Hlavní obsah

V Minsku jsme hodně jezdili za Lukašenkem. MS v Česku bude velkým lákadlem, řekl Lichtner

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Ve středu absolvoval inspekci v ostravské ČEZ Aréně, o den později už zjišťoval situaci v pražské O2 areně. A s postupem příprav na mistrovství světa v roce 2015, které budou hostit právě tato dvě města, byl generální sekretář Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Horst Lichtner spokojený. Oproti letošnímu šampionátu v běloruském Minsku čítá jeho seznam podstatně méně požadavků na organizátory akce. Lichtner je zároveň přesvědčen, že MS v České republice přiláká spoustu fanoušků, tak jako při posledním šampionátu v Praze a Ostravě v roce 2004.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Generální sekretář mezinárodní hokejové federace (IIHF) Horst Lichtner při své inspekci v ostravské ČEZ aréně.

Článek

„Jsme nadšení, že po jedenácti letech bude turnaj uspořádán zase tady. O2 arena je jeden z nejlepších stadiónů v celé Evropě a chceme v ní opět udělat hokejový festival. V Ostravě se zase hala zmodernizovala a jsou patrné velké investice do jejího dalšího zkvalitňování," připomenul Lichtner předloňskou rekonstrukci domovské arény Vítkovic.

Nároky na pořádání mistrovství světa se od roku 2004 podstatně zvýšily, Lichtner si ale práci organizátorů pochvaluje. „Všechno je v pořádku, Češi patří v tomto ohledu mezi ty nejzkušenější. Oproti letošnímu mistrovství v Bělorusku je seznam úkolů pro arény v České republice opravdu malý. To v Minsku jsme podnikali hodně cest za panem Lukašenkem," řekl rodák z německého Essenu, podle něhož nyní organizátoři řeší zejména technické věci jako umístění televizních kamer, informace pro fanoušky nebo catering.

„Žádné velké nedostatky nemáme, pracujeme jen na technických věcech. Seznam těch, které už máme vyřešené, je mnohem, mnohem menší než seznam věcí, které nás teprve čekají. Organizačnímu výboru musím poděkovat," doplnil generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban, jenž dvacetičlennou skupinu inspektorů z IIHF seznámil i s cenou vstupenek, které byly zveřejněny minulý týden.

Neexistuje nic, co by MS ohrožovalo

„Uvědomujeme si, že pro české fanoušky jsou možná dražší, ale ceny jsou rozumné a odůvodnitelné. Jde o férové vyvážení s ohledem na náklady a investice do turnaje," myslí si Lichtner a věří, že fanoušci vytvoří na stadiónech skvělou atmosféru, jako v roce 2004.

„Pro diváky je to výzva. Chceme, aby se hokejem bavili a aby zase zaplnili obě haly," řekl s tím, že šampionát v Česku přiláká i mnoho zahraničních fanoušků. I kvůli mimohokejovému vyžití. „Praha je totiž krásné město. Žiju ve švýcarském Lucernu a všichni lidé tam říkají, jak rádi by jeli do Prahy. V kombinaci s tím, co Praha s Ostravou můžou nabídnout po kulturní stránce, bude mistrovství pro diváky velkým lákadlem. Šampionát určitě přiláká Němce, Slováky, Rakušany, ale i Rusy," řekl Lichtner a vybídl organizátory MS, aby úzce spolupracovali s cestovními kancelářemi a průvodci.

„Prostě mám z Prahy i Ostravy dobrý dojem, řešíme jen provozní věci. Neexistuje nic, co by šampionát ohrožovalo," uzavřel Lichtner s tím, že další inspekční cesty do České republiky podnikne v listopadu, lednu a březnu.

Reklama

Související témata: