Hlavní obsah

Loni poslal piva do Kladna, to pak spadlo. Teď se Židlický chystá obdarovat další klub

Jan ŠkvorSport.cz

Zase se stal jediným obráncem, který byl v anketě Zlatá hokejka pro nejlepšího českého hráče sezóny mezi elitní desítkou. Za poslední čtyři roky se Marek Židlický dostal do Top 10 třikrát, čímž v hlasování hokejových trenérů a novinářů zachraňuje čest zadáků. V letošním ročníku obsadil sedmatřicetiletý rodák z Mostu sedmou příčku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Marek Židlický během vyhlášení ankety Zlatá hokejka.

Článek

2010. To je poslední rok, kdy se mezi deseti nejlepšími českými hokejisty objevil jiný obránce než Marek Židlický. Defenzivní opora New Jersey však věří, že v nadcházejících letech se situace změní. „Máme spoustu dobrých mladých obránců, kteří začínají v NHL nebo hrají dobře v KHL. Jejich čas určitě přijde a já doufám, že už brzy," řekl po vyhlášení výsledků v karlovarském Grandhotelu Pupp.

Coby nejlepší obránce ve Zlaté hokejce dostal stejně jako loni od jednoho ze sponzorů poukázku na odběr piva. Pro osobní spotřebu si ho ale nenechá. „Vždyť já nespořádal ani to z loňska, všechno jsem poslal na Kladno. Možná, že je teď pošlu do jiných klubů," usmál se Židlický v narážce na to, že jeho mateřský klub letos postihl sestup z nejvyšší soutěže.

„Vrátit se zpátky bude těžký. Záleží teď na Jardovi Jágrovi jako na majiteli, jakou strategii zvolí a jak tým pro nadcházející sezónu poskládá," tvrdí Židlický, který se v těchto dnech pomalu začíná připravovat na novou sezónu v NHL, už svou jedenáctou. A opět ji stráví v New Jersey, ve kterém mu po skončení uplynulého ročníku skončila smlouva, nové se ale dočkal ještě předtím, než by se stal volným hráčem.

Váží si, že ve svém věku ještě hraje NHL

„Pro jakéhokoliv hráče je lepší, když podepíše ještě před začátkem léta a získá tak jistotu. Měl jsem náznaky už po sezóně, kdy jsme měli s generálním manažerem (Lou Lamoriellem) schůzku, na které jsme si řekli co a jak. O ničem jiném jsem nepřemýšlel, v Devils jsem chtěl zůstat a to jsem i generálnímu manažerovi řekl. Hrozně si vážím toho, že ve svém věku ještě můžu hrát NHL a jsem strašně rád, že můžu zůstat právě v New Jersey," těší Židlického nový roční kontrakt na čtyři milióny dolarů.

V příštím ročníku chce napravit ten uplynulý, kdy Ďáblové zůstali před branami vyřazovacích bojů. „Nová sezóna musí být lepší, do play off se prostě musíme dostat," burcuje obránce, který zaznamenal spekulace zámořských médií, podle kterých by se do New Jersey mohl vrátit ruský kanonýr Ilja Kovalčuk, jenž loni v létě nečekaně pláchnul do Petrohradu.

„Nevím jak fanoušci, ale my jako tým bychom ho brali. Je to výborný hokejista, má dobrou střelu a pomohl by nám. Ale bližší informace nemám, takže se k tomu můžu těžko vyjadřovat," tvrdí Židlický a neskrývá nadšení, že se v New Jersey znovu potká s krajany Patrikem Eliášem i Jaromírem Jágrem. Ten stejně jako on podepsal po sezóně nový roční kontrakt. „Každý Čech v týmu je dobrý. Člověk si může zajít na večeři, popovídat si. Stejně jako k tomu patří naše srandičky v kabině. Je příjemný, že zůstáváme všichni tři."

Na MS by nebyl přínosem, proto se omluvil

S Jágrem si mohl zahrát i na květnovém světovém šampionátu v Minsku, kouč Růžička o Židlického hodně stál. Jenže se ho nedočkal. „Když se v prvním zápase se Slováky zranil Roman Polák, Vláďa mi volal a ptal se mě, jestli bych nepřijel. Hned jsem si domluvil led a šel jsem si dvakrát zatrénovat, abych to zkusil. Jenže měsíc jsem nebyl na ledě a to se pak do toho člověk těžko dostává. Na mistrovství bych jel pouze tehdy, kdybych byl schopen odevzdat stoprocentní výkon. Kdybych měl hrát na 90 procent, nebyl bych pro tým přínosem," vysvětluje své rozhodnutí.

„Nebylo to ani o únavě ani o ztrátě chuti, ale tělo si řekne o oddych, cítíte kolena, záda... Strašně rád bych jel, ale tělo už mi říkalo, abych si odpočinul a nabral síly, protože během sezóny v NHL dostalo zabrat." Nyní už Židlický trénuje na další sezónu. „V mém věku si člověk nemůže dát moc dlouhou přestávku, protože potom se do toho těžko dostává. Každý rok je to těžší a těžší a musíte se v létě dobře připravit, aby pak v sezóně tělo dobře fungovalo."

Reklama