Hlavní obsah

Porážky? Růžičku těšilo nasazení nezkušeného výběru, vadila mu nedisciplinovanost

Helsinky

Čeští hokejisté sice na turnaji Karjala v Helsinkách prohráli všechny zápasy, trenéra Vladimíra Růžičku však potěšily výkony i nasazení hráčů. Na první akci Euro Hockey Tour se představil mezinárodně nezkušený výběr s průměrným věkem necelých 25 let, který podle něj musí nasbírat potřebné zkušenosti. Růžičku mrzely pouze krátkodobé výpadky a nedisciplinovanost, kvůli nimž Češi prohráli s Finskem, Švédskem i Ruskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička během tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

"Jsem rád, že hráči ukázali, že mohou hrát s kýmkoliv. Ve všech zápasech jsme si vždy vybrali chvilku a to nás vždy stálo utkání. Možná je ale pro kluky dobře, že sami poznali, že se to nesmí stát," řekl Růžička po skončení prvního turnaje Euro Hockey Tour, na kterém český tým získal jen bod za prohru se Švédskem po nájezdech.

Přicházely zbytečné tresty

Vedle krátkodobých výpadků měli Češi problém i s častými vyloučeními. Finové jim dali obě branky v přesilových hrách, Švédové a Rusové jednu. "Na to, abychom byli minimálně vylučovaní, se musíme příště zaměřit. Máme zbytečné tresty například za vyhozené kotouče z obranného pásma. A soupeři to trestají," podotkl Růžička, který také v průběhu turnaje poukazoval na velké množství faulů v útočném pásmu.

Přestože reprezentanti často oslabení sehráli dobře, vyloučení poznamenávají rozložení sil mezi hráči. "Celá naše hra je díky tomu rozháraná. Někteří hráči jsou hodně vytěžovaní a unavení, někteří studení," řekl Růžička, jenž ale naopak vyzdvihl nasazení a bojovnost reprezentantů. "S obrovskou bojovností jsem spokojený. Přál jsem si, abychom z Finska odjeli se vztyčenou hlavou. Musím jim poděkovat, dali do toho všechno a hráli to, co jsme chtěli," řekl.

Růžička již bezprostředně po letošním mistrovství světa uvedl, že na Karjalu chce pozvat mladší hráče. Osvědčili se mu totiž v první části přípravy na vrcholnou akci minulé sezóny a chtěl vědět, jak zvládnou konfrontaci se světovou elitou. V přípravě na MS totiž hráli proti Norsku, Švýcarsku nebo Lotyšsku.

"Potvrdili si, že to bude těžké. Ale tohle jsou zápasy, které nás prověří a například brankářům ukážou, jaké to je. Pavel Francouz chytal poprvé proti Rusům nebo Finům. Tohle musí dostat do sebe, aby rostl. A hráči v poli to mají stejné," podotkl Růžička.

Již v Helsinkách avizoval, že před další akcí se na trénincích bude zaměřovat hlavně na přesilové hry a oslabení. "To jsme jako jediné v létě (na kempech) nedělali, tam jsme se věnovali hlavně systému hry," uvedl.

Přibudou hráči z KHL

Na dalším turnaji, kterým bude prosincový Channel One Cup, se už v českém týmu objeví i hráči z Kontinentální ligy, kteří tentokrát dostali volno. "Určitě tým malinko obměníme. Teď se v klidu na všechny zápasy podívám, vyhodnotíme si to a za dva tři týdny si pomalinku začneme skládat nový tým. Bude z hráčů KHL i z hráčů, kteří byli v Helsinkách," potvrdil Růžička.

Pro český tým turnaj začne zápasem proti Švédsku v O2 areně a Růžička by rád hned na začátku akce získal tři body. "Doufáme, že přijde hodně lidí. Musíme odčinit to, že se nám ve Finsku nepodařilo ani jednou vyhrát. Doma se už do toho musíme opřít a uhrát nějaké body," dodal Růžička.

Reklama