Hlavní obsah

VIDEO: Udělám maximum, aby hokej na Kladně zůstal. Když ale budu v koncích, položím to, řekl Jágr

Praha

Hlavu má plnou starostí. Ani ne tak s vlastní přípravou na novou sezónu NHL, jako s děním v hokejovém Kladně, jehož je Jaromír Jágr většinovým vlastníkem. Po sestupu Rytířů z extraligy jedná se sponzory, s představiteli města zase řeší akcionářskou strukturu v klubu. „Budu se snažit dělat maximum, aby hokej na Kladně zůstal a my se co nejrychleji vrátili do extraligy. Pokud bych ale nevěděl, jak dál, tak je i ta možnost, že bych to položil,“ řekl ve středu útočník New Jersey na pražské Žižkovské věži, kde čtenářům Sport.cz předával ceny za fantasy k fotbalovému mistrovství světa.

Jaromír JágrVideo: Sport.cz

 
Článek

Máte teď v Kladně mnohem víc práce, když jste na začátku července po rezignaci výkonného ředitele Václava Bartoše dočasně převzal povinnosti spojené s řízením klubu?

Chod klubu bych rozdělil na dvě části - jedna je ta sportovní, druhá se pak týká shánění peněz. Sportovní část je zajetá, jak u mládežnických družstev, tak u profesionálního klubu působí trenéři, kteří vědí, co mají dělat. Stejně jako hráči vědí, jaké jsou jejich povinnosti.

A co se shánění sponzorů týká? Je to náročnější, když Rytíři spadli z extraligy?

Bylo to těžký, i když jsme ji hráli. Měl jsem ale docela strach, že teď od nás většina sponzorů odejde. Jsem velice rád, že skoro všichni nám zůstali věrni a my se jim to budeme snažit nějakým způsobem vrátit a tu minulou sezónu odčinit. Uděláme maximum pro to, abychom postoupili zpátky.

Už víte, jak budete ze zámoří klub na dálku řídit a komu svěříte pozici výkonného ředitele?

Ještě jsem o tom tak důkladně nepřemýšlel. Mám na to ještě 40 až 50 dnů, než odletím. To je ještě spousta času, abych se přesně podíval na to, jakým způsobem chceme jít dál. Důležité je, že většina lidí v klubu zůstává, stejně jako hráčů. Ale přiznávám, je složité klub řídit, když u něj nejsi. Ono je to totiž složité i tehdy, když jsi přímo u mužstva.

Když si vypočítáte, jaké starosti s klubem musíte dennodenně řešit, nelitujete někdy, že jste před třemi lety Kladno od svého otce převzal?

Ono to nebylo tak, že bych po tom vysloveně toužil. Bylo mi to předáno otcem, který to dělal 18 let a dál už to dělat nechtěl. Musel klub dotovat ze svého, na Kladně totiž nejsou žádní silní sponzoři. A už ho to prostě přestalo bavit. A jedinou šancí, aby hokej na Kladně zůstal, bylo to, že to převezmu já. Dá se říci, že kdyby se to nestalo, už byl klub skoro prodaný do Chomutova, který tehdy hrál první ligu a my extraligu.

Co když vás v budoucnu přepadnou stejné myšlenky jako vašeho otce?

Pokud bych nevěděl, jak dál, tak je i ta možnost, že bych to položil. Ale budu se snažit udělat maximum, aby hokej na Kladně zůstal a my se co nejrychleji vrátili do extraligy. Ale bez podpory fanoušků se to opravdu nedá dělat. Lidi stále křičí, jak se to dělat má, ale když jsem se podíval na návštěvnost extraligy, tak ta naše byla nejnižší. To nejde...

Nezvažoval jste po sestupu, že byste od některého z klubů odkoupil extraligovou licenci, tak jak to nabízel Chomutov před lety vám?

Přemýšlet o tom můžeš, další věc je ale ta, že ti nikde takové věci nenabídnou. Ale z mého pohledu a mé povahy - když uděláš nějaký průšvih, něco se ti nepovede a někdo to za tebe zaplatí a vyřeší, tak si toho ani nevážíš. Sestup je smutný, ale když se někomu stane průšvih, měl by se z toho sám vylízat a sám se dostat tam, kde byl. Aby si toho daleko víc vážil. Věřím tomu, že kdyby se extraliga koupila a zůstali stejní hráči, příští rok bychom řešili stejný problém jako teď.

Berete tento fakt jako alespoň částečné pozitivum na sestupu?

