Hlavní obsah

Čeští mladíci zabránili průšvihu. V turnaji žijeme dál, radoval se Štencel po vydřené výhře nad Dány

Spolu s autorem rozhodující branky Davidem Pastrňákem patřil mezi hlavní strůjce vydřeného vítězství české hokejové dvacítky nad Dánskem 4:3 v prodloužení obránce Jan Štencel. Ideální přihrávkou vyslal Pastrňáka za vítěznou trefou a připsal si také tři body za gól a dvě asistence. Vítkovický zadák věří, že obrat s Dány může být odrazovým můstkem pro nadcházející bitvu s Ruskem a zajištění postupu do čtvrtfinále.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Jan Štencel (druhý zleva) se raduje z gólu do dánské sítě na mistrovství světa juniorů.

Článek
Fotogalerie

Od úvodních minut měla česká dvacítka s Dánskem potíže, přestože vysílala na dánskou branku jeden pokus za druhým, gólově se prosazovala jen velmi těžko. "Jejich gólman Sorensen chytal opravdu skvěle, měli jsme s ním velké problémy," přiznal Štencel.

Po gólu Jana Košťálka v 25. minutě na 2:1 český tým vedl, mohl i odskočit na rozdíl dvou branek, další úspěch ale nepřišel a Dánové na konci druhé části vyrovnali. "Chybí nám na turnaji kolikrát hlavně trocha štěstí, aby nám tam góly začaly padat. Třeba jako u toho mého gólu, tam to zase propadlo docela neuvěřitelně," popsal Košťálek příčiny nízké produktivity. A Štencel s ním souhlasil: "Musíme zkrátka střílet a střílet, ono to tam musí začít padat."

Šancí měl český tým hodně a na dánského gólmana vyslal dohromady 48 střel. "My si sice šance umíme vytvořit. Čtyři góly koneckonců nejsou zase tak málo, ale klidně jsme jich mohli dát šest nebo sedm. Pak by to dopadlo úplně jinak," pokračoval Štencel.

Štencel: Od výhry nad Dány se můžeme odpíchnout

Dánové se ale ubránili a v 47. minutě Mathias Asperup využil přesilovou hru a opět českému týmu odskočili. V případě porážky v běžné hrací době by přitom bylo jisté, že se Česká republika do čtvrtfinále nedostane. Košťálek se ale snažil na nervozitu nemyslet. "Moc jsem si raději nepřipouštěl, že bychom už o šanci na postup úplně přišli. Šli jsme do závěru zkrátka s tím, že to urveme, což se nakonec naštěstí i povedlo."

Tři minuty před koncem třetí třetiny přišlo vytoužené vyrovnání, prodloužení pak už patřilo českému týmu. Štencel si po utkání pochvaloval, jak jeho spoluhráči napjaté momenty zvládli. "Všem problikla hlavou myšlenka, že jsme tři minuty od bojů o záchranu. Ale zápas se hraje celých šedesát minut, my to přece nemůžeme zabalit. Dokud rozhodčí nepískne, je výsledek otevřený," uvedl.

V kabině tak po závěrečné siréně mohla poprvé na turnaji zavládnout radostná nálada, Češi si připsali dva body do tabulky a udělali důležitý krok do čtvrtfinále. "Otočit takhle těžký zápas pro nás je hrozně povzbuzující. Díky vítězství vlastně v turnaji žijeme dál, můžeme se od něj odpíchnout," dodal Štencel.

Postoupí čeští hokejisté na juniorském MS do čtvrtfinále?
Ano
20,1 %
Ne
79,9 %
Celkem hlasovalo 36300 čtenářů.

Reklama

Související témata: