Hlavní obsah

Finsko - Česko 2:1 SNČeši v generálce na MS podlehli Finům, Růžička večer oznámí nominaci na šampionát

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Keränen 1 : 0
35. Růžička 1 : 1
65. Immonen (rozhodující nájezd) 2 : 1
Záznam online reportáže

Stockholm
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace podlehla v generálce na mistrovství světa a ve svém posledním duelu Švédských her Finsku 1:2 po samostatných nájezdech. Národní tým tak na turnaji ve Stockholmu obsadil druhé místo. I proto, že Švédové v posledním utkání zvítězili nad Ruskem 2:0. V celém seriálu Euro Hockey Tour patří Čechům třetí pozice. Večer ve 20:15 kouč Vladimír Růžička oznámí nominaci na šampionát v běloruském Minsku, do kterého národní tým vstoupí v pátek proti Slovensku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační fotografie.

Článek

V sestavě českého týmu nechyběl Jaromír Jágr, který kvůli zhmožděnému stehennímu svalu nedohrál sobotní duel s Rusy. V zápise o utkání sice legendární „68" figurovala jako třináctý útočník, předzápasové rozbruslení ale zvládla, a tak od prvního střídání chodil Jágr na led s obvyklými parťáky z první útočné formace Hudlerem a Rolinkem. Martin Růžička se tak z první řady posunul do druhé.

Svěřenci Vladimíra Růžičky nezačali špatně, i kvůli přesilové hře drželi již předem jistého vítěze turnaje EHT na distanc od Salákovy branky, a tak se Finové k první střele dostali až po sedmi minutách hry. Jenže hned z toho byl gól. Keränen se od levého mantinelu protáhl přes Jordána před bránu a střelou na bližší tyč překonal Saláka.

Na druhé straně hned v další minutě zahrozil Zámorský, pálil ale nepřesně. Češi hráli v defenzivě mnohem lépe než o den dříve proti Rusům, tým Suomi do šancí nepouštěli, výjimkou bylo jen přečíslení dvou na jednoho, které zakončil Keränen do připraveného Salákova betonu.

Jágr odstoupil a Růžička skóroval

Ani ve druhé třetině nebezpečných momentů před oběma brankami nepřibylo, přesto ve 28. minutě byli Češi blízko vyrovnání. Martin Růžička u levého mantinelu vysokým obloukem nahodil puk na Rinneho, jehož zachránila horní tyčka. Jenže ve 35. minutě už se kanonýr mířící v příští sezóně z Třince do Čeljabinsku dočkal. Patnáct vteřin poté, co Jágr zamířil do kabin a v zápase už nepokračoval, převzal Růžička při brejkové situaci puk od Klepiše a prostřelil Rinneho.

Vyrovnávací trefa mužstvo v červených dresech nastartovala a ve třetí periodě byl český celek mnohem aktivnější. Obrat ve skóre mohl dokonat v 57. minutě Kašpar, Rinne však jeho dělovku s námahou vrazil nad branku. A protože nerozhodlo ani prodloužení, šlo se na nájezdy. V nich zajistil Finům bod navíc Immonen.

Národní tým tak na turnaji ve Stockholmu obsadil druhé místo. I proto, že Rusové podlehli domácím Švédům 0:2. V celém seriálu Euro Hockey Tour patří Čechům třetí pozice. Kouč Vladimír Růžička dnes v 20:15 po návratu mužstva do České republiky oznámí nominaci na mistrovství světa v Minsku, které začíná v pátek a národní tým do něj vstoupí utkáním se Slovenskem.

Oddset Hockey Games ve švédském Stockholmu:
Finsko - Česko 2:1 po samostatných nájezdech
Branky a nahrávky: 35. Martin Růžička (Klepiš, Vondrka) - 7. Keränen (Teräväinen, Hietanen), rozhodující sam. nájezd Immonen. Rozhodčí: Björk, Sjöqvist - Pihlblad, Haster (všichni Švéd.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 913.
ČR: Salák - Kolář II, Jordán, Zámorský, Vitásek, Jank, Krejčík, L. Kovář, Mojžíš - Jágr, Hudler, Rolinek - Martin Růžička, Klepiš, Vondrka - Radil, Kousal, Gulaš - Kašpar, Zaťovič, Buchtele - Petružálek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Finsko: Rinne - Pokka, Ohtamaa, Hietanen, Mäntylä, Lajunen, Korpikari, Marttinen, Kivistö - Jormakka, Immonen, Huhtala - Keränen, Teräväinen, Komarov - Pöysti, T. Sallinen, Pakarinen - J. Sallinen, Wirtanen, Savinainen. Trenér: Erkka Westerlund.
Švédsko - Rusko 2:0.
1.Finsko312007:47
2.ČR310114:104
3.Švédsko310116:64
4.Rusko310027:43

Reklama

Související témata: