Hlavní obsah

Prospal rozhýbal Tampu k vítězství

NEW YORK

Václav Prospal z floridské Tampy Bay v pátém zápase úvodního kola play off NHL otevřel skóre v souboji s Washingtonem. Floridský tým porazil Capitals 2:1 a ujal se vedení 3:2 na zápasy. Nyní mu stačí jedno vítězství, aby postoupil do druhého kola, což se bleskům z Tampy v 11leté historii ještě nepodařilo.

Foto: ČTK/AP

Václav Prospal z floridského týmu Tampa Bay poté, co skóroval v pátém zápase úvodního kola play off v souboji s Washingtonem.

Článek

Tampa se ujala vedení Prospalovou brankou a Nylander v druhé třetině srovnal. Nejmenší hráč na ledě Martin St. Louis ale po nahrávce Stanislava Neckáře uvedl přes 21 tisíc diváků do extáze. "V pětaosmdesáti procentech případů by Stan střílel, ale tentokrát skvěle nahrál, takže jsem mohl střílet do prázdné branky," pochválil St. Louis českého obránce.

Jaromíra Jágra si vzal opět do parády Pavel Kubina a dovolil mu jen asistenci na jediný gól Washingtonu. "První gól je strašně důležitý. Tým, který vstřelil první gól, vyhrál posledních pět zápasů," připomněl Jágr. Washington se bude muset v šestém utkání více soustředit na ubránění trojice St. Louis, Lecavalier, Prospal, která v posledních třech zápasech měla prsty ve všech devíti brankách Tampy. Nedělní zápas bude pro Capitals existenčním.

Tým z hlavního města USA už třikrát ztratil sérii play off, i když v ní vedl 2:0, navíc gólman Olaf Kölzig vyhrál pouze jedno utkání z pěti, když se jeho tým ocitl na pokraji vyřazení. "Máme dva dny na to, abychom něco vymysleli. Bude to těžké, ale ještě není konec. Myslím, že když Tampa prohrávala 0:2 na zápasy, tak na tom byla hůř, a přesto dokázala sérii otočit," věřil Jágr v podobný osud.

Východní konference:
Tampa - Washington 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky: 14. Prospal, 49. St. Louis (Neckář) - 38. Nylander (Jágr). Střely na branku: 22:23. Diváci: 20.914. Výsledky předešlých zápasů: 0:3, 3:6, 4:3 v prodl., 3:1. Stav série: 3:2.

Vancouver snížil náskok St. Louis

Vancouver konečně zabral a porazil St. Louis 5:3, když se Canucks rozstřílely útočné hvězdy. První řada Näslund, Morrison, Bertuzzi se v základní části NHL podílela na 119 brankách, ale v play off zatím dala dohromady chabých pět bodů.

V pátečním utkání ale zlomili střelecké prokletí jak Todd Bertuzzi, tak i Brendan Morrison. Právě Bertuzziho branka byla velmi důležitá. Za stavu 1:1 si vancouverský útočník vyjel před branku a usměrnil puk mezi Osgoodovy betony. "Je dobře, že se nám konečně podařilo dát tolik gólů," pochválil si Bertuzzi.

Martin Ručinský při hře hostů bez brankáře snížil svým třetím gólem v play off na 3:4, ale o pár sekund později Samy Salo definitivně rozhodl o vítězství domácích. "Doma zahrajeme lépe a hlavně budeme mít víc sil," prohlásil trenér St. Louis Joel Quenneville, který musel celý zápas točit pouze pět obránců, protože Alexander Chavanov musel na začátku utkání odstoupit.

"Dali do toho všechno," komentoval vítězství Vancouveru soupeř Doug Weight. St. Louis si bude muset dát pozor, neboť Canucks se už ze stavu 1:3 na zápasy podařilo dvakrát sérii otočit. Naposledy v roce 1994 takto přešel Vancouver přes Calgary a zastavil se až ve finále. Navíc posledním mužstvem, které Vancouver vyřadil, byl o rok později právě celek St. Louis.

Západní konference:
Vancouver - St. Louis 5:3 (1:0, 3:1, 1:2)
Branky: 3. Sopel, 29. Bertuzzi, 37. Morrison (Malík), 39. Näslund, 60. S. Salo - 28. Nash, 48. Stillman, 60. Ručinský. Střely na branku: 35:32. Diváci: 18.514. Výsledky předešlých zápasů: 1:6, 2:1, 1:3, 1:4. Stav série: 2:3.

Reklama

Související témata: