Hlavní obsah

Těsná prohra s Jágrem ho nevzala, situace v Kladně ano. Padá to tam na hlavu, říká Plekanec

Karlovy Vary

Potřetí zůstal těsně pod vrcholem a skončil druhý. Jenže teď byl útočník Tomáš Plekanec na Zlaté hokejce udělované nejlepšímu českému hokejistovi za uplynulou sezónu triumfu mnohem blíže než v letech 2008 a 2011. Od vítězného Jaromíra Jágra jej totiž dělilo pouhých osm bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Tomáš Plekanec se svou manželkou Lucií během vyhlášení ankety Zlatá hokejka v Karlových Varech.

Článek

Nemrzí vás, že jste za prvním místem zaostal o takový kousíček?

Stejně jako pro další kluky, i pro mě je pocta být jen v desítce. A není vůbec důležitý, jestli jsem druhý o osm bodů, nebo o dvě stě. Vážím si toho, že jsem tady mohl být.

Třeba se jednou premiérového triumfu dočkáte, až Jágr svou kariéru ukončí...

Abych neskončil dřív než on... (směje se). Když se nebudeme bavit o Jardově výkonnosti, tak v takovém věku a na takové úrovni, jaké on hraje, moc hokejistů na světě nebylo a asi ani nebude.

Jenže vy jste mu letos pořádně šlapal na paty! Se svou sezónou v Montrealu musíte být spokojený, že?

Jsem, byla dobrá. Má role v týmu není taková, abych zářil v bodování. A to, co mám v Montrealu hrát, se mi dařilo plnit. Za tu dobu, co tam působím, jsem si tuhle sezónu kvůli své roli získal hodně respektu, možná úplně nejvíc.

Už vás přebolelo zklamání z vyřazení v semifinále play off NHL s Rangers?

Když si na to ještě teď vzpomenu, pořád mě to štve. Nebyli jsme sice tak blízko, jak se zdálo (Montreal prohrál 2:4 na zápasy), ale daleko jsme se přece jenom dostali.

Co chybělo k tomu, abyste do finále proklouzli?

Neřekl bych, že Rangers byli úplně lepší, ale zaspali jsme první dva domácí zápasy. To byl jeden moment, který rozhodnul. A druhým byl čtvrtý zápas na jejich ledě, který jsme prohráli v prodloužení. Kdyby se nám podařilo vyrovnat na 2:2, bylo by to hratelný a myslím, že bychom je nějak přetlačili.

Jenže to se nestalo a do finále šli Jezdci. Bylo přesto klubové vedení se sezónou spokojené?

Samozřejmě! Nikdo podle mě nečekal, ani vedení, že dojdeme takhle daleko. Někdo nám nevěřil ani v play off, my jsme přitom celou sezónu hráli nahoře v tabulce a i to play off jsme celkem v pohodě udělali.

Vy už jste si s Montrealem v roce 2010, finále zahrál. Nebyl ale letošní ročník paradoxně ještě úspěšnější?

Je pravda, že teď jsme měli silnější a vyrovnanější tým. Měli jsme víc hráčů, které jsme mohli použít, zatímco před čtyřmi lety nás táhly jen dvě lajny. Dostat se v Montrealu takhle daleko v play off je zážitek, něco neskutečného. Byl bych rád, kdyby se nám jednou povedlo Stanley Cup vyhrát.

Očekáváte, že během léta dojde v kádru Canadiens k velkým změnám?

Je možný, že půlka mančaftu bude úplně jiná, nějakým klukům končí smlouvy. Když se povede podepsat útočníky do prvních dvou lajn, které potřebujeme, bude to dobrý.

Už jste začal s tréninkem na novou sezónu?

Tím, že jsme skončili takhle pozdě, není moc času na odpočinek. Je potřeba zařadit dobrou letní přípravu, takže už se týden zase pomalu rozjíždím.

Budete se na ledě připravovat spolu s hokejisty Kladna?

Nevím, tam to všechno padá na hlavu. Doslova a do písmene (naráží na problémy se střechou na kladenském zimáku, kvůli kterým budou muset Rytíři hrát několik úvodních domácích zápasů první ligy na jiném stadiónu - pozn. red.). Nevím, jak to tam bude vypadat. Kluci začínají na konci července, nebo začátku srpna, takže uvidíme. Ale od července bych se v Kladně chtěl připravovat.

Jak vás zasáhl sestup vašeho mateřského klubu do první ligy?

Když jsem v Kladně působil, taky jsme spadli (v sezóně 2001/02). Takže vím, čím si kluci prošli. Je to těžký hlavně na psychiku. Bylo to vyloženě o ní, o ničem jiném. Už se z toho nevyhrabali. Je to škoda, protože bude strašně těžký se vrátit. Zvlášť v situaci, v jaké teď Kladno je.

Myslíte tedy, že návrat mezi elitu hned v nadcházejícím ročníku moc reálný není?

Ta situace není ani z jedné strany vůbec dobrá. Nevím, jak to tam dopadne. Až se vrátí Jarda Jágr (většinový majitel klubu), budeme asi všichni vědět víc.

Co jste vůbec říkal jeho slovům, když svůj konec v reprezentaci zdůvodňoval i tím, že už v ní nejsou hráči, jako jste vy, se kterými si na ledě výtečně rozumí?

Samozřejmě člověka potěší, když to řekne takovýto hráč. Jarda ale na mistrovství ukázal, že pořád hraje výborně. Nikdo nemůže čekat, že bude po ledě létat jako ve dvaceti nebo v pětadvaceti. Klobouk dolů před ním, jaký je hokejista a jak hraje.

Byl podle vás šampionát v Minsku skutečně jeho derniérou v národním týmu?

Myslím si, že by si v Praze (na MS 2015) určitě rád zahrál. Ale je těžké říct, jestli New Jersey nebude tou dobou v play off. Já myslím, že bude, protože jejich zkušený manažer (Lou Lamoriello) nedopustí, aby ho podruhé za sebou neudělali. Nedávám proto Jardovi v Praze moc velké šance.

Reklama