Hlavní obsah

Hlaváč se zabydluje v Ženevě, v angažmá v NHL moc nevěří

LIBEREC

Dvojnásobný mistr světa Jan Hlaváč si zvyká na nové angažmá v Servette Ženeva a je smířen s tím, že se v letošním ročníku zřejmě do zámořské NHL nepodívá. O šanci na nominaci na olympijské hry v Turíně tak bude bojovat v Evropě.

Foto: ČTK/David Veis

Útočník Jan Hlaváč v reprezentačním duelu proti Rusku - archivní foto.

Článek

Ze zámořské NHL totiž zatím žádnou zajímavou nabídku nemá. "Mluvil jsem s agentem a zatím nic nového není. Máme ale ještě do 30. září čas," řekl hokejový útočník v rozhovoru s novináři. Ve smlouvě se Ženevou má klauzuli, že do tohoto data může bez náhrady odejít do zámoří.

Hlaváč naposledy působil v NHL v ročníku 2003/04 v New Yorku Rangers, nyní je nechráněný volný hráč a může tam odejít kamkoliv. Přesto v odchod do zámoří moc nevěří. "Já bych pod nějakých 800 tisíc dolarů za sezonu jít nechtěl, protože by se mi to snad ani nevyplatilo. A když jsem viděl, že třeba Teemu Selänne podepsal jen za milion, tak to bude těžké vyjednávání," navázal mistr světa z roku 1999 z Lillehammeru a z letošku z Vídně.

Poprvé v Evropě opustí Spartu

Při působení v Evropě vůbec poprvé opustí Spartu, kde hrál i v uplynulém ročníku při výluce v NHL. "Nebyl jsem rozhodnutý, že ze Sparty odejdu. Ale přišla nabídka ze Ženevy s tím, že mi dají odklad i na odchod do NHL. Rozhodovaly i peníze, byla finančně zajímavější," vysvětlil svůj odchod do země Helvétského kříže. "Jsem tam spokojený. Máme dobrý tým a město je také hezké. Rodina tam se mnou ještě nebyla. Dali nám hezký byt, který jsem teď zařizoval, takže myslím, že se jim tam bude líbit."

V národním týmu se stal osmadvacetiletý útočník před turnajem o Pohár České pojišťovny v Liberci asistentem kapitána a rád by se objevil za sezonu v co největším počtu reprezentačních zápasů. "Když mě pozvou pojedu, na všechny akce," uvedl Hlaváč. Ví, že musí zářit v klubu i v reprezentaci, aby měl šanci pomýšlet na premiérový start na olympiádě. Tam se potřetí za sebou vydají i hráči z NHL, takže o nominaci bude tuhý boj.

V Ženevě třicet minut za zápas

Hlaváč si však nemyslí, že by pro něj bylo nevýhodou, když se bude snažit upoutat pozornost trenéra Aloise Hadamczika ze Švýcarska. "Šance jsou stejné. Mužstvo bude asi podobné jako na mistrovství světa ve Vídni a doplní ho pár kluků, kteří chyběli," tuší Hlaváč. "Těžko říct, jak bych v NHL hrál. Poslední rok jsem tam nedostával tolik prostoru. V Ženevě budu hrát třicet minut za zápas a budu teda rozehraný."

Jako asistent kapitána Jaroslava Hlinky se nechystá měnit své zvyky, takže v kabině si slovo o třetinách brát nebude. "Já nejsem takový typ, že bych mluvil ke spoluhráčům. Starám se spíše o sebe, abych si odpočinul. Jsou tady jiní kluci, kteří budou mluvit. Já možná můžu něco probrat s rozhodčími," dodal Hlaváč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články