Hlavní obsah

Tři noví gólmani cítí nominační výzvu. Kdo zaujme kouče Růžičku?

Rokycany

Na druhý letní kemp hokejové reprezentace do Rokycan přijela drtivá většina hráčů, kteří už mají zkušenost z předchozího tréninkového pobytu v pražském Edenu. Gólmanské trio ale pozval trenér Růžička zbrusu nové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankáři české hokejové reprezentace (zleva): Matěj Machovský, Šimon Hrubec a Dominik Furch během tréninku hokejové reprezentace v rámci předsezonního kempu v Rokycanech.

Článek

Před měsícem měl k dispozici Francouze, Kašíka a Závorku, teď sáhl po dalších perspektivních mužích s maskou. „Chci dát prostor těm gólmanům do pětadvaceti, kteří mě zaujali," vysvětluje Vladimír Růžička. Plzeňský Machovský i třinecký Hrubec se na akci národního týmu objevují vůbec poprvé v kariéře, slávista Furch má dosud zkušenost jen z týdne přípravy na mistrovství světa v roce 2013.

„Tehdy jsem byl ale v úplně jiné roli, trenér Hadamczik mě přizval k tréninku vlastně jen do počtu. Tady cítím šanci se ukázat a třeba i zaujmout trenéra," vykládá Dominik Furch, i když zrovna jeho zná Růžička hodně dobře ještě z klubu. „To je fakt, asi ho nepřekvapím, přesto tady snad můžu udělat nějaký krůček do branky i pro zápas," usměje se 24letý gólman.

Reprezentační pozvánky si váží

Šimon Hrubec přiznal, že si premiérové pozvánky moc váží. „Vždycky jsem se chtěl podívat do reprezentace, takže jsem měl radost, že si mě kouč vybral. Beru to střízlivě, jde jen o třídenní tréninkový pobyt, ale určitě mu tady budu chtít předvést, na co mám," umiňuje si 23letý strážce branky Ocelářů. „Pro mě je pocta tady vůbec být. Docela jsem koukal, že výběr hráčů do pole se téměř neměnil a gólmani jsme úplně jiní," doplňuje Matěj Machovský.

Gólmanské trio se v Rokycanech potkává poprvé. „Známe se sice od vidění v extralize, ale spolu jsme takhle ještě nikde nebyli," přikyvuje nejmladší z nich, 21letý Machovský. „Bude fajn, že se poznáme i jako lidi. Naše ligové zápasy pak třeba získají větší grády," odhaduje Hrubec. „Spíš než jako konkurenti bychom se tu měli vzájemně podpořit," míní Furch.

Ve všech pozvaných brankářích vidí Růžička potenciál. „V extralize se předvedli slušně a cítím, že se potřebují trochu otrkat i v mezinárodním hokeji. Jen Francouze mám z těch šesti, které jsem se rozhodl zapojit do letních akcí, trochu předsunutého. Na dvou mistrovstvích byl jako trojka a je tedy trochu na řadě, aby to nesl i sám. Rád bych ho vzal jako jedničku na Karjalu," říká kouč, jenž pro úvodní díl evropské tour nepočítá s nikým z KHL, tedy ani s prověřenými gólmany Kovářem a Salákem.

Výzvu vnímají

„Příležitostí bude dost. Všichni brankáři, kteří dostali letní šanci, se mohou objevit na dalších akcích v sezóně," naznačuje Růžička.

Trio mužů s maskou v Rokycanech tak může svést nominační boj. „Říkám si, že kdo se ukáže v dobré formě, může snad počítat i s další pozvánkou. Tu výzvu vnímáme určitě všichni," má jasno Machovský.

Ve velké pohodě je v těchto dnech hlavně Furch. „Osm výher z osmi přípravných zápasů, to zaskočilo i mě. Ale cítím, že jsem ještě nikdy neměl takhle povedenou letní přípravu, tak to třeba i tady prodám," říká slávista. „Extraliga sice začne až 12. září, ale nám už se ostrá sezóna rozjela Ligou mistrů, takže bych mluvil o správné provozní teplotě," doplňuje Hrubec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články