Hlavní obsah

Podle Růžičky nový kouč ve středu ještě znám nebude

PRAHA

Nové složení realizačního týmu české hokejové reprezentace navrhne na středečním zasedání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje dosavadní kouč Vladimír Růžička. Trenér úřadujících mistrů světa znovu potvrdil, že on sám u reprezentace působit nebude. Jména svých kandidátů si ale Růžička nechává pro sebe a vysloví je až na jednání v pražském hotelu Selský dvůr.

Článek

"Nemyslím si, že by se hned za jeden den podařilo trenéra zvolit," nevěří Růžička, že už ve středu bude známo jméno nového kouče. Generální sekretář svazu Martin Urban by však byl rád, aby se už tento týden rozhodlo. "Může se ve středu rozhodnout a nemusí. Ale není tolik času, protože je potřeba naplánovat přípravné zápasy a další věci. Čím dříve se rozhodne, tím lépe," prohlásil Urban.

Své rozhodnutí nehodlá měnit

Kouč a generální manažer Slavie Růžička, který převzal národní tým narychlo loni v srpnu po tragické smrti Ivana Hlinky, právě kvůli vytížení v pražském klubu nechce u národního týmu pokračovat. "Spekulovalo se a padaly takové hlasy, že bych byl u reprezentace alespoň u některých akcí, ale já svůj postoj neměním. Bylo to sice těžké rozhodování, ale chci se naplno věnovat práci ve Slavii," uvedl úspěšný kouč, jemuž se dění okolo reprezentace honilo hlavou i při čtyřdenní dovolené v Římě.

Růžička, který má na starosti reprezentační úsek, bude ještě v úterý jednat s předsedou svazu Vratislavem Kulhánkem a generálním manažerem reprezentace Zbyňkem Kusým. Ten měl představu, že by Růžička byl u týmu alespoň na olympijských hrách v Turíně a mistrovství světa v Lotyšsku. "Poté, co tragicky zahynul Ivan (Hlinka), byla zvláštní situace. Je ale lepší se vrátit k modelu, kdy vede trenér reprezentaci po celou sezónu," míní Růžička. "Předložit své návrhy však mohou na výkonném výboru kromě mě i ostatní," dodal.

Růžička je pro klubového trenéra

V uplynulém ročníku vedl jako hlavní kouč národní tým na Světovém poháru na přelomu srpna a září a potom až od přípravy na světový šampionát ve Vídni. Na turnajích Euro Hockey Tour byli u mužstva jeho asistenti Ondřej Weissmann, Radim Rulík a Marian Jelínek. Růžička je i pro variantu, aby u reprezentace byl kouč, který zároveň trénuje v klubu. "V opačném případě je trenér reprezentace spíše jako agent. Jen objíždí stadiony a sleduje hráče," řekl Růžička.

Jména svých kandidátů si nechává pro sebe. "Neprozradím je," prohlásil. Mezi hlavní adepty patří podle kuloárních informací kouč Vítkovic Vladimír Vůjtek a trenér dvacítky Alois Hadamczik. V tisku padala i jména Marka Sýkory (Plzeň) či Václava Sýkory (Litvínov).

Reklama