Hlavní obsah

V nominaci Francie na MS nechybí útočník Roussel z Dallasu či bývalý sparťan Treille

Paříž

Hokejisté Francie využijí na mistrovství světa v Minsku služeb dvou útočníků, kteří hráli v uplynulé sezóně NHL. Antoine Roussel nastupoval pravidelně za Dallas, Stéphane Da Costa odehrál za Ottawu jen 12 utkání a jinak působil na farmě v Binghamtonu v nižší AHL. Francie bude posledním soupeřem Česka v základní skupině A.

Foto: Profimedia.cz

Francouz Antoine Roussel (vpravo) v dresu Dallasu v souboji s Brandonem Bolligem z Chicaga.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Roussel v této sezóně v základní části nasbíral v 81 zápasech 29 bodů za 14 branek a 15 asistencí. S 209 minutami byl třetím nejtrestanějším hráčem soutěže. V play off zaznamenal v šesti zápasech tři přihrávky. Celkem má na kontě v NHL 120 duelů a 43 bodů za 21 gólů a 22 asistencí.

Stejně starý Da Costa nasbíral v tomto ročníku NHL čtyři body za tři zásahy a jednu asistenci. Dohromady si za čtyři sezóny v prestižní soutěži připsal v 47 utkáních 11 bodů za sedm branek a čtyři asistence.

V této sezóně se objevil na pět zápasů v dresu Detroitu také obránce Xavier Ouellet, který ale Francii neposílí, neboť na detroitské farmě Grand Rapids je stále ve hře o Calderův pohár v AHL.

Z kádru má bohaté zkušenosti z NHL brankář Cristobal Huet, který získal v roce 2010 s Chicagem Stanley Cup. Osmatřicetiletý hráč švýcarského Lausanne odchytal v NHL také za Los Angeles, Montreal a Washington 272 utkání v základní části a dalších 17 v play off.

V týmu je i útočník Yorick Treille z Grenoblu, bývalý hráč Vítkovic, Sparty a Chomutova. Chybí jeho bratr Sacha z Kladna, který je od ledna mimo hru se zraněným kolenem.

Dvanáctka nominovaných působí v domácí soutěži. Z krajánků patří Pierre-Edouard Bellemare mezi nejproduktivnější hráče švédského mistra Skelleftey.

Francie vstoupí do mistrovství světa v pátek 9. května proti Kanadě a v dalších zápasech skupiny A ji čeká Itálie, Slovensko, Švédsko, Norsko, Dánsko a Česko (20. května).

Nominace hokejistů Francie na mistrovství světa v Minsku (9.-25. května):
Brankáři:
Florian Hardy (Angers)
Ronan Quemener (Briancon)
Cristobal Huet (Lausanne/Švýc.),
obránci:
Jonathan Janil, Antonin Manavian (oba Rouen)
Baptiste Amar (Grenoble)
Florian Chakiachvili (Briancon)
Benjamin Dieude-Fauvel (Quad City/CHL)
Johann Auvitu (Jyväskylä/Fin.)
Nicolas Bech (Sanok/Pol.)
Maxime Moisand (Ritten Sport/It.),
útočníci:
Luc Tardif, Yorick Treille (oba Grenoble)
Teddy Da Costa, Anthony Guttig (oba Hokki/Fin.)
Julien Desrosiers (Rouen)
Brian Henderson (Angers)
Damien Raux (Briancon)
Nicolas Ritz (Dijon)
Pierre-Edouard Bellemare (Skelleftea/Švéd.)
Eliot Berthon (Ženeva/Švýc.)
Stéphane Da Costa (Binghamton/AHL)
Damien Fleury (Lausanne/Švýc.)
Laurent Meunier (Straubing/Něm.)
Antoine Roussel (Dallas/NHL).

Reklama

Související témata: