Hlavní obsah

Kanada - Česko 3:4 po prodl.Hokejová paráda. Osmnáctka porazila Kanadu a bude hrát o světové zlato

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Špaček 0 : 1
27. Vrána 0 : 2
33. Smejkal 0 : 3
35. Barzal 1 : 3
46. Hicketts 2 : 3
53. Audette 3 : 3
67. Kaše 3 : 4
Záznam online reportáže

Lappeenranta
Aktualizováno

Sen o juniorské medaili po osmi letech je realitou. Čeští hokejisté si dokonce vůbec poprvé v historii zahrají na mistrovství světa do 18 let finále. Na ledě ve finské Lappeenrantě porazila mladá reprezentace Kanadu 4:3 v prodloužení. Během semifinále sice přišla o třígólové vedení, ale Kašeho drzost v nastaveném čase rozhodla o českém postupu. Finále proti USA si český výběr zahraje v neděli od 18 hodin (on-line na Sport.cz).

Foto: www.iihf.com

Pardubický útočník Michael Špaček se trefil i v semifinále MS proti Kanadě.

Článek

Česko vedlo už po 75 vteřinách, gólem skončila hned první vážnější akce zápasu. Vrána zavezl puk do útočného pásma a z pravé strany ostře vypálil. McDonald vyrazil puk jen před sebe, kde stál připravený Špaček. Útočník, který během sezóny nastupoval za Pardubice i v extralize dospělých, tak otevřel skóre.

Kanaďané se okamžitě snažili o gólovou odpověď, ale mladí reprezentanti pracovali v obraně naprosto spolehlivě. Naopak na druhé straně Veselý střelou těsně nad ledem trefil tyčku a česká herní pohoda byla na ledě stále víc znát. V polovině úvodního dějství měli mladíci na kontě už 11 střel, zatímco Vaněček musel čelit pouze čtyřem.

Soupeř nejvíc hrozil z přesilovek, při nichž dokázal zamknout české hráče v pásmu, ale liberecký gólman předváděl parádní zákroky. Češi měli ale i útočnou chuť, po střele Špačka zvonila horní tyčka.

Slibný třígólový náskok

Ještě veseleji bylo ve 28. minutě, kdy byl Vrána u levého mantinelu v poměrně ostrém úhlu, přesto zkusil vystřelit a kotouč poslal přesně do horního růžku kanadské branky. Nejlepší střelec šampionátu se tak dočkal už osmé trefy.

Čeští hráči dokázali s Kanadou, která obhajuje titul, udržet krok nejen bruslařsky, ale ustáli také osobní souboje i snahu soupeře o větší tvrdost v nich.

V přečíslení dva na jednoho dokázal Veselý nadvakrát dostat puk na hůl Smejkala, jenž měl před sebou odkrytou část branky. Třígólový náskok vypadal slibně, ale nevydržel ani dvě minuty. Vzápětí šel podruhé v zápase na trestnou lavici Mikliš a Kanaďané v přesilovce hned snížili, když Quenneville (synovec trenéra z NHL) našel přihrávkou přesně střílejícího Barzala.

Hned při dalším střídání zůstal sám před Vaněčkem Gropp, gólman ho naštěstí vychytal. Kanadský tlak ale narůstal a přenesl se i do třetí části, kdy ve 45. minutě dal kontaktní gól ranou od modré čáry Hicketts. Českým mladíkům začínalo být před vlastní brankou pěkné horko, čas jakoby najednou začal utíkat děsně pomalu.

Kanadský comeback

Mladí reprezentanti pod dojmem náporu soupeře ale ztráceli herní jiskru, začali být pasivní a naopak zámořský tým ve třetí části nejen že dominoval střelecky (8:3), ale předváděl i enormní důraz a především tlak do branky a v 53. minutě Audette ze závaru dosáhl vyrovnání.

Po další kanadské akci, kdy se za Vaněčkem hned dvakrát rozezvučela branková konstrukce, mohlo být ještě hůř. Naštěstí kontrola u videa ukázala, že puk šel od jedné tyčky k druhé, aniž by se dostal za brankovou čáru. Zápas za stavu 3:3 spěl k prodloužení. Na něj ale nemuselo dojít, jenže Zachova střela v předposlední minutě základní hrací doby skončila tyčce.

Rozhodl Kaše

Už v nastavení se do slibné střelecké pozice dostal David Kaše, radost mu ale překazil beton kanadského brankáře. Faul Pastrňáka potom ale nabídl soupeři přesilovku čtyři na tři, čeští mladí však obětavě přečkali dvě minuty oslabení za hákování jednoho z klíčových útočníků.

Odvážný Vránův průnik také zaváněl rozhodnutím, puk se však otřel o horní tyčku. V čase 66:17 však chomutovský útočník Kaše obral Barzala o kotouč a dokázal ho protlačit za záda MacDonalda.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Lappeenrantě (Finsko):
Česko - Kanada 4:3 v prodloužení (1:0, 2:1, 0:2 - 1:0)
Branky: 2. Špaček, 27. Vrána, 33. Smejkal, 67. Kaše - 35. Barzal, 46. Hicketts, 53. Audette, hlavní rozhodčí Kaukokari (Fin.) a Wehrli (Švýc.), vyloučení 2:2, využití 0:1, 1603 diváků.
Česko: Vaněček – Pyrochta, Mašín, Ščotka, Rašner, Mikliš, Zbořil, Havlín – Pastrňák, Karabáček, Zacha – D. Kaše, J. Vrána, M. Špaček – R. Veselý, Smejkal, Chlapík – Vopelka, Kuťák, Ordoš.
Kanada: McDonald – H. Fleury, McKeown, Sanheim, Hicketts, Pilon, Carrier – Bleackley, Perlini, Virtanen – Hawryluk, Quenneville, Gropp – Barzal, Audette, Crouse – Thomas, Konecny, Bishop – McCann.
Výsledek druhého semifinále:
USA - Švédsko 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Branky: 4. Matthews, 28. Hitchcock, 49. Larkin, 60. Eichel - 3. G. Franzén.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS hokejistů do 18 let

  • Čtvrtfinále

  • Kanada Kanada Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
  • Česká republika Česko Ruská federace Rusko
    3 : 2
  • Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    10 : 0
  • Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    6 : 2
  • Semifinále

  • Kanada Kanada Česká republika Česko
    3 : 4
  • Švédsko Švédsko Spojené státy USA
    1 : 4
  • Finále

  • Česká republika Česko Spojené státy USA
    2 : 5