Hlavní obsah

Dvacítka cítí se Slováky velkou šanci: Vstali jsme z mrtvých, teď chceme prolomit brány semifinále!

Montreal/Praha

Dlouhých deset let čeká česká hokejová reprezentace do 20 let na postup do semifinále světového šampionátu. Teď má parta kolem Vrány, Zdráhala či Pastrňáka šanci tento půst ukončit a zaútočit na některou z medailí. Svěřence trenéra Miroslava Přerosta sice dělily jen tři minuty od boje o udržení, ale duel s Dánskem nakonec zvládli a následné zmrtvýchvstání v klíčovém duelu s Ruskem (4:1) je poslalo do čtvrtfinále, v němž se dnes od 23:00 SEČ v Montrealu utkají se Slovenskem.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Patrik Zdráhal (vpravo) se raduje z gólu proti Rusku se spoluhráči Dominikem Mašínem (uprostřed) a Janem Štenclem.

Článek

„Kdyby nám před turnajem někdo řekl, že budeme ve skupině druzí a půjdeme na Slováky, tak bychom to určitě brali všemi deseti," řekl v zámoří webu hokej.cz útočník Ondřej Kaše. „Myslím, že když na ně nastoupíme jako proti Rusům, tak bychom měli znovu vyhrát."

Podobně to vidí i kapitán týmu Dominik Kubalík: „Vstali jsme z mrtvých a Slováci jsou oproti Kanadě nebo Americe přijatelný soupeř. Neřekl bych, že to bude zrovna lehký zápas nebo že to máme v kapse, ale hráli jsme proti nim, známe je. Podle mě máme velkou šanci postoupit. S Ruskem jsme to odmakali srdíčkem, když budeme hrát takhle dál, tak máme na kohokoli."

Brankář Miroslav Svoboda ale raději euforii krotil. „Hlavně zůstat nohama na zemi a zvládnout i čtvrtfinále," citovala ČTK Svobodu, jenž proti Rusku nahradil Vítka Vaněčka a premiéru na MS zvládl na výbornou. O síle výběru trenéra Ernesta Bokroše se totiž Češi přesvědčili v generálce před startem turnaje, když v Peterborough prohráli 1:3.

„Tehdy jsme je možná trošku podcenili, ale to se teď stát nesmí. Půjdeme do toho úplně jinak," slibuje obránce Jan Košťálek.

Porazili i finské mistry světa

Bývalý federální partner i na turnaji dokazuje, že může svést vyrovnanou partii s kýmkoliv. Připsal si například cenný skalp finských obhájců zlata.

„Bude to strašně těžký zápas, mají hodně technických hráčů," tuší útočník Patrik Zdráhal, který proti sborné odehrál životní utkání a na české výhře se podílel dvěma góly. Rovnou přidal také recept, co by na Slováky mohlo platit: „Mají sice dobrou první lajnu a silný útok, ale zranitelní by mohli být v obraně. Právě toho bychom měli využít."

Čeští hráči se sice musejí srovnat také s drobnou nevýhodou, kterou znamenala nutnost přesunu z Toronta do Montrealu, nicméně atmosféra v kabině se po výhře nad Rusy zlepšila. A optimismus před čtvrtfinálovou bitvou roste i v tuzemsku. V anketě Sport.cz, které se zúčastnilo více než 45 000 respondentů, věří v postup českých mladíků bezmála 85 procent čtenářů. V uplynulé dekádě byla česká dvacítka ve čtvrtfinále celkem sedmkrát, ale další krok už nepřidala. I Přerost již před turnajem vyhlásil: „Brány semifinále chceme konečně prolomit." Podaří se?

„Ve čtvrtfinále se veškeré papírové předpoklady stírají, jedno utkání může rozhodnout o všem. Slováci tu odehráli dobré zápasy, budou určitě dobře připravení a nebude to pro nás nijak snadné," zůstává kouč obezřetný. Vítěznou sestavu z duelu s Rusy měnit nehodlá, zvláštní pozornost zaměří jeho svěřenci na tahouna slovenské reprezentace, útočníka pražské Sparty Martina Réwaye.

„Jeho největší předností je účast v přesilových hrách. Dáme si na něj pozor, kdykoliv se dostane na led, budou hráči vědět, jak se mají chovat," ujistil Přerost.

Dokážou čeští hokejisté na juniorském MS porazit Slovensko a postoupit do semifinále?
Ano
78,5 %
Ne
21,5 %
Celkem hlasovalo 19904 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS hokejistů do 20 let

  • Čtvrtfinále

  • 02.01.15      19 : 00 Montreal
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 3
  • 02.01.15      21 : 00 Toronto
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    6 : 3
  • 02.01.15      23 : 00 Montreal
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    0 : 3
  • 03.01.15      02 : 00 Toronto
    Kanada Kanada Dánsko Dánsko
    8 : 0
  • Semifinále

  • 04.01.15      22 : 00 Toronto
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    4 : 1
  • 05.01.15      02 : 00 Toronto
    Kanada Kanada Slovensko Slovensko
    5 : 1
  • Finále

  • 06.01.15      02 : 00 Toronto
    Kanada Kanada Ruská federace Rusko
    5 : 4
  • 05.01.15      22 : 00 Toronto O 3. místo
    Švédsko Švédsko Slovensko Slovensko
    2 : 4