Hlavní obsah

Čeští hokejisté poraženi Rusy podeváté v řadě

Poslední představení českého hokejového týmu na domácí půdě před odletem na světový šampionát do Finska se nepovedlo. Tým kouče Slavomíra Lenera podlehl ruským vicemistrům světa a prodloužil čekání na výhru nad tímto soupeřem na devět zápasů. Bilanci si ještě mohou čeští hokejisté vylepšit v úterní odvetě v Petrohradu.

Foto: ČTK/David Veis

Jan Hlaváč (vpravo) operuje před ruským gólmanem Podomackým.

Článek

Česká hokejová reprezentace úvod přátelského utkání odstartovala vlažným výkonem. Ve druhé minutě nedovoleně bránil Kotrla a necelou půlminutu později si za hákování cestu na trestnou lavici hledal Modrý.

Přesilovku 5:3 Rusové využili beze zbytku. Tvrdou a aktivní hrou dostávali soupeře pod tlak, který vyvrcholil brankou Antipova, kterému příležitost pro skórování připravil dělovkou od modré Jerofjev.

Přesilovky opět palčivým problémem

V páté minutě se uvolnil Grigorenko a připravil horké chvilky domácí obraně. Pomohl si však nedovoleným způsobem a dal tak českým hokejistům příležitost první přesilové hry. Ta však stejně jako další zůstala neproměněna. V 15. minutě uvolnil rozjetý Kovalčuk před Trvajovou brankou Grigorenka a ten nasměroval puk mezi jeho betony do branky.

Čeští hokejisté nevyužili ani v závěru třetiny další početní výhody, když se na trestné lavici sešli Turkovskij a Archipov, po jehož zákroku se na Mikeskově tváři objevila krev. S blížícím se koncem první dvacetiminutovky zvýšil střeleckou aktivitu Modrý. Bohužel ani jedna z jeho střel za zády ruského gólmana neskončila.

Richterova bomba vrátila naději

Až bitka, do níž se v 28. minutě zapojili za ruskou svatyní Trnka se Suglobovem a Vašíček svlékl z dresu Guseva, odstartovala nápor Lenerova týmu. V době, kdy za faul na Kotrlu putoval do kabin předčasně Saprykin a český celek hrál podruhé v zápasu v pěti proti třem, se z dálky trefil obránce Richter.

Obrat mohl završit Straka, ale nedosáhl na puk, který se po Vrbatově střele z úhlu zastavil na brankové čáře. Vzápětí musel předvést veškerý svůj brankářský um Trvaj, na něhož se řítil rychlík Kovalčuk.

Finální tlak bez brankového efektu

Český gólman držel při životě naděje až do poslední chvíle. V úvodu závěrečného dějství vystihl blafák Grigorenkovi, avšak jeho spoluhráči marně hledali recept na Podomackého.

Při přesilové hře to na brankáře mistrovské Jaroslavle marně zkoušel bekhendem Martin Straka, červené světlo se nerozsvítilo ani po dalším Richterově projektilu a úspěch nepřinesla ani spolupráce Výborného, Broše a Hlinky, někdejších spoluhráčů z pražské Sparty.

Ruský celek se soustředil na pozornou obranu a na hokejkách českých hráčů byla nervozita větší než na začátku utkání. I proto jim k vytouženému vyrovnání nepomohla ani 64 sekund trvající power play v šesti proti čtyřem.

Česko - Rusko 1:2
Třetiny: 0:2, 1:0, 0:0. Branky a nahrávky: 29. Richter (Špaček, Straka) - 3. Antipov (Jerofejev), 15. Grigorenko (Kovalčuk, Archipov). Rozhodčí: Jonák (SR) - Blümel, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 6:11, navíc Vašíček, Trnka - Suglobov, Gusev, Saprykin všichni 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 6000.
Česká republika:
Trvaj - Barinka, Modrý, Richter, Špaček, Trnka, Mudroch, M. Čech - Michálek, Hudler, Straka - Vrbata, Vašíček (41. Marek), Hlaváč - Balaštík, Mikeska, Kotrla - Výborný, Broš, J. Hlinka. Trenéři: Slavomír Lener, Antonín Stavjaňa.
Rusko:
Podomackij - Kalinin, Ždan, Jerofejev, Proškin, Gusev, Turkovskij, Guskov, Vyšedkevič - Grigorenko, Archipov, Kovalčuk - Antipov, Zinovjev, Suglobov - Saprykin, Soin, Frolov - Gusmanov, Kaigorodov, Semin, od 35. min. navíc Baďjukov. Trenéři: Vladimír Pljuščev, Alexander Jakušev.

Reklama

Související témata: