Hlavní obsah

Národní muzeum uspořádalo výstavu jako poctu Ivanu Hlinkovi

Výstavu na počest hokejového trenéra Ivana Hlinky, který před rokem zahynul při dopravní nehodě, uspořádalo Národní muzeum v Praze. Po středeční vernisáži se veřejnost může až do 30. října seznámit prostřednictvím různých exponátů s Hlinkovým životem nejen sportovním, ale i s jeho zálibami, k nimž patřilo třeba malování.

Článek

"Ivan Hlinka byl všestrannou osobností. Není to klasická výstava, ale velký hold. I když se koná při takové smutné příležitosti, snad si připomene šťastné okamžiky, které nám všem Ivan Hlinka připravil," řekl na tiskové konferenci před zahájením výstavy generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Předměty z pozůstalosti zapůjčila organizátorům vdova po slavném hokejistovi a kouči Liběna Hlinková. "Můj dík patří Národnímu muzeu, které tento projekt uspořádalo. Je mi velkou ctí, že se výstava uskuteční na tak prestižním místě," prohlásila Hlinková.

Zahájení se zúčastnil obránce Jiří Šlégr

Zahájení výstavy se zúčastnil také obránce Jiří Šlégr. "Je to ocenění i pro nás všechny hokejisty. Všichni budeme na Ivana vzpomínat jen v dobrém, snažit se navázat na to, co dokázal a zůstat na vrcholu," uvedl hráč, který pod Hlinkovým vedením triumfoval na olympijských hrách v Naganu.

Výstavu nazvanou 'Ivan Hlinka - příběh legendy (sportovec, trenér, člověk 1950 - 2004)' zahajují dějiny českého, československého i světového hokeje. Druhá část je zaměřena na Hlinkovu osobnost od narození až do tragické smrti. Nechybějí fotografie z jeho hráčské kariéry, v níž získal tři tituly mistra světa v letech 1972, 1976 a 1977 a hrál především za mateřský Litvínov a v NHL za Vancouver. Jeho slavná trenérská kariéra je připomenuta triumfy v Naganu či působením v Pittsburghu.

Zaujmou ale i Hlinkova vysvědčení či diplomová práce z vysoké školy ekonomické. Návštěvníci mohou spatřit také jeho poznámky z mistrovství světa či olympijských her. "Je tam třeba několikrát překládaný růžový papírek z Nagana, na němž zařadil do sestavy Milana Hejduka, a odstartoval tak velkou kariéru dalšího hokejisty," podotkl komisař výstavy Vojtěch Scheinost.

Ocenění z nejvyšší míst bez ohledu na panující režim

K vidění jsou i ocenění z nejvyšší míst bez ohledu na panující režim. Nechybí dokumentace Hlinkových osobních zálib, především golfu, houbaření, řezbářství a malby, kterou představuje několik jeho originálních obrazů. "Objevuje se také třikrát slavná jednadvacítka.

Poprvé na jeho reprezentačním dresu, v němž je možné ho spatřit ve všech dokumentech. Další je s dresem Roberta Reichla jako jeho nástupce. A naposledy na černých svetrech, které měli hokejisté po jeho tragické smrti na Světovém poháru," prohlásil Scheinost.

V polovině října přibude do expozice kopie Hlinkovy sochy, kterou zhotovuje litvínovský akademický sochař Stanislav Hanzlík. "V Litvínově by měla být odhalena také v říjnu," řekla Hlinková.

Reklama