Hlavní obsah

Trenér Přerost u hokejové dvacítky po pěti letech končí

Montreal/Praha
Aktualizováno

Kouč Miroslav Přerost končí po pěti letech u hokejové reprezentace hráčů do 20 let. Po vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa se Slovenskem avizoval, že nebude pokračovat, a svaz už předem počítal s tím, že smlouva prodloužena nebude. Přerost by jako svého nástupce rád viděl Jakuba Petra, současného kouče osmnáctky a asistenta Ladislava Svozila v extraligových Vítkovicích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Miroslav Přerost končí u hokejistů do dvaceti let.

Článek

Přerost byl pevně odhodlaný odejít od juniorů už před dvěma lety, ale nakonec pokračoval. Na šampionátu v Kanadě dovedl tým v klíčovém zápase k výhře nad Ruskem, ale do bojů o medaile přes Slovensko už ne. Mise české dvacítky skončila v noci na sobotu.

"Svaz počítal již před MS s tím, že smlouva, která trenérovi končí, nebude prodloužena a novou trenéru Přerostovi nenabídne, neboť sám dopředu avizoval, že po tomto šampionátu chce u týmu skončit," řekl mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Kdy bude jmenován nástupce, není zatím stanoveno.

Jednapadesátiletý Přerost v sezóně 2008/09 působil u reprezentační šestnáctky, poté absolvoval rok se sedmnáctkou a následně převzal juniory. A nyní má docela jasno v tom, kdo by byl vhodným nástupcem. V jeho očích je to o deset let mladší Petr, jenž v dubnu dovedl k senzačnímu stříbru na MS reprezentaci do 18 let. "Je to vhodný typ. Já o tom nebudu rozhodovat, ani to nikomu doporučovat. Ale nabízí se to jako dobrá volba," uvedl Přerost pro hokej.cz.

Odchází s hlavou nahoře

"Co bude v mém případě dál, to teď nevím. Mám spoustu práce u akademií, tomu projektu věřím a výsledky se dostavují. Hráče vychováváme. Samozřejmě se v Čechách najde spousta lidí, kteří tomu nepřejí. Ale aspoň nás to motivuje," řekl Přerost.

Junioři pod jeho vedením jednou hráli o záchranu a čtyřikrát za sebou vypadli ve čtvrtfinále. Ani letos nedosáhli na vysněnou medaili, i když měli k dispozici silný tým. Přesto kouč odchází s hlavou nahoře. "Díky tomu, že jsem tady byl relativně dlouho, jsem měl možnost pocítit ten vývoj. Od absolutních outsiderů v Buffalu 2011, kdy nás pasovali na sestup, až po papírového hráče o medaile. To něco vypovídá o naší práci."

Nejde prý pouze o subjektivní pocity. "Je to hodnocení z Kanady. Můj pocit je, že za pět let jsme udělali krok dopředu, ale neskončilo to vysněným semifinále. Tohle mě na tom bude mrzet nejvíc. Ale odcházím s tím, že jsme vybudovali mužstvo, které má respekt. Kanaďané a Američané s námi chtějí hrát, v Evropě dokážeme porážet Rusy, Švédy, Finy. Na to jsme v letech, kdy jsem přicházel, neměli ani náhodou," uvedl Přerost.

"Dříve bylo čtvrtfinále velký úspěch a splněný cíl, teď se považovalo za samozřejmost. Vyprodukovali jsme hráče, kteří nastupují v dospělé reprezentaci, ti letošní tam také jednou budou. Takže - medaili nemáme, ale přece jen se nám něco povedlo," prohlásil Přerost.

Reklama

Související témata: