Hlavní obsah

Růžička zkouší na kempu v Rokycanech tři další gólmany. Ale Francouz je předsazený, říká trenér

Rokycany

Už druhý předsezónní kemp absolvuje v těchto dnech česká hokejová reprezentace. Po čtyřdenním soustředění v pražském Edenu na přelomu července a srpna se národní tým od dneška do středy připravuje v Rokycanech, kde třiadvacítka hráčů z tuzemské extraligy absolvuje pod vedením kouče Vladimíra Růžička celkem čtyři tréninky na ledě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička.

Článek

Růžička má k dispozici tři brankáře, osm obránců a dvanáct útočníků. Hned sedmnáct hráčů se zúčastnilo už kempu v Edenu, premiérové letní soustředění pak čeká gólmany Furcha, Machovského a Hrubce, obránce Rotha s Kubátem a útočníka Němce. Jde převážně o nezkušené hokejisty na mezinárodní scéně, vždyť nejvíce startů za seniorský nároďák má na svém kontě obránce Vitásek (18).

„Tréninky budou hodně podobné jako na kempu v Praze. Budeme se zaměřovat na hru ve všech třech pásmech, na forčeking, ale i taktické věci," prozradil Vladimír Růžička, který chce hráče dál blíže poznat. A zopakoval, že na nejbližší soutěžní akci, turnaji Karjala, který reprezentaci čeká na začátku listopadu v Helsinkách, se v jeho výběru objeví hodně hráčů přítomných na alespoň jednom z letních kempů.

„Neřeším, jestli někdo absolvoval jen jedno soustředění, nebo dvě. Nedělám v tom žádný rozdíl. Do Helsinek chci jet s nejsilnějším týmem a tito hráči určitě mají šanci, že se na turnaj dostanou," řekl Růžička, který oproti Edenu vzal do Rokycan tři jiné brankáře.

Francouz je předsunutý před ostatními brankáři

Zatímco kempu v Praze se zúčastnili Francouz, Kašík a Závorka, nyní volba padla na Furcha, Machovského a Hrubce. „Pokud nějak abnormálně nevylítne někdo z mladších gólmanů, pojedou na Karjalu dva brankáři, kteří byli na soustředění v Edenu nebo Rokycanech. Musejí se přece trošku otrkat," má jasno Růžička a připomněl, že na Karjale nebude moct počítat s hráči působícími v KHL, která svou soutěž během turnaje v Helsinkách nepřeruší.

K dispozici tak mimo jiné nebudou gólmani Jakub Kovář se Salákem. Růžička už teď vyhlásil, že jedno ze dvou míst vyhrazených pro brankáře by měl na Karjale obsadit litvínovský Pavel Francouz. „Je předsunutý před ostatními. Dlouho jezdil s reprezentací jako trojka a chtěl bych ho vidět v zápasech ve Finsku. Pokud tedy bude mít formu a zdraví. Budu chtít, aby ve Finsku odchytal minimálně dva zápasy," řekl Růžička, jenž po svém odchodu ze Slavie k reprezentaci před letošním MS poprvé zařadil do nominace i hráče sešívaných - Dominika Furcha.

„Je mi ale úplně jedno, jestli je někdo slávista, sparťan, nebo je z Liberce, Litvínova, Zlína nebo Brna. Tohle vůbec neřeším," mávl rukou Růžička, který si od současného kádru slibuje, že jej jednotliví hráči přesvědčí o tom, že s nimi může v nejbližší budoucnosti v souvislosti s reprezentací počítat.

„Plno z těchto kluků se mi líbilo už v přípravě na letošní mistrovství světa, tak je chci teď dál vyzkoušet. Jsem přesvědčený, že se mezi nimi najdou slibní hráči, kteří se poperou o mistrovství světa v Praze," myslí si kouč, kterému se z kempu v Rokycanech omluvil jen zraněný Orsava z Třince a kvůli náročnému programu v Lize mistrů sparťané Polášek s Buchtelem. „A už déle je mimo Ondřej Roman z Vítkovic. Teď je zraněný, stejně jako před mistrovstvím světa, na které by jinak určitě jel," uzavřel Růžička.

Kdo se účastní letního kempu v Rokycanech:
Brankáři:
Dominik Furch (Slavia Praha)
Šimon Hrubec (Třinec)
Matěj Machovský (Plzeň).
Obránci:
Milan Doudera (Třinec)
Bohumil Jank
Martin Pláněk (oba Hradec Králové)
Michal Kempný (Kometa Brno)
Karel Kubát (Litvínov)
Vojtěch Mozík (Plzeň)
Vladimír Roth (Třinec)
Ondřej Vitásek (Liberec)
Útočníci:
Tomáš Filippi
Jakub Valský (oba Liberec)
Petr Holík (Zlín)
Petr Strapáč
Vladimír Svačina (oba Vítkovice)
Vojtěch Němec
Tomáš Svoboda
Hynek Zohorna (všichni Kometa Brno)
Tomáš Hyka (Mladá Boleslav)
Lukáš Radil (Pardubice)
Jakub Lev
Dominik Simon (oba Plzeň)

Reklama

Související témata: