Hlavní obsah

Hadamczik se pro olympiádu nevzdává žádného hráče

PRAHA

Kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik se ve středu večer dozvěděl báječnou zprávu, že díky brzké dohodě a konci výluky v NHL může pro olympiádu v Turíně s největší pravděpodobností počítat se všemi českými hokejovými esy. Zámořská soutěž si v únoru téměř jistě udělá osmnáctidenní přestávku a dovolí hráčům startovat pod vlajkou s pěti kruhy.

Foto: PRÁVO

Alois Hadamczik

Článek

Hadamczik měl z vývoje v zámoří radost nejen proto, že stane na lavičce parádního týmu. "Kluci se konečně zbavili nejistoty, se kterou hráli celou sezónu," uvedl.

Sám nosil v hlavě dvě varianty složení týmu, i když v posledních dnech už začal větřit, jakou nakonec bude potřebovat. "Když Kanaďané angažovali na pozici generálního manažera olympijského týmu Gretzkyho, tušil jsem, že pauza bude," vyložil kouč, který po zlatém mistrovství světa ve Vídni nahradil na střídačce Vladimíra Růžičku.

Přesto se nemohl pustit do skládání týmu. "Bylo těžké mluvit s hráči z NHL, když ještě pořádně nevěděli, co bude," řekl. Proto se přes léto bavil jen s několika adepty na start na srpnovém turnaji Euro Hockey Tour v Liberci.

"Většina rozhovorů mě teprve čeká. Uvidím, jak budou kluci doma. Snad je stihnu, než se rozutečou do NHL. Počítám, že s většinou se sejdu v Kravařích, kde bude mít soustředění Jágr tým," přiblížil Hadamczik svůj program na začátek srpna.

Zájem o každého hráče ve formě

Zbytek prý zvládne na své inspekční cestě do Ameriky, kam chce před olympiádou zaletět minimálně jednou. V NHL uvidí zřejmě několik hráčů, na něž už fanoušci v Čechách pozapomněli. Dominik Hašek, Robert Lang nebo Filip Kuba během výluky žádné angažmá nepřijali a hokej rok nehráli.

Hašek dokonce pořádně nechytal tři sezóny. Do reprezentace má legendární gólman prý ale dveře otevřené. "Zajímá mě každý hráč v každém věku, který bude mít formu. Když bude Dominik v Ottawě jednička, proč bych ho na olympiádu nebral? Je to na něm," uvedl Hadamczik.

Pauza povolená ligou na olympiádu je jen o tři dny delší než samotný turínský turnaj. Tým tak půjde do zápasu bez pořádného tréninku. "Ale v Naganu to bylo to samé. Není to o tréninku, hlavní je, aby se v týmu vytvořila psychická pohoda," uvedl manažer reprezentace Zbyněk Kusý, který měl informace o jednáních v zámoří a tím pádem i o olympijské pauze z první ruky, neboť už týden pobývá v New Yorku.

Národní tým nejdřív čeká na začátku září turnaj v Liberci, při němž si nový kouč odbude premiéru u národního týmu. Pro turnaj počítá s hráči z Evropy a s těmi, kteří nemají smlouvu v NHL. To je třeba případ ostrostřelce Milana Hejduka. "Ale hráč jako kalibru už na konci srpna určitě kontrakt mít bude," soudil Hadamczik.

Původně počítal s tím, že některé mladší hokejisty z NHL pozve, aby těsně před odletem do přípravného kempu v zámoří oblékli v Liberci reprezentační dres. Ale s tím už se rozloučil. "Nezaplatili bychom za ně pojistku, která by byla vysoká," vysvětlil Hadamczik.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko