Hlavní obsah

Na prvním tréninku reprezentace chybělo šest hokejistů

LIBEREC

Bez šesti nominovaných hráčů se v neděli v Liberci začal připravovat národní tým hokejistů na nadcházející turnaj o Pohár České pojišťovny. Kouč Alois Hadamczik musel oželet tři krajánky Jana Hlaváče, Michala Groška a Radka Hamra i trojici Jan Marek, Michal Sivek, František Ptáček, kteří si plní klubové povinnosti na turnajích ve Švýcarsku.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Alois Hadamczik musel na úvodním srazu několik reprezentantů oželet.

Článek

"Kompletní budeme v úterý ráno," řekl Hadamczik. Celá šestice se k týmu připojí v pondělí, útočníci Marek se Sivkem, jenž nahradil na poslední chvíli Martina Erata, však dorazí až v podvečer. Pražská Sparta se vrací teprve odpoledne.

Hadamczik nakonec musel před svou první akcí v pozici kouče seniorského národního týmu udělat tři změny. Do NHL po oznámení nominace odešli vedle Erata ještě Petr Sýkora a Ladislav Šmíd. "Nakonec to dopadlo nejhůře, jak mohlo. Čekal jsem, že jeden dva z nich zůstanou. U Martina Erata to vypadalo slibně, ale nakonec to včera večer podepsal. S tím se ale nedá nic dělat," řekl Hadamczik na dotaz ČTK.

Místo jediného nováčka tak v úvodním dílu Euro Hockey Tour budou v českém dresu startovat tři - Radim Bičánek, Grošek a Sivek. Zvýšil se také počet krajánků, kterých je nyní deset. Pět z Ruska, tři ze Švýcarska a po jednom z Finska a Švédska. V nové liberecké Tipsport Areně se budou až do čtvrtka připravovat na ostrý zápasový test proti Finsku.

Cílem stabilizace jednotlivých pětek

"Více dní jsme pohromadě být nemohli. Kluby trénují, hrají a i díky tomu tady chybí šest hráčů," uvedl nástupce Vladimíra Růžičky na reprezentační střídačce. V příštích dnech se Hadamczik hodlá zaměřit na stabilizování jednotlivých pětek. "Řekneme si herní systém a budeme se snažit podat maximální výkon," prohlásil. Objem tréninků bude postupně narůstat. "Hráči jsou v plné zátěži v klubech, takže se budeme věnovat i regeneraci," uvedl náročný trenér.

Přestože Hadamczik působil dva roky u juniorské reprezentace, cítí, že ho nyní čeká v kariéře další krok vpřed. "Vnímám, že je to moje první akce jako trenéra A týmu České republiky. Cítím zodpovědnost a výzvu do dalšího hokejového života," řekl Hadamczik, jehož svěřenci se dnes dostali na led až po svatbě. Jeden z pracovníků místního extraligového klubu se totiž v nové aréně v poledne ženil.

Složení týmu na tréninku:
Salfický, Hnilička - Píša, Hejda, K. Rachůnek, Philipp, Čáslava, Bičánek - Rosa, Divíšek, Bednář - Tenkrát, Burger, Veselý - Hubáček, Mikeska, J. Hlinka.
Aktuální nominace:
Brankáři: Milan Hnilička (Liberec), Dušan Salfický (Voskresensk/Rus.),
obránci: Aleš Píša, Jan Hejda (oba Voskresensk/Rus.), Radim Bičánek (Znojmo), Petr Čáslava (Pardubice), Radek Philipp (Vítkovice), František Ptáček (Karlovy Vary), Karel Rachůnek (Jaroslavl/Rus.), Radek Hamr (Färjestad/Švéd.),
útočníci: Tomáš Divíšek, Jaroslav Bednář (oba Slavia Praha), Petr Hubáček, Jiří Burger (oba Vítkovice), Jan Marek, Michal Sivek (oba Sparta Praha), Jan Hlaváč, Michal Grošek (oba Servette Ženeva/Švýc.), Michal Mikeska (Pardubice), Ondřej Veselý (České Budějovice), Petr Tenkrát (Oulu/Fin.), Jaroslav Hlinka (Kloten/Švýc.), Pavel Rosa (Dynamo Moskva/Rus.).

Reklama