Hlavní obsah

Dvacítka má před MS jasný cíl. Po deseti letech projít do bojů o medaile

Praha

S cílem poprvé od roku 2005 postoupit do semifinále odletí čeští juniorští hokejisté na mistrovství světa, které se na přelomu roku uskuteční v Kanadě. Trenér Miroslav Přerost má podle papírových předpokladů k dispozici nejsilnější tým za poslední roky a věří, že vybraní hráči svůj potenciál prodají i v Torontu a Montrealu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér českých hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerost (vpravo).

Článek

"Každý mužstvo má nějaký potenciál a je otázka, jestli je schopno jej prodat nebo ne. I v minulosti jsme měli v týmu hráče s velkým potenciálem. Je otázka, jak bude mužstvo v tak krátkém turnaji pracovat jako celek," uvedl Přerost na úterní tiskové konferenci v Praze. "Bude záležet na tom, jak ti takzvaní klíčoví hráči nebo hvězdy přinesou pro tým oběť, která je důležitá. Oběť pro týmový úspěch," podotkl Přerost.

Počet juniorů ze zámoří klesá

Nejvýraznějšími postavami kádru by měli být David Pastrňák, který v sezóně odehrál i pět zápasů za Boston v NHL, nebo Jakub Vrána, jenž působí ve švédském Linköpingu. Řada dalších hráčů stabilně nastupuje v extralize nebo v první lize.

"Oproti minulým letům se skladba mužstva výrazně změnila a překlopila se na stranu hráčů, kteří působí v domácích soutěžích nebo v Evropě. Zatímco v roce 2011 měli v týmu výraznou převahu hráči z kanadských juniorek, nyní jich tam je jen pět," uvedl Přerost. Je to i důsledek aktivity hokejového svazu, který se snaží snižovat počty hráčů odcházejících do zámořských juniorských soutěží.

Aktuálně jsou v kádru čtyři brankáři, osm obránců a 14 útočníků. Po dnešním modelovém zápase proti výběru do 19 let v Rokycanech bude vyřazen jeden gólman a jeden bek. Po posledním přípravném duelu vypadne ještě jeden útočník.

Už v posledních letech byli blízko

"Chceme postoupit přes čtvrtfinále. To by byl úspěch. A pak už je všechno možné. Dvakrát jsme k tomu byli velice blízko a pak by i předešlé týmy byly velmi úspěšné," uvedl Přerost, jenž dvacítku povede na pátém juniorském MS.

Poukázal na roky 2012, kdy Češi v boji o postup do semifinále prohráli s Ruskem 1:2 v prodloužení, a na loňský šampionát, kdy reprezentanti nad Finskem vedli na začátku třetí třetiny 3:1 a nakonec prohráli 3:5. "Uděláme vše, abychom se tomu snu přiblížili," slíbil kouč.

Čeští hokejisté se představí ve skupině B, která se hraje v Torontu, a postupně se utkají se Švédskem, Švýcarskem, Dánskem a Ruskem. První zápas je čeká v pátek 26. prosince od 23:00 SEČ.

Do čtvrtfinále postoupí čtyři týmy. Ještě před startem turnaje sehrají Češi dvě přípravná utkání: v Greater Napanee změří síly s Finskem (19. prosince) a v Peterbourough se Slovenskem (23. prosince).

Aktuální složení kádru pro MS „20“
Brankáři
Miroslav Svoboda (Třinec)
Vítek Vaněček (Liberec)
Karel Vejmelka (Pardubice)
Daniel Vladař (Kladno)
Obránci
Lukáš Klok (Vítkovice)
Jan Štencel (Vítkovice)
Marek Baránek (Litvínov)
Tomáš Dvořák (Karlovy Vary)
Jan Ščotka (Pardubice)
David Němeček (TPS Turku/Fin.)
Jan Košťálek (Rimouski/QMJHL)
Dominik Mašín (Peterborough/OHL)
Útočníci
David Kaše (Chomutov)
Ondřej Kaše (Chomutov)
David Kämpf (Chomutov)
Michael Špaček (Pardubice)
Daniel Voženílek (Pardubice)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Marek Růžička (Třinec)
Patrik Zdráhal (Vítkovice)
Sebastian Gorčík (Karlovy Vary)
Jakub Vrána (Linköping/Švéd.)
Václav Karabáček (Gatineau/QMJHL)
David Pastrňák (Boston/NHL)
Pavel Zacha (Sarnia/OHL)
Jan Mandát (Val-d'Or/QMJHL)

Reklama

Související témata: