Hlavní obsah

Mladí hokejisté píší sportovní pohádku. Jinou než zlatou tečku pro ni nechtějí

Lappeenranta

Skoro se tomu nedá věřit. Česká hokejová reprezentace do 18 let na finském mistrovství světa postoupila do finále přes Kanadu, o zlato se porve s USA (18:00 na Sport.cz). Samotný postup do finále je úspěchem, na který by si česká hokejová obec při častých pochybnostech o budoucnosti tuzemského hokeje před MS ani nedovolila pomyslet. Čeští mladíci jsou ale smělí a chtějí zlato.

Foto: Sport.cz

Čeští hokejisté si semifinálovou výhru nad Kanadou na finském šampionátu osmnáctiletých užívali plnými doušky.

Článek

„Tohle je strašně krásnej pocit. Porazili jsme Rusy ve čtvrtfinále, největší hokejovou velmoc v semifinále a teď nás čekají Američané, s kterými jsme v sezóně ze čtyř zápasů všechny prohráli. Ve finále se ale může stát cokoliv," říkal hlavní trenér české „osmnáctky" Jakub Petr.

Finálový zápas USA - ČR sledujte od 18 hodin v online reportáži na Sport.cz

A to mohla být cesta do finále mnohem snazší. Češi totiž nad Kanadou vedli už 3:0. Ta ale snížila a ve třetí třetině náskok stáhla zcela.

„V této věkové kategorii je vedení 3:0 ošemetné. V zápasech s Kanadou, a to v kterékoliv kategorii, takový rozdíl vůbec nic neznamená," upozornil kouč.

Kaše dal propuknout českým oslavám

V prodloužení semifinálového utkání rozradostnil české fanoušky chomutovský útočník David Kaše.

„Je neskutečný pocit dát vítězný gól zrovna proti Kanadě. V té rozhodující chvíli jsem dobře přečetl, že Kanaďan půjde na osu. Nechal mi tam puk a pak jsem viděl, že gólman mi jde dolů, tak jsem to dloubnul nahoru," popsal Kaše rozhodující gól na 4:3.

Český hokej čekal na podobný úspěch na mládežnické úrovni velmi dlouho. Výběr do osmnácti let hrál semifinále naposledy v roce 2006. Tehdy získal bronz. Od té doby ale dokonce jednou sestoupil a mezi elitou nebyl lépe než šestý. Finále si zahraje vůbec poprvé.

Ve finále ale mladíky čeká přetěžký soupeř. USA je jediné mužstvo, na které Češi v průběhu šampionátu nestačili - ve skupině s ním prohráli 0:3. Hrozivě vyhlíží také statistika americké finálové účasti. 11 ročníku = 10 finále a šest zlatých medailí.

„My jdeme dál, chceme zlato. První cíl je splněný, ale my chceme domů přijet s tou nejcennější medailí," prohlásil Kaše odhodlaně. Jasněji bude dnes večer.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články