Hlavní obsah

Růžička chce Jágra na domácím MS, přemlouvat jede Židlického. A co Ručinský?

Praha

V pondělí 29. prosince odcestuje na inspekční cestu do zámoří, kde uvidí nejen zápasy hokejové dvacítky na světovém šampionátu, ale i utkání NHL, v nichž se zaměří na možné posily české reprezentace pro květnové domácí mistrovství světa. Trenér národního týmu Vladimír Růžička sice většinu adeptů nechá v klidu a účast na MS s nimi s tříměsíčním předstihem řešit nebude, pár výjimek ale udělá. U Ďáblů Jaromíra Jágra a Marka Židlického zcela určitě.

Vladimír Růžička k mistrovství světaVideo: Sport.cz

 
Článek

Dvaačtyřicetiletý Jágr, dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana, ukončil reprezentační kariéru po letošním šampionátu v běloruském Minsku, na kterém Češi skončili čtvrtí. Růžička ale věří, že lákadlo v podobě domácího MS by mohlo plány útočníka New Jersey přehodnotit.

„Rád bych věděl, na čem jsem, abych si mohl v klidu skládat tým pro mistrovství," řekl Růžička na úterní tiskové konferenci k nominaci na Channel One Cup na téma Jágr a reprezentace. „Chtěl bych od Jardy slyšet, jestli platí to, co řekl po mistrovství světa v Minsku, nebo jestli bude o reprezentaci aspoň malinko uvažovat. Abych se podle toho mohl zařídit," dodává Růžička.

A stejně jako Jágra se bude snažit o účasti na MS přesvědčit i jeho klubového spoluhráče z Devils obránce Marka Židlického. „Nemá cenu si nic nalhávat, Židlu pojedu přemlouvat. Už minulou sezónu jsem ho zkoušel umluvit, ale nepodařilo se to. Tak to jedu zkusit znova, protože takového beka na domácím mistrovství na přesilové hry zkrátka potřebujeme. Věřím, že pokud bude zdravotně dobrej, tak přijede pomoct," říká Růžička o Židlickém, kterého, stejně jako Jágra, vedl při zlatém šampionátu 2005 ve Vídni.

Z gólmanů z NHL sleduje Pavelce s Neuvirthem

V NHL se Růžička zaměří i na brankáře - hlavně na Ondřeje Pavelce z Winnipegu a Michala Neuvirtha z Buffala. „Oba chytají výborně. Teď se dostal taky nahoru Petr Mrázek v Detroitu, ale abych se přiznal, z NHL víc přemýšlím o Pavelcovi s Neuvirthem," tvrdí kouč, který s Pavelcem mluvil o tématu mistrovství světa v létě a s Neuvirthem to probere právě během inspekční cesty v lednu.

Už dříve kouč přiznával, že by rád určil brankářskou jedničku už delší dobu před startem šampionátu. „Pro gólmana je lepší, když ví, jaká je jeho pozice." Zatímco Buffalo se nyní pohybuje hluboko pod příčkami zajišťující play off, Winnipeg je na hraně postupu. „Ale i kdyby do play off postoupil, může pak vypadnout v jeho prvním kole a pak by Pavelec mohl být pro reprezentaci volný," přemýšlí Růžička nahlas.

Přestože domácí šampionát začíná až 1. května, už nyní si Růžička dává dohromady seznam hráčů z NHL, o které by měl zájem. „Nějaké favority už mám, ale nechci je teď prozrazovat. Stačí, že už jsem řekl Židlického," usmívá se Růžička, který se ze zámoří vrátí 15. ledna. „Pak si na to sedneme s mými asistenty. Doteď jsem posily řešil jen sám doma. Ale s Jardou Špačkem a Ondrou Weissmannem na to máme podobné názory."

Růžička: Ručinský? Nechávám to otevřený

A třeba se nakonec závěrečná nominace pro mistrovství světa neobejde bez překvapení. Tím největším by mohl být Martin Ručinský. Třiačtyřicetiletý útočník, jehož si Růžička vybral pro zlaté MS 2005, sice ukončil reprezentační kariéru v roce 2006, svými výkony v této sezóně v litvínovském dresu ale kouče národního týmu nadchl.

„Martina sleduju, hraje velice dobře. V zápasech Litvínova, které jsem viděl, vždy patřil k nejlepším hráčům na hřišti. Zatím bych to nechal hodně otevřený," říká Růžička, který si Ručinského cení nejen kvůli jeho hokejovým kvalitám. „U Martina nejde jen o výkony, on je vynikající i do kabiny. Mistrovství je ale zatím ještě daleko a uvidíme, jaký bude jeho zdravotní stav."

Reklama

Související témata: