Hlavní obsah

Čekám, kdy se zblázním a vypadají mi vlasy, říká Sobotka o stereotypu na Sibiři

Praha
Aktualizováno

Před sezónou se překvapivě rozhodl dát sbohem St. Louis v NHL a zamířil do ruského Omsku hrajícího Kontinentální ligu. Český hokejový útočník Vladimír Sobotka svého rozhodnutí ani po více než čtvrt roce nelituje, naopak si pochvaluje, jak velký prostor na ledě dostává. Jen kdyby na Sibiři nepanovala taková zima, při teplotách minus třicet radši ani neopouští byt nebo stadión.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Vladimír Sobotka míří na reprezentační sraz před turnajem Channel One Cup.

Článek

Jak si zatím po takřka čtyřech měsících působení v Omsku užíváte?

Jsem spokojený, docela jsem si už zvykl i na větší hřiště. Ale cestování, stejně jako časový posun, mi ještě dělají problémy.

Odchodu ze zámoří tedy zpětně nelitujete?

Vůbec ne. Šlo mi hlavně o čas na ledě a v Omsku mě vytěžují maximálně. Spíš mi někdy připadá, že hraju až moc... Opravdu si ale nemám na co stěžovat.

Daří se i mužstvu, v tabulce Východní konference KHL je v těsném závěsu za vedoucí Kazaní...

Poslední dva zápasy jsme sice prohráli a nebylo to nic moc, ale předtím jsme měli šest výher v řadě. Tým podle mě šlape, máme dobře nakročeno do play off.

Jak jste na tom s ruštinou?

Nějaká slovíčka jsem pochytil. Češtině je docela podobná, takže něco už i řeknu a snažím se mluvit rusky. Ono je to vesměs pořád to samý - jak se máš, co budeš dělat... To se naučím rychle, jen na rozhovory si ještě netroufnu.

Navíc je plusem, že v mužstvu již druhou sezónou působí i váš krajan, obránce Miroslav Blaťák, že?

Jasně, Míra mi hodně pomáhá. Když něco nepochopím nebo nevím, vždycky se obrátím na něj a je po problému. Hodně mi to ulehčuje.

Čím se vůbec v mrazivé Sibiři ve svém volném čase zabavujete?

Spánkem (směje se). Většinou ze zápasů přijedeme večer a jsme zavření doma. Venku je totiž třicet pod nulou, navíc hodně sněhu. Nic moc jiného se tedy dělat nedá.

Už jste si na krutou zimu zvyknul?

Právě že si na ni ani nezvykám, venku moc nechodím. Pořád jsem radši zavřený doma, maximálně nějaký oběd nebo večeře. Prostě je to takový stereotyp, něco podobného jako v Americe.

Neleze občas na hlavu, když víte, že každý den bude vypadat takřka stejně?

Trošku jo, možná se už z toho na bytě za chvíli zblázním...

Blaťák vám v tomto ohledu neporadil?

Jemu už z toho naopak vypadaly vlasy, tak čekám, kdy to přijde na mě... Ale už jsem si na to aspoň částečně zvyknul, není to tak hrozný.

V Omsku v minulosti působila řada Čechů, namátkou Patera, Martin Procházka, Šlégr, Vlasák, Červenka nebo Jágr. Stále si je místní lidé pamatují?

Všude jsou plakáty Červuse (Červenky) s Jardou (Jágrem), oba tam zanechali výborné jméno. Čechy mají v Omsku hodně rádi, starají se o nás výborně. Není si na co stěžovat.

Od klubových povinností si nyní na čas odpočinete, když vás čeká Channel One Cup...

Moc se na něj těším, je to zase nějaká změna. Jenom doufám, že uděláme nějaký úspěch. A moc se těším i na čtvrteční zápas se Švédy v Praze, který má být vyprodaný. Atmosféra bude výborná, diváci nás poženou dopředu.

Reklama

Související témata: