu v Minsku, přibyli tři mladíci z Lightning. „Trošku mě překvapilo, že nikdo z nich nakonec nebude. Když jsem s hráči mluvil (dříve), říkali něco jiného," prozradil na svazovém webu hokej.cz Růžička.

„Jelikož je olympijská sezóna, věděl jsem, že moc kluků z NHL nenastoupí. Ale u těch mladších jsem si říkal, že by mohli," prozradil Růžička s tím, že u starších hráčů omluvenky chápe snáze. „Tihle kluci jsou obouchaní, mají za sebou náročnou sezónu. Naprosto chápu třeba Marka Židlického. Něco pro nároďák udělal, v minulosti jezdil na turnaje. Má toho dost, beru," vyznal trenér, který by měl pochopení i pro odmítnutí Michala Rozsívala.

Yzerman chtěl, aby jeli

Mladíci z Tampy ho ale svou negativní odpovědí zarmoutili. Nezviklala ho ani zranění, kterými si nedávno Palát s Gudasem prošli. „Jenže Ondra Palát hrál poslední dva zápasy a udělal tři body. Sláva Lener mluvil s generálním manažerem (Tampy) Stevem Yzermanem a ten doporučoval, aby kluci startovali na mistrovství světa," prozradil.

Růžičkovi se nelíbí ani odůvodnění, že hráč nemá zajištěnou smlouvu na nadcházející sezónu. „Je zajímavé, že na olympiádě Palát byl, a také neměl smlouvu. Svaz hráče pojišťuje. Jistě, riziko zranění tam je. Ale zranit se můžete přece kdekoli," pokračoval padesátiletý trenér, jemuž se nelíbí kompletně přístup hráčů ze zámoří.

„Dnešní generace je jiná než ta, která jezdila předtím. Nebo ta moje. Já třeba vždycky počítal s tím, že vrcholem sezóny bude mistrovství světa. Tak to prostě bylo. Národní mužstvo není o penězích. Vím, že hráčům start nedoporučují agenti, na ty mám svůj názor. Moc nám jejich přístup nepřispívá. Ale vždycky je to o rozhodnutí konkrétního hráče," je přesvědčený Růžička.

Příště nemusím mít zájem já, naznačuje Růžička

Kouč také prohlásil, že omluvenky mohou výrazně promluvit do nominace v příštím roce, kdy se světový šampionát bude konat v Praze. „Nemíním to nijak zvlášť rozebírat. Ale za rok bude mistrovství světa u nás. A může se stát, že příště třeba zase nebudu mít zájem já. Že i když budou někteří hráči k dispozici, vezmeme někoho jiného," upozornil hráče.

Ze zámoří se kromě Michala Jordána, který přicestoval z farmy a o svou šanci získat místo na MS bojuje, přislíbil účast jen Jiří Hudler, jehož při nominaci na olympijské hry tehdejší trenér reprezentace Alois Hadamczik opomenul. Růžička se nevzdává naděje také na účast Jaromíra Jágra. „Jarda je takový, že chce vždycky pomoci. Když mohl, v minulosti se neomluvil, mladí by si z něj měli vzít příklad," řekl současný kouč národního celku.

Neúspěchu v Minsku se ale Růžička neobává. „Máme tady jiné hráče, kteří v přípravě tvrdě makají. Jedeme čtyři týdny, viděli jste sami, že ti kluci do toho dávají všechno. Když nebude nikdo z NHL, pojedou tito hráči. Za rok je šampionát v Praze a my to vezmeme v úvahu," dodal Růžička, jehož čekají dnes a v neděli dva přípravné zápasy proti domácímu Švýcarsku.

Co si myslíte o prohlášení Vladimíra Růžičky, že by omluvenky na letošní MS mohly ovlivnit i nominaci na příští rok?
Je to správné, Růžička na to má právo
95,8 %
Nelíbí se mi to, hráči by měli mít možnost rozhodnout se sami
4,2 %
Celkem hlasovalo 28373 čtenářů.

Reklama

Související témata: