Hlavní obsah

Kdo převezme hokejovou dvacítku? Svaz chce kouče Petra

Praha

Novým trenérem české dvacítky by se mohl podle čtvrtečního vyjádření prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále stát Jakub Petr. Současný kouč výběru do osmnácti let je však zatím smluvně vázán i ve Vítkovicích, kde působí v roli asistenta trenéra A-mužstva. V této souvislosti tak svaz oslovil nejen jeho, ale i zástupce ostravského klubu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý tenér hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerost

Článek

"Nástupcem by se měl stát Jakub Petr, nabízí se to logicky, že přejde se svou kategorií. Došlo k určité komplikaci, protože se stal trenérem ve Vítkovicích, požádali jsme (člena představenstva) Aleše Pavlíka, aby situaci probral. Musí si klub s trenérem říct, jestli by to bylo možné spojit a za jakých podmínek," řekl na tiskové konferenci v Praze prezident svazu Tomáš Král, podle něhož je spíše nereálné, aby kouč při působení u dvacítky zůstal i asistentem v extralize. Petr loni získal s výběrem do 18 let na MS stříbro.

Přerost, na něhož se letos po vyřazení ve čtvrtfinále se Slovenskem snesla kritika, měl v plánu u týmu skončit už dopředu bez ohledu na výsledek turnaje a věnovat se dál na svazu projektu akademií. "Nejednalo se o rezignaci po mistrovství světa, ale dohodnutý krok už předem. Za výsledek přijímám zodpovědnost. Kvalita hráčů byla vysoká, ale v zarputilosti a úsilí to nebylo jako minulé roky," prohlásil Přerost.

Česká dvacítka byla naposledy mezi nejlepšími čtyřmi celky v roce 2005 při zisku bronzu na šampionátu v USA, ale letos měla vyšší ambice než v minulých letech. "Výkonný výbor konstatoval, že mistrovství světa skončilo neúspěchem. Od toho týmu jsme čekali lepší výsledek. Tím spíše, že po dlouhé době bylo obecně objektivně nabyto dojmu, že máme tým, který se může o výrazně lepší umístění ucházet," prohlásil Král.

Závěry nedělal jen z toho, že Češi vypadli ve čtvrtfinále se Slovenskem. "Mistrovství světa jsme celkově dobře neodehráli. Kromě zápasu s Ruskem nebyl výkon, jak jsme si přáli a chtěli. Odpovědnost je jasná. Mírovi Přerostovi jsme poděkovali za práci, kterou odvedl. Vím, jak jsme začínali před šesti lety s Mírou na koleni a začali budovat sportovní úsek a následně působení u dvacítky. Byla to tehdy horká židle, oslovili jsme další trenéry a nikdo na to nikdy nereflektoval," doplnil Král.

Převezme osmnáctku Reichel?

Podle Krále je pozitivum, že tým má perspektivu i na další mistrovství světa dvacítek. "Všichni víme, že jsme byli na mistrovství světa s nejmladším týmem. Deset hráčů plus další tři čtyři, kteří nebyli v týmu, budou hrát ještě minimálně další rok a většina ještě dva roky," konstatoval Král.

V případě, že by tým převzal kouč loni stříbrné osmnáctky ze světového šampionátu ve Finsku Petr, nastane i plánovaný posun v mládežnických týmech. "Tam se rýsuje Robert Reichel," podotkl Král k přesunu kouče od sedmnáctky k osmnáctce.

Reklama