Hlavní obsah

Francouz: Cením si, jak jsme se dokázali zvednout a dohrát s úctou. Střídat nechtěl

Helsinky

S odhodláním českých hokejistů odmazat nulu na kontě výher v dnešním souboji turnaje Karjala proti Rusku otřásl hodně rychlý první gól sborné. Přišel už po 54 vteřinách a jeho vliv se vinul celou první třetinou. Poté už byl obraz hry mnohem vyrovnanější a čeští hokejisté tak mohli mít dobrý pocit alespoň ze zbývajících 40 minut. Tuto pasáž vyhráli 2:1 a gólman Pavel Francouz ocenil, jak se celý tým s obtížnými chvílemi vypořádal.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Artemi Panarin prostřeluje českého brankáře Pavla Francouze, sborná tou dobou vedla už 3:0.

Článek

"Nebudu říkat, že to bylo lehké. To určitě ne. Celkově pokračování úvodní třetiny nebyla žádná sranda, ale docela si cením toho, že jsme se zvládli zvednout a s úctou to dohráli," řekl po porážce 2:4 novinářům brankář extraligového Litvínova.

Možná nejtěžší to měl za stavu 0:3 právě on, vzdát se však nehodlal. "Sám od sebe bych se v takovém zápase určitě nenechal vystřídat," zdůraznil Francouz. "Moc si toho vážím, že mám možnost chytat takové utkání. To by muselo přijít z pokynu trenéra," vysvětlil čtyřiadvacetiletý gólman.

A trenéři reagovali v souladu s jeho myšlenkami. Vědí, že talentovaný brankář si potřebuje těmito situacemi projít a odchytat i tyto těžké zápasy s krizovými momenty. "Je to úplně jiný level hokeje. Jsem strašně rád, že jsem měl možnost do toho nakouknout. Myslím, že pro nás všechny, co jsme tady na tom turnaji byli, to bylo hrozně moc přínosné," uvedl Francouz.

Dnes navíc čelil velkým jménům současného světového hokeje, jako jsou Ilja Kovalčuk nebo Alexandr Radulov. "Bylo znát, že tam hrají zrovna tihle dva, ale bylo tam i spousta dalších šikovných útočníků. Rusové měli opravdu výborný tým a každý z nich umí dát gól, takže všichni byli nebezpeční," ocenil Francouz.

Tři porážky zkreslují, mínil Zámorský

Největší rozdíl při porovnání s extraligou shledal v zakončení. "Ujel hráč a fláknul mi tam gól naprosto chladnokrevně, aniž bych si na to sáhnul. V extralize kolikrát několik takových šancí člověk za zápas zlikviduje, tady se mi to nepodařilo," uvedl.

"Člověk se ale vždy přizpůsobí té úrovni, kterou chytá. Z první ligy do extraligy to byl také skok, ale teď už mi to nepřijde. Souvisí to i s dlouhodobou praxí," doplnil Francouz.

Ze stejného úhlu nahlížel i na vystoupení mladého týmu na turnaji. "Neviděl bych to až tak negativně, jak to třeba vypadá v tabulce. Nikdo nemohl čekat, že to tady všechno vyhrajeme. Měli jsme tu hodně mladých kluků, samí nováčci... Dokázali jsme si, že můžeme hrát i proti takovým hokejistům, jaké jsme tu potkali," konstatoval Francouz.

V podobném rozpoložení opouštěl Helsinky i obránce Petr Zámorský. "Myslím, že ta vizitka tří porážek dost zkresluje. Je jasné, že jeden bod je málo, ale nehráli jsme tak špatně. Hráli jsme houževnatý a rychlý hokej, co po nás trenér chtěl," domníval se Zámorský.

Jedním z nejvýraznějších negativ bylo podle něho několik zbytečných vyloučení. "Ta oslabení stojí spoustu sil, na tom je třeba zapracovat, protože to vás sráží. Při hře pět na pět jsme mohli hrát vyrovnaný hokej se všemi," uvedl Zámorský. Dost faulů navíc hráči "spáchali" na útočné polovině kluziště. "Bylo to asi z přemíry té snahy, protože trenér nás před útočnými fauly varoval už před turnajem," připomněl Zámorský.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko