Hlavní obsah

Češi spadli z hrušky. Švýcaři si na nás věří, říká trenér Weissmann

Český hokejový tým v přípravě před běloruským světovým šampionátem poprvé padl. Prohra se Švýcary (1:3) ale podle asistenta trenéra Ondřeje Weissmanna nemusí být vyloženě škodná. I přesto Weissmann, který s reprezentačním šéfem Růžičkou dlouhodobě tvoří osvědčené trenérské duo, nevydával za náhodu, že národní tým podlehl zrovna Švýcarům. Kromě toho připomněl, jak se do zápasu negativně promítla nefungující časomíra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička (vlevo) a jeho tradiční asistent Ondřej Weissmann na lavičce národního týmu.

Článek

„Myslím si, že je to dobře, že nás někdo klepnul přes prsty. I když Švýcaři to zrovna být nemuseli. Předtím jsme čtyřikrát vyhráli a mám pocit, že jsme byli trošku na hrušce. Tak jsme zase spadli dolů," řekl Weissmann novinářům po porážce 1:3.

Úřadujícím vicemistrům světa se proti českému týmu v posledních letech daří, zvítězili už čtyřikrát za sebou. Naposledy národní mužstvo uspělo v dubnu 2011 v Litvínově. „Potřebovali bychom v neděli vyhrát a dostat je trochu do kolen. Je vidět, že si na nás věří, a i se tak chovají," uvedl Weissmann směrem k dalšímu duelu, který se odehraje za dva dny v Basileji.

Duel na vyprodaném stadionu v Neuchatelu poznamenaly problémy s časomírou. V první třetině byly problémy se zobrazováním trestů, od druhé třetiny časomíra „odešla" zcela. Odehraný čas tak pořadatelé hlásili nepříliš kvalitním ozvučením jen při přerušení hry.

„Bylo to celé špatné, atmosféra nás malinko srážela. Měli jsme za sebou dlouhou cestu (z Basileje), pak nešla časomíra a my jsme museli čekat. Když byl někdo vyloučen, tak jsme nevěděli, o čem se rozhodčí baví. Byl to takový rozháraný hokej. Moc se mi to nelíbilo. Nehledě na to, že jsem třikrát ani nevěděl, za co nás vyloučili," uvedl asistent kouče Vladimíra Růžičky.

Podobné problémy by v mezinárodních zápasech nečekal. „Kdybychom sem jeli s klubem, tak je to možné. Pro reprezentaci si ale myslím, že by to mělo být lépe zorganizováno," podotkl Weissmann.

Organizaci kritizoval i Vondrka

Češi se s nezvyklou situací snažili vyrovnat s pomocí maséra Zdeňka Šmída, který podle stopek hlásil každých dvacet sekund čas. „Ale i tak to bylo blbé," řekl Weissmann. Ke kritice se přidal i Michal Vondrka, s 49 zápasy jeden z nejzkušenějších hráčů v týmu.

„Mě tohle hrozně ubíjí. Jak nějaké ceremoniály před zápasem, tak i čekání furt na něco. To je příšerný, nemám to rád," řekl útočník bratislavského Slovanu

„Jezdil jsem si kolečka a snažil se na to nemyslet. Ale pilo mi to krev," přiznal útočník s pěti reprezentačními zásahy. „Na druhou stranu byly ale podmínky stejné pro nás i pro ně. Samozřejmě to není příjemný, ale stát se to může," řekl Vondrka už smířlivěji.

Reklama

Související témata: