Hlavní obsah

Nebyli jsme takový tým jako na osmnáctkách, míní Zacha. S ní by si rád spravil chuť

Praha/Toronto

Hořkou pachuť vyřazení ve čtvrtfinále světového šampionátu hokejových dvacítek se Slováky jen těžko vstřebával. Podobně jako jeho spoluhráči myslel výše, třeba i na některou z medailí. Jenže brány semifinále zůstaly českému týmu znovu zavřené, přestože slovenský výběr byl rozhodně přijatelnějším soupeřem než třeba favorizovaní domácí Kanaďané. „Nedali jsme do toho všechno, Slováci to (postup) chtěli víc. Z naší strany to nebyl výkon, který jsme očekávali,“ přiznal v rozhovoru pro hokej.cz útočník Pavel Zacha.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Obránce Jan Ščotka se snaží v pádu zastavit ruského útočníka Ivana Barbašjova.

Článek

Bývalý hráč Liberce, který od léta loňského roku působí v týmu Sarnia Sting v juniorské OHL, původně věřil, že by dvacítka mohla navázat na loňský úspěch osmnáctky, jež senzačně dokráčela až do finále. Tentokrát bylo ve starším týmu dost pamětníků. Proč to tedy nevyšlo?

„Abych řekl pravdu, nevím, čím to bylo, že jsme neměli takový tým jako v osmnáctkách. V mužstvu teď hráli starší z pětadevadesátky, což jsou fakt výborní kluci, ale my nehráli tak, jako by to byl náš poslední zápas v reprezentaci. Parta byla výborná, ale ve čtvrtfinále se ukázalo, že jsme nebyli úplně připraveni, nebyli jsme úplně stoprocentní. Něco tomu chybělo," přemítá sedmnáctiletý talent.

Individualit přitom měl výběr trenéra Miroslava Přerosta spoustu, potenciál však nedokázal prodat. Sečteno a podtrženo: jen vydřená výhra nad Dány, prohry se Švédy a Švýcary, na nadějné „zmrtvýchvstání" v klíčovém souboji s Rusy už v následném čtvrtfinále mužstvo navázat nedokázalo.

Spoléhali příliš na individuality?

„Fakt netuším proč. První dva zápasy to nebylo vůbec ono, pak jsme se do toho dostali, všichni jsme šlapali a těšili se na čtvrtfinále, kde jsme měli asi nejlepší rozlosování," láme si hlavu Zacha. Spoléhali snad ostatní, že to lídr týmu a nejproduktivnější český hráč na turnaji David Pastrňák zvládne za všechny? „Těžko říci. Hráči možná čekali, že David umí rozhodnout. Jenže to věděli i soupeři a bylo jasné, že si ho pohlídají. I Jakuba Vránu," dodává.

Velké úspěchy jsou především dílem týmové práce. Právě kolektivním pojetím se loni ve Finsku výběr koučů Petra a Svobody prosadil. „Na osmnáctkách se sešla snad nejlepší parta, jakou jsem kdy měl. Tahali jsme za jeden provaz, byli jsme jako rodina. Když padl gól, radovali se z něj všichni, nepřemýšlelo se nad tím, jestli ho dal jeden nebo druhej. Ve čtvrtfinále dvacítek byl teď trošku rozdíl, tyhle zápasy musí prostě hrát celý tým," srovnává Zacha.

Zklamání z výsledku na turnaji dvacetiletých by si rád vynahradil v dubnu ve Švýcarsku na světovém šampionátu osmnáctiletých, kam věkově stále ještě patří.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS hokejistů do 20 let

  • Čtvrtfinále

  • 02.01.15      19 : 00 Montreal
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 3
  • 02.01.15      21 : 00 Toronto
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    6 : 3
  • 02.01.15      23 : 00 Montreal
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    0 : 3
  • 03.01.15      02 : 00 Toronto
    Kanada Kanada Dánsko Dánsko
    8 : 0
  • Semifinále

  • 04.01.15      22 : 00 Toronto
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    4 : 1
  • 05.01.15      02 : 00 Toronto
    Kanada Kanada Slovensko Slovensko
    5 : 1
  • Finále

  • 06.01.15      02 : 00 Toronto
    Kanada Kanada Ruská federace Rusko
    5 : 4
  • 05.01.15      22 : 00 Toronto O 3. místo
    Švédsko Švédsko Slovensko Slovensko
    2 : 4