Pozitivum jsem na tom nenašel. Ale na druhou stranu si myslím, že diváci si teď možná začnou hokeje vážit víc, než tomu bylo doposud. A třeba začnou chodit víc. Byl bych hrozně rád, kdyby si toho začali vážit hráči, aby si uvědomili, že hrát extraligu není automatické. To není dar, musíš si to vybojovat. A týmy jako Boleslav a Olomouc jim to ukázaly. Nemyslím si, že měly lepší mužstva, jejich hráči ale byli hladovější po úspěchu. Měli spoustu kluků, kteří nikdy extraligu neokusili, a bylo vidět, jak po tom touží. A naši hráči si možná neuvědomili, že můžou něco ztratit. A když si to uvědomili, tak už bylo dávno pozdě. Dám příklad - když je někdo zvyklý jíst maso, moc si toho neváží. Naopak když je někdo celý život zvyklý jíst chleba a najednou vidí kus masa, půjde po něm daleko víc. Takhle mi to připadalo v baráži.

Kromě jednání se sponzory vás čeká i to s představiteli města. Vy coby majoritní vlastník držíte 70 procent akcií klubu, město zbylých třicet, chtělo by mít ale větší podíl. Už jste se dohodli na řešení?

Pokud mám správné informace, tak město předložilo návrh na odkoupení části procent z akcií klubu. Musím si to všechno přesně promyslet a uvidím, jak budu postupovat dál.

Spíte kvůli všem svým starostem dobře?

Po návratu z dovolené daleko víc, než jsem spal na ní. Nevím, čím to je. Možná únavou.

Jak jste si vůbec takřka měsíc a půl dlouhý pobyt v Americe užil?

Za svou kariéru jsem zjistil, že čím jsem starší, tím je daleko těžší odpočívat. Ne z toho důvodu, že bych nechtěl, ale je pak strašně obtížné tělo znovu nastartovat. I když to tedy byla svým způsobem oddychová dovolená, od prvního dne jsem se snažil něco dělat a nějak se udržovat v kondici. Aby pak začátky na ledě nebyly těžký.

Takže jste s individuálním tréninkem spokojený?

Snažil jsem se dělat maximum. Samozřejmě to ale nebylo takové, jako když se připravuješ s mužstvem. Tam jsou souboje jeden na jednoho, soutěživost mezi hráči se zvyšuje a trénink je tak daleko kvalitnější.

Nepřehodnotil jste během volna své rozhodnutí skončit v národním týmu?

Nepřemýšlel jsem o tom. Nechávám to být tak, jak jsem odpovídal po mistrovství světa v Minsku. Pořád si stojím za tím, co jsem řekl.

V tomto týdnu váš kamarád Petr Nedvěd potvrdil, že aktivní kariéru neobnoví. S jakými pocity vnímáte, že se ve vašem lese kácí, tedy že většina vašich vrstevníků už s hokejem skončila?

Abych pravdu řekl, tak v mém lese se kácí posledních deset let. Já zatím pořád držím. Důležitý je, aby tě jakákoli věc, kterou děláš, pořád bavila a dělal jsi ji s láskou. To je nejdůležitější. A pak taky zdraví, protože bez něj nejde dělat nic, hlavně ne sport na vysoké úrovni. V našem věku je hrozně obtížné vracet se po zranění do formy, kterou jsi měl předtím. Pokud máš štěstí, zůstaneš zdravý a máš sport rád, tak se i v mém věku dají dělat zázraky.

Ty od vás očekávají i fanoušci New Jersey. Zaznamenal jste prognózu magazínu The Hockey News, podle které získáte v nadcházejícím ročníku NHL 60 bodů a budete třetím nejproduktivnějším Čechem?

S tím budeme muset něco udělat... A to mysleli 60 bodů po 40 zápasech, jo? (směje se)

Za celou základní část...

Aha, tak uvidíme... Jsou to ale jen pravděpodobnosti a předpovědi, realita je úplně jiná. Bude strašně důležité, jak budu vytěžovaný, jestli se mi něco nestane. Pokud budu vytěžovaný jako v minulé sezóně, kdy jsem na ledě dostával spoustu času, bude mi to vyhovovat. Myslím si, že máme daleko kvalitnější mužstvo než minulý rok.

I kvůli příchodu vašeho krajana Martina Havláta?

Nejvíc bude záležet na samotném Martinovi. Od New Jersey dostal šanci a bude záležet jenom na něm, jak ji využije. Věřím, že se na novou sezónu připraví výborně, že se mu i v kolektivu bude líbit, a dokáže se výkonnostně zařadit do prvních dvou pětek, kam patří. Všichni víme, že je vynikající talent. V San Jose možná nedostával tolik příležitostí, kolik chtěl. Poslední roky byl poměrně dost často zraněný, tak mu musíme přát, aby mu teď zdraví vydrželo po celou sezónu. Potom to bude mít daleko jednodušší.

Vrátí se hokejové Kladno hned na první pokus do extraligy?
Ano
51 %
Ne
49 %
Celkem hlasovalo 6585 čtenářů.

Reklama

Související témata: