Hlavní obsah

Česko - Švédsko 4:3Skvělé! Čeští hokejisté si na Hlinkově memoriálu poradili se Švédskem a budou hrát finále

Břeclav

Čeští hokejisté do 18 let pokračují v úspěšném tažení Memoriálem Ivana Hlinky v Břeclavi. Po těsné semifinálové výhře nad Švédskem 4:3 je jisté, že vylepší loňskou třetí příčku. Soupeřem v sobotním finále jim bude Kanada. Suverénně nejúspěšnější země historie turnaje a vítěz posledních šesti ročníků rozstřílel v Piešťanech výběr USA 11:5.

Článek

Před téměř třemi tisícovkami diváků v Břeclavi se odehrála velká bitva. Svěřenci kouče Jakuba Petra šli do vedení zásluhou trefy Jana Dufka z poloviny první části. Náskok v úvodu druhé třetiny zdvojnásobil další přesilovkovou brankou Daniel Krenželok. Švédové ale - rovněž v početní výhodě - rychle kontrovali. Následně čaroval mezi tyčemi gólman Daniel Vladař, přesto nezabránil vyrovnání z hole Olivera Erixona.

Česká střídačka ihned sáhla k oddechovému času a ten pozitivně ovlivnil vývoj dalších událostí. Chvilku poté vrátili v rozmezí dvou minut dvoubrankový náskok na stranu domácích Roman Dymáček a Lukáš Anděl. Reakce Seveřanů byla totožná, jen s tím rozdílem, že po oddechovém času dokázali gólově udeřit pouze jedinkrát.

Třetí třetina už další gól nepřinesla, na čemž měl velkou zásluhu gólman Vladař. Poté, co Lukáš Jašek odmítl v 57. minutě rozhodující úder, přišly pro český tým v závěru horké chvilky. Švédové se pokusili ještě umocnit svůj tlak hrou bez brankáře, ale na výsledku 4:3 a postupu Čechů se už nic nezměnilo.

"Dnešní zápas byl oslavou mládežnického hokeje. Ukázalo se, že švédské mužstvo má obrovskou sílu a dělalo nám problémy především v našem obranném pásmu, protože jejich hráči mají výborný výběr místa. Dvě třetiny jsme s tím měli problém, třetí třetina byla odehrána na nulu, to nás těší," uvedl kouč Petr pro turnajový web.

Petr: Dáme do toho všechno

Ocenil především, že mužstvo proti silnému soupeři dokázalo obstát v defenzivě. "Hráči začínají věřit v úspěch, v týmu je pohoda. Zítřejší finále na takhle prestižním turnaji před vynikajícím publikem bude pro všechny z nás svátkem. Kanada má vynikající tým, ale hrát se dá s každým. My se na to poctivě připravíme u videa a dáme do toho všechno," ujistil Petr.

Finálový duel bude reprízou souboje o zlato z roku 2005, kdy si čeští mladíci zahráli o prvenství naposledy. Dosud na něj ještě nikdy nedosáhli. Druzí byli šestkrát, pokaždé právě za Kanadou. Ta bude bojovat již o 19. zlato díky skvěle zvládnutému derby s USA, v němž vedla na konci druhé třetiny už 8:3.

V duelu o pátou příčku předčili Finové Švýcarsko 9:3, Rusové skončili sedmí díky výhře nad Slováky 5:2.

Memoriál Ivana Hlinky, turnaj hokejistů do 18 let v Břeclavi a Piešťanech:
Semifinále:
ČR - Švédsko 4:3 (1:0, 3:3, 0:0)
Branky: 10. Dufek, 23. Krenželok, 34. Dymáček, 36. Anděl - 25. L. Carlsson, 28. Erixon, 38. Dahlén.
Kanada - USA 11:5 (3:1, 5:2, 3:2)
O 5. místo:
Finsko - Švýcarsko 9:3 (4:0, 5:2, 0:1)
O 7. místo:
Slovensko - Rusko 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)
Zbývající program:
Sobota 16. srpna:
15:00 utkání o 3. místo: USA - Švédsko
17:00 finále: ČR - Kanada

Reklama

Související témata: