Hlavní obsah

Poznávací mise začala. Růžička na reprezentačním kempu vítal hned dvanáct nováčků

Jan ŠkvorSport.cz

Venku se teplota šplhala téměř ke třiceti stupňům, kterou srazila až vydatná průtrž mračen, hokejovou reprezentaci to ale nemohlo zastavit. Osmadvacítka nominovaných hráčů se ode dneška do soboty připravuje na stadiónu v pražském Edenu na předsezónním kempu, od kterého si kouč národního týmu Vladimír Růžička slibuje, že mladé a v reprezentaci převážně nezkušené hokejisty blíže pozná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský zadák Adam Polášek je jedním z tuctu nováčků, které trenér hokejové reprezentace přivítal v rámci předsezonního kempu v Praze.

Článek
Fotogalerie

„Už na posledním mistrovství světa se objevili hráči, kteří toho předtím v reprezentaci moc neodehráli. Chceme kluky, na které se dříve nedostalo, trošku víc poznat. Jinak k tomu v podstatě nemám šanci, protože během sezóny budou ve svých klubech, které hrají trošku jiným systémem," říkal Vladimír Růžička.

Do reprezentačního kempu pozval osmadvacet hokejistů, hned dvanáct z nich dosud ještě nikdy neobléklo reprezentační dres. Nejzkušenějším hráčem výběru je s 33 starty obránce Jakub Krejčík. Během čtyř dnů jeho svěřenci absolvují šest tréninků na ledě. „Nemá smysl, abychom dělali tréninky na suchu, protože hráči už je absolvovali ve svých klubech. Chceme se věnovat taktickým věcem a tomu, co budeme chtít hrát na turnaji ve Finsku," připomíná Růžička turnaj Karjala, který bude prvním testem v sezóně zakončené domácím mistrovstvím světa.

Právě na turnaji v Helsinkách na začátku listopadu by se mělo objevit několik hráčů, kteří se v těchto dnech potí v Edenu. Kontinentální liga totiž vyhlásila, že po dobu turnaje svou soutěž nepřeruší, a tak se reprezentační trenéři budou muset obejít bez hráčů působících v nejlepší klubové evropské lize.

Hráče chce Růžička připravit i na změny pravidel

„Mužstvo složíme hlavně z hráčů z české extraligy, doplníme ho jen o pár jmen z Finska a Švédska. Aspoň si v těžkých utkáních vyzkoušíme, jak na tom jsme. Čím víc se kluci budou obehrávat, tím větší šance mají, aby se dostali i do mužstva pro domácí mistrovství světa, kde budeme pod obrovským tlakem," uvědomuje si Růžička, který v Edenu nebude hráče šetřit, přestože se sezóna ještě nerozběhla.

„Tréninky budou vypadat úplně stejně jako v průběhu ročníku. Někteří kluci jsou na ledě tři dny, jiní deset, ale to je jedno," mávl rukou trenér a přiznal, že chce s hráči probrat i změny v pravidlech, které Mezinárodní hokejová federace IIHF připravila pro nadcházející sezónu.

Jde zejména o rozšíření útočných pásem na úkor toho středního a pak také zavedení hybridního icingu, kdy rozhodčí nebudou pískat zakázané uvolnění, pakliže budou vidět, že u vyhozeného puku bude nejdříve útočící hráč. „Hodně mě zajímá, jak to s dojížděním puků bude vypadat. A možná se to nezdá, ale i zvětšení útočných pásem o metr a půl až dva metry, je dost."

Po čtyřdenním kempu čeká v létě českou reprezentaci ještě jeden, který proběhne od 25. do 27. srpna v Rokycanech.

Nominace na předsezónní kemp v Edenu:
Brankáři:
Pavel Francouz (Verva Litvínov)
Libor Kašík (PSG Zlín)*
Tomáš Závorka (Energie Karlovy Vary)*
Obránci:
Milan Doudera (Oceláři Třinec)
Martin Pláněk*
Bohumil Jank (oba Mountfield Hradec Králové)
Michal Kempný (Kometa Brno)*
Adam Polášek (Sparta Praha)*
Lukáš Kovář (Vítkovice Steel)
Vojtěch Mozík (Škoda Plzeň)
Ondřej Vitásek (Bílí Tygři Liberec)
Vladimír Eminger (Kärpät Oulu/Fin.)*
Jakub Krejčík (bez angažmá)
Útočníci:
Vladimír Svačina
Petr Strapáč (oba Vítkovice Steel)
Jan Buchtele
Daniel Přibyl (oba Sparta Praha)*
Lukáš Radil (ČSOB Pojišťovna Pardubice)
Tomáš Filippi
Jakub Valský (oba Bílí Tygři Liberec)
Petr Holík (PSG Zlín)
Hynek Zohorna (Kometa Brno)*
Tomáš Hyka (Mladá Boleslav)*
Jakub Orsava (Oceláři Třinec)
Jakub Lev*
Štěpán Novotný*
Dominik Simon (všichni Škoda Plzeň)*
Tomáš Svoboda (Kometa Brno)
Pozn.: Hráči označení hvězdičkou nemají v seniorské reprezentaci odehrán žádný zápas.

Reklama

Související témata: