Hlavní obsah

Karjala ukáže, jak na tom český hokej je, vědí trenéři. Kapitánem jmenovali Smoleňáka

Praha
Aktualizováno

Až na obránce Adama Poláška a útočníka Radka Smoleňáka vítal kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička na úterním srazu týmu v pražských Letňanech kompletní kádr, který od čtvrtka do neděle absolvuje v Helsinkách turnaj Karjala, první podnik sezóny zakončené domácím světovým šampionátem. Právě nepřítomného Smoleňáka jmenovali kouči národního týmu kapitánem pro turnaj ve Finsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra Jaroslav Špaček (vpravo)a trenér Vladimír Růžička a druhý asistent trenéra Ondřej Weissmann na střídačce národního týmu.

Článek
Fotogalerie

Růžičkovi se na srazu hlásilo čtyřiadvacet hráčů, z původní nominace scházeli jen tři. Daniel Přibyl se kvůli zdravotním problémům omluvil v pondělí a hlavní kouč se rozhodl nepovolávat za něj náhradu, sparťan Polášek se Smoleňákem z finského Turku ještě dnes hrají zápasy Ligy mistrů a k reprezentaci se tak připojí až ve středu.

Výběr pro Karjalu, do něhož Růžička nezařadil hráče působící v Kontinentální lize, je velmi mladý a reprezentačními zkušenostmi příliš neošlehaný. Vždyť nejvíc odehráno má v národním týmu se třiatřiceti starty obránce Jakub Krejčík. Hned sedm hokejistů si pak v Helsinkách může odbýt svou reprezentační premiéru (gólman Šimon Hrubec, obránci Michal Kempný, Martin Pláněk, Adam Polášek a útočníci Tomáš Kubalík, Jakub Lev a Dominik Simon).

„Už po mistrovství světa jsme se rozhodli dát šanci mladým a teď přichází první test, který nám ukáže, jak na tom český hokej je," uvědomuje si reprezentační asistent trenéra Jaroslav Špaček. Ten předpokládá, že v týmu se najdou hráči, kteří budou působit jako lídři a tahouni.

„Máme tu několik kluků, kteří už byli na mistrovství světa, a teď by to měli vzít na sebe," ukazuje na obránce Krejčíka, Petra Zámorského, Ondřeje Vitáska a brankáře Pavla Francouze. „Ale zvednout prapor a zavelet do útoku by měli i ti, kteří s námi letos byli na v přípravě na mistrovství a nakonec se na něj nedostali," doplňuje Špaček.

Jak dnes reprezentace trénovala:
Francouz, Hrubec - Krejčík, Zámorský, Vitásek, Roth, Jank, Mozík, Kempný, Pláněk, M. Doudera - Pohl, Roman, Svačina - Radil, T. Zohorna, Orsava - Valský, T. Kubalík, Birner - Holík, Filipp, Lev - Simon.

„Kluci potřebují dostat šanci. Teď musejí ukázat, jak na tom vlastně jsou," přidává se Růžička, který většinu hráčů ze současného kempu stačil důkladněji poznat během letních soustředění v Praze a Rokycanech. „Je jich tu opravdu dost, takže teď na trénincích obnovíme to, co jsme dělali na kempech. Ve čtvrtek v Helsinkách se zaměříme na přesilovky, v úterý a ve středu v Praze na pečlivou hru v obranném a středním pásmu." Znamená to tedy, že jeho svěřenci budou na Karjale hrát hodně defenzivně? „To uvidíte, nechte se překvapit," usmál se kouč.

A prozradil, že čtvrteční utkání proti domácím Finům odchytá Pavel Francouz, který se pak v brance objeví i v jednom z víkendových duelů proti Rusům, nebo Švédům. Šimon Hrubec tak nastoupí do jednoho zápasu. Národní tým bude v Letňanech trénovat ještě ve středu dopoledne, večer pak odletí do Helsinek.

Reklama