Hlavní obsah

Hadamczik: Chceme hrát dobrý hokej a uspět

Jirka G. NovákSport.cz

První křest ohněm čeká příští týden nového trenéra české hokejové reprezentace Aloise Hadamczika. První zářijový den poprvé povede na střídačce coby hlavní kouč národní tým proti Finsku v rámci turnaje Česká pojišťovna Cup v Liberci. A vstup do nové hokejové sezóny bude veřejnost, namlsána zlatým úspěchem z MS ve Vídni, očekávat s napětím.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Reprezentace se na turnaji musí obejít bez hráčů, kteří uzavřeli kontrakty v NHL. Jaké ambice má tým s mnoha nepříliš známými tvářemi?Je pravda, že smlouva s NHL nám trochu překřížila plány. Přesto ale budeme usilovat o co nejlepší umístění. Nejde o žádný testovací turnaj, ale o podnik, kam se přijdou lidé podívat na hráče. Chceme hrát dobrý hokej a uspět.

Kteří hráči přišli o nominaci kvůli podpisu smlouvy v NHL? Počítal jsem například s Radimem Vrbatou, Josefem Vašíčkem nebo Petrem Průchou. Šanci by určitě dostali i mladí hráči jako Hudler, Klepiš, Barinka či Vrána, ale bohužel to nejde. Jana Čalouna a Martina Chabadu zase z nominace vyřadilo zranění.

Mohou se v nominaci objevit ještě nějaké změny? Někteří hráči ještě jednají o budoucnosti v NHL, takže se změny dají očekávat. Proto máme v záloze čtyři náhradníky do obrany a šest do útoku.

Prozradíte některá jména?Konkrétní jména nechceme zveřejňovat. Mohlo by pak docházet ke spekulacím, který že hráč by měl nahradit jiného nebo k neopodstatněnému upřednostňování hráčů.

Hokejová sezóna se v Česku ještě nerozběhla. Podle jakých kritérií jste vybíral hráče?  Vycházel jsem z výkonnosti hráčů v minulých letech. Hráče jsem  dlouhodobě sledoval a všichni hráči si svými výkony nominaci zasloužili. Prozatím nechávám odpočívat starší hráče jako Dopita, Reichel, nebo Vlasák. Ale počítám s nimi pro další akce.

Jediným nováčkem týmu je Bičánek. Proč zrovna on dostal šanci?Bičánek býval velký talent českého hokeje, hrával pravidelně v juniorské reprezentaci. Je to zkušený obránce, který podává v extralize kvalitní výkony a z klubu na něj šly velmi dobré reference.

Po delší době se do reprezentace vrací brankář Salfický.Salfický  je zkušený brankář, který by se mohl dobře doplňovat s Milanem Hniličkou. Viděl jsem ho v přípravě ve Zlíně a po pohovoru s ním jsem došel k názoru, že má zájem reprezentovat.

Kdo bude novým kapitánem národního týmu?Kapitána budeme řešit až na místě těsně před začátkem turnaje.

Rozhodnete o něm vy, nebo to necháte na hráčích? Spíše o něm rozhodne realizační tým.

Reklama