Hlavní obsah

Zlaté utkání bude v Jihlavě hrát i Jágr a Hašek dokonce slíbil, že se postaví do branky

Praha

Při Zlatém utkání se v sobotu 30. srpna od 17 h na jihlavském ledě objeví prakticky všichni hokejisté zlaté generace z přelomu století v čele s Jaromírem Jágrem. Poprvé od olympijského Turína 2006 se dokonce do reprezentační branky postaví Dominik Hašek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dominik Hašek slíbil, že se ukáže v brankářském.

Článek

„Když jsem Dominika žádal, aby šel chytat, tak jeho první odpověď zněla, že v žádném případě," přiznal šéftrenér svazu Slavomír Lener. „Nejvíc si vážím právě toho, že Hašek poruší své dávné slovo, že se už nikdy do branky nepostaví. Třetinu mně slíbil odchytat, jako organizátoři mu chystáme speciální helmu, on jen musí doma najít výstroj. Dotáhli jsme spolu jednání ve Varech na vyhlášení ankety Zlatá hokejka ve Varech, včera mi to ještě potvrdil sms, že se fakt do branky postaví," prozradil manažer celé akce Bedřich Ščerban.

Památku legendárního hráče a trenéra Ivana Hlinky, od jehož tragické smrti uplynulo deset let, přijedou připomenout hokejisté, kteří sehráli v reprezentaci dohromady 4289 utkání a společně v nich nastříleli 828 branek. Pokud by sebou měli přivézt všechny medaile, které s národním týmem na velkých akcích získali, bylo by jich 175, z toho 22 zlatých olympijských z Nagana a 81 nejcennějších kovů z MS.

Utkání se bude hrát od 17.00 před kamerami ČT Sport a nejstarším hokejistou přímo na ledě bude právě Hašek, jenž příští rok v lednu oslaví už padesátiny. Nejmladším pak 36letý Karel Pilař, který ještě aktivně působí v extralize, stejně jako Pavel Patera, Jiří Šlégr, Martin Ručinský, Michal Broš, David Výborný, Petr Čajánek, Jaroslav Hlinka a Tomáš Vlasák. Aktivní kariéru z přítomných hráčů ještě neukončili ani Jaromír Jágr, Radek Martínek a Libor Procházka.

Ze zlatých hochů z Nagana bude zřejmě scházet jen Petr Svoboda. Dorazí, ale na led už nepůjdou, Jiří Dopita s Vladimírem Růžičkou, ten však přijal roli nehrajícího kapitána a na střídačce olympijského týmu doplní Slavomíra Lenera. „Nejvíc nám bude chybět samozřejmě Ivan Hlinka, ale budeme se snažit pracovat jako by tam s námi byl," říká Lener.

„Jde o naprosto ojedinělou záležitost. Nebudeme si namlouvat, že je to naše poslední setkání na ledě. Moc se těšíme a chceme to odehrát tak, aby lidi měli na co koukat," vykládá Jiří Šlégr, jehož těší, že se naganská parta sejde takřka kompletní.

Zájem měl i Havlát

Mužstvo nazvané Zlatý hattrick povedou Josef Augusta s Vladimírem Martincem, kteří byli na střídačce u titulů mistrů světa v letech 1999 až 2001. „Nebylo jednoduché dát vše dohromady. Potkávají se nám tam kluci, kteří ještě pořád hrají hokej na vrcholné úrovni s těmi v hokejovém důchodu, ale sportovní úroveň může být velmi slušná," prozrazuje Augusta.

Zájem přijet měl i Martin Havlát, jenže povinnosti v zámoří, kde změnil dres, mu to nedovolí. „Pořád se ještě snažím dohnat Petra Sýkoru. Pevně věřím, že to pro všechny přítomné bude unikátní zážitek. Vyprodáno bylo za pár hodin, nezbyl jediný z více než sedmi tisíc lístků. Takhle našlapaný zimák v Jihlavě nebyl snad od té doby, kdy tam hrál Jágr ještě při první výluce NHL za Kladno proti Dukle," líčí Augusta, jenž pozval všechny členy realizačního týmu. „Budou tam i stejní kustodi, jako Šašek a Maule u Nagana, nebo Bílek s Vlašicem u mistrů světa. Ještě chystáme i jedno překvapení, abychom byli na střídačce kompletní," vypráví Augusta.

„Někteří hráči to berou fakt velmi poctivě, třeba Reichel si vyžádal i dopolední rozbruslení. Bude se hrát určitě naplno," slibuje Lener. „My to chceme hrát jedině na vítězství, ale je také důležité, aby si to diváci užili," reaguje Augusta. Každý hráč bude mít číslo, které měl v reprezentaci v době svého největšího triumfu. „Takže diváky nesmí překvapit, že na ledě budou hrát se šestkou Broš i Špaček, s číslem 16 Čajánek i Čaloun a s číslem 26 Vlasák nebo Ručinský," připomíná Ščerban.

Nominace na Zlaté utkání v Jihlavě - sobota 30. srpna v 17 h
Olympijské Nagano:
Dominik Hašek, Roman Čechmánek - František Kučera, Libor Procházka, Jaroslav Špaček, Richard Šmehlík, Roman Hamrlík, Jiří Šlégr - Pavel Patera, Robert Lang, Jan Čaloun, Martin Procházka, Robert Reichel, David Moravec, Milan Hejduk, Martin Ručinský, Martin Straka, Josef Beránek, Jaromír Jágr.
Zlatý hattrick mistrů světa:
Milan Hnilička, Vladimír Hudáček, Dušan Salfický - Petr Buzek, Martin Richter, Radek Martínek, Ladislav Benýšek, František Kaberle, Karel Pilař, Martin Štěpánek, Jiří Vykoukal - Michal Broš, David Výborný, Viktor Ujčík, Václav Prospal, Petr Čajánek, Jaroslav Hlinka, Jan Tomajko, Václav Varaďa, Tomáš Vlasák, Roman Šimíček, Tomáš Kucharčík.

Reklama

Související témata: