Hlavní obsah

Hokejisty čeká křest pod koučem Hadamczikem

LIBEREC

Po několika exhibicích se ve čtvrtek dočká liberecká Tipsport Arena ostrého křtu. V úvodním zápase Česká pojