Hlavní obsah

Vitáskovi se zastesklo po Růžičkových kapkách, ruce už se mu ale nervozitou neklepou

Praha

V květnu okusil své první mistrovství světa a v reprezentačním kádru tehdy patřil mezi zelenáče. O dva a půl měsíce později figuruje liberecký obránce Ondřej Vitásek v národním týmu znovu, když jej kouč Vladimír Růžička pozval na letní předsezónní kemp v Edenu. A Vitásek je rázem ve svých třiadvaceti letech nejstarším hráčem v trenérově výběru. „To teda děkuju,“ usmíval se přerovský rodák, když se tuto informaci od novinářů dozvěděl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zadák Ondřej Vitásek na srazu hokejové reprezentace v Praze.

Článek

„Je nás tady hodně mladých, tak se za ty čtyři dny musíme hlavně líp poznat, dobře potrénovat a vytvořit partu," říkal Vitásek, který si jako jediný ze současného výběru zahrál na letošním šampionátu v Minsku. A to přesto, že uplynulou sezónu začínal v prvoligových Benátkách nad Jizerou a až v průběhu ročníku pravidelně nastupoval za Liberec.

„Těžké zápasy na mistrovství mi dodaly zkušenosti, které se budu snažit v budoucích letech zúročit. Doufám, že mě to posune výš," přeje si Vitásek, jehož výkony na šampionátu v Minsku hodnotili i jeho liberečtí spoluhráči. „Někteří mi říkali, že to bylo dobrý, jiní zase, že špatný. Ale spíš převažovalo kladné hodnocení."

Právě kvůli účasti na MS si letos neužil příliš dlouhé letní dovolené. „Snažil jsem se od hokeje vypnout a odpočinout si. Ale bylo to hodně náročné, asi nejhektičtější léto v mé kariéře. Měl jsem domluvené nějaké akce a musel jsem pendlovat po republice. Ale zvlášť mi to nevadilo a užil jsem si to i tak."

Chce se vypracovat ve stabilní pilíř reprezentace

Na letní reprezentační soustředění se těšil. A zdaleka už nebyl tak nervózní, jako když v dubnu zažíval svou premiéru v národním týmu v zápase Euro Hockey Challenge proti Dánsku. „Je pravda, že ruce už mám klidnější a jel jsem na tento sraz s větším nadšením. Víceméně už vím, co mě čeká, proto nejsem tolik nervózní," přiznává Vitásek.

„Trochu se mi zastesklo i po Růžových kapkách, tak uvidíme, jestli mi i teď něco dají. Ale těším se na ně, protože Růža má kvalitní tréninky, které si nemůžu vynachválit," tvrdí urostlý zadák, jenž by se chtěl vypracovat ve stabilní pilíř reprezentace. „Moc bych to uvítal a budu pro to dělat všechno. Bylo by pěkný zahrát si příští rok na domácím mistrovství světa, ale to je ještě hodně daleko. Záleží, jak se mi bude v sezóně dařit, jestli budu zdravý," uvědomuje si.

A věří, že kromě zabudování se do reprezentace zažije úspěšnou sezónu i na klubové úrovni „Máme v Liberci dobře vyvážený tým, a když každý přispěje svým dílem, můžeme mít dobré výsledky. Nemyslím si, že budeme mít tým postavený na jednom hráči," říká Vitásek a je zvědavý, jak se Severočeši vypořádají s absencí Petra Nedvěda, který po uplynulé sezóně ukončil kariéru. „Méďa byl výborný hráč, o tom žádná. Až zápasy v přípravě i samotné extralize ukážou, jestli nám bude chybět. Ale už u nás není, takže musíme jít dál a vyhrávat i bez něj."

Reklama