Hlavní obsah

Bratři Kaberlové: Vyhrát společně i olympiádu, to by bylo!

Marek BurkertSport.czPrávo

Konečně se letos společně sešli v reprezentaci a hned dosáhli až na zlatý vrchol. A bratři František a Tomáš Kaberlové mají po titulu ze světového šampionátu další cíl. "Vyhrát společně i olympiádu? To by bylo!" říká František. "Bylo by to super," doplňuje svého bratra Tomáš v dvojrozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Mistři světa v hokeji bratři Kaberlové v zajetí oslav na Staroměstském náměstí v Praze.

Článek

Uplynul už více než měsíc od vašeho triumfu na mistrovství světa kam s odstupem to vídeňské zlato mezi svými úspěchy řadíte? František: Mám už pět titulů, ale nikdy jsem v nich rozdíly nedělal. Snad, že ten poslední jsme získali po určité pauze. Tomáš: Já se nejvíc těšil, že se s replikou poháru ukážu lidem v Kladně, kde jsem vyrůstal.

Se spoluhráči jste se účastnili velkolepých oslav, pokračovali jste v zapíjení úspěchu i v rodinném kruhu? F.: Letos jsem oslavoval nejmíň ze všech titulů, ale nedovedu říct proč. Možná už jsem starší. T.: Slavil jsem asi týden, další akce už moc neplánuji.

Kapitán reprezentace David Výborný si postěžoval, že se po zisku zlata setkal s mnoha negativními a závistivými reakcemi ze strany okolí včetně bývalých spoluhráčů. Co vy? F.: Vyloženě zlá reakce nebyla. Ale takové nálady jsou v téhle společnosti i v jiných oborech. Když něco dokážete, tak vám to moc lidí přeje, ale najde se i početná skupina lidí, jež závidí. T.: Konflikty jsem neměl. Když se podaří titul mistra světa, tak by měla převládat radost. Hráčů i fanoušků. Je smutné, že to u některých lidí vyvolává závist.

Máte pocit, že jste si po šampionátu dostatečně odpočinuli, nebo před novou sezónou ještě plánujete dovolenou? F.: S rodinou bychom rádi na pár dnů někam vyrazili, ale nemáme zatím nic vybraného. T.: Já byl na dovolené tři týdny, stihl jsem navštívit známé a kamarády, ale teď už je důležitá příprava na další ročník.

Takže už jste se začali připravovat na sezónu? F.: Každé ráno mám na programu cvičení v posilovně, odpoledne vyrážíme s bráchou na kole. Snažím se držet plánu, který mám z Caroliny. T.: Začal jsem v pondělí, je to taková klasika - posilovna, kolo, běhání. Posilovnu si snažím domluvit s bráchou. Na kolo je nás vždycky parta čtyř pěti kluků

Jako bratři, kteří získali zlatou medaili z MS v jednom týmu, jste mezi hokejisty raritou. Nechtěli byste si společný úspěch zopakovat i na olympiádě v Turíně? F.: Vyhrát společně i olympiádu? To by bylo! Já bych si v Itálii strašně rád zahrál, protože zimních her jsem se ještě nikdy neúčastnil. T.: My už byli rádi, že skvěle dopadla Vídeň a měli jsme spolu šanci hrát. Olympiáda je daleko, ale bylo by to super.

Jste optimisty ohledně začátku NHL? F.: Jsem odkázaný na zprávy z médií, ale věřím, že se začne. Hokej v zámoří si už nemůže dovolit, aby se další rok nehrálo. Sponzoři ztrácejí zájem a jejich další odliv by nebyl dobrý. T.: Nehrát, to by bylo zlé. V Kanadě lidi hokej milují, ale v USA by ztratil ještě víc fanoušků.

Nejste zklamáni ohledně postupu hráčské asociace, která asi přistoupí na zavedení platových stropů, ačkoli na startu jednání se zaříkávala, že jsou pro ni nepřijatelné? F.: Už v únoru to vypadalo, že dojde k dohodě a hráči udělali ústupky, takže je na řadě NHL. T.: S platovým stropem asi nic neuděláme. My hráči jsme od toho, abychom se na sezónu dobře připravili. Uvidíme, co bude na konci léta.

Máte nějakou záložní variantu, kdyby k dohodě zase nedošlo? F.: Jsem v jednání s Kladnem, kvůli rodině mě to nikam moc netáhne. A Rusko? Myslím, že ne. Nikdy neříkej nikdy, ale priorita je jasná, hrát NHL. T.: Soustředím se na sebe, abych byl odolný psychicky i fyzicky. Když ale do poloviny léta nebudou dobré vyhlídky na start sezóny v zámoří, tak se začnu svým dalším angažmá zabývat víc. V Rusku budou čekat do poslední chvíle, protože chtějí hráče na celou sezónu. Nabídkami se ale teď vůbec neprobírám.

Reklama