Hlavní obsah

Reprezentaci posílí další hráči z NHL Polák se Sobotkou, zraněný Hejda na MS nepojede

Stockholm
Aktualizováno

Minimálně s pěticí hokejistů, kteří působí v zámoří, může pro světový šampionát v Bělorusku počítat reprezentační trenér Vladimír Růžička. K národnímu týmu se nově připojí obránce Roman Polák a útočník Vladimír Sobotka ze St. Louis. Růžička má zájem i o Jakuba Voráčka z Philadelphie a Tomáše Hertla ze San Jose, jejichž týmy v noci vypadly z bojů o Stanleyův pohár. Český výběr naopak na šampionátu neposílí zraněný obránce Jan Hejda z Colorada.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Útočník St. Louis Vladimír Sobotka (vpředu) přijede reprezentovat na MS do Minsku.

Článek

Růžička má v mužstvu, které dnes utkáním proti domácímu Švédsku ve Stockholmu vstoupí do závěrečného turnaje Euro Hockey Tour, dva hráče z NHL - útočníky Jaromíra Jágra z New Jersey a Jiřího Hudlera z Calgary. Účast na MS mu potvrdil i obránce Jakub Kindl z Detroitu.

Také u Poláka a Sobotky už má potvrzený start. "Jsme domluvení, že by měli být v úterý. Řeší se jen u Vládi Sobotky, že nemá kontrakt a chce to pojistit. Řeší to (manažer týmu) Martin Loukota s jeho agentem," řekl novinářům Růžička. "Vláďa Sobotka mi volal ještě včera, že jde na nějakou malou prohlídku a dělají mu nějaký menší zásah na ruce, ale není to nic, že by nemohl jet," dodal.

Hejda odehrál první kolo play off se zraněním. "S Honzou jsem mluvil, ráno mi volal. Jel by, ale nemůže, protože má zaprvé dráty v prstu a hrál s tím. Budou mu to dávat dohromady. Navíc mi už dříve říkal, že má něco s ramenem a asi příští týden podstoupí nějaký operační zákrok," prohlásil Růžička.

"Hrál jsem se zlomeným palcem na jedné ruce a se zlomeným prostředníčkem na druhé. Nikdo to nevěděl, což je v play off normální," citoval Hejdu web iSport.cz.

Žraloci asi Hertla neuvolní

U Hertla kouč moc nepočítá, že by jeho start mohl vyjít. "Mám trošku obavu, že ho San Jose neuvolní. Ale uvidíme," podotkl Růžička. Hertlova spoluhráče Martina Havláta, který hrál v play off jediný zápas, nominovat nebude.

Voráček Růžičkovi už nedávno potvrdil chuť hrát, ale hned po skončení středečního programu zatím mluvil kouč jen s Hejdou. "Doufám, že Jakub Voráček přijede. Ale taky mi říkal, že nemůže ohnout prsty a hraje s tím," dodal Růžička.

Ve druhém kole Stanleyova poháru jsou ve hře už jen útočníci David Krejčí z Bostonu s Tomášem Plekancem z Montrealu ve vzájemném souboji a také bek Michal Rozsíval z Chicaga, které bude hrát s Minnesotou. Série mohou skončit už v úvodu šampionátu v Minsku. "Říkali jsme si, že do mužstva asi pak už nebudeme zasahovat. Pokud by přijeli všichni, které chceme, tak už je to hodně hráčů," uvedl Růžička.

Které finalisty KHL si Růžička vybere?

Kádr ještě doplní také finalisté Kontinentální ligy - ze Lva Praha se spekulovalo o obráncích Ondřeji Němcovi, Martinu Ševcovi a útočníkovi Jiřím Novotném. Růžička potvrdil zájem o Jiřího Sekáče, který se ale v pondělí zranil a sedmý duel v Magnitogorsku nehrál. V týmu Metallurgu se z Gagarinova poháru radoval i centr Jan Kovář.

Růžička konkrétní jména říkat nechce, dokud nebude jejich start vyřešen, protože hráče musí vzhledem k pozdnímu konci série zařadit přímo do nominace na mistrovství světa v Minsku. Tu zveřejní v neděli. "Nespojil jsem se s nikým z nich, ale mluvil jsem s jejich agenty. Jsou ve hře tak čtyři hráči. Musíme dořešit, koho vlastně pozveme. To bude v neděli na tiskovce a musíme si to všechno promyslet, jak tým složit. Myslím, že pak už bych do nominace nechtěl zasahovat," uvedl Růžička.

Původně chtěl mít finalisty KHL k dispozici aspoň na závěr Oddset Hockey Games ve Stockholmu, ale protažení série na sedm zápasů jeho plány změnilo. "Ti hráči jsou strašně unavení, takže musíme všechno zvážit, na druhou stranu o ty hráče mám zájem. Během jednoho dvou dnů uvidíme, jak to bude dál s hráči jako třeba s Jakubem Voráčkem. Uvidíme taky, jak to půjde klukům teď na turnaji tady ve Stockholmu. Je to závěrečná prověrka. Určitě co se týče útočníků, tak bych čtvrtou lajnu plus dvě místa chtěl brát z kluků, kteří jsou tady," dodal Růžička.

Bude Tomáš Hertl reprezentovat Českou republiku na blížícím se světovém šampionátu?
Ano, pro národní tým bude velkým přínosem
62 %
Ne, San Jose mu start po dlouhodobém zranění nedovolí
38 %
Celkem hlasovalo 13143 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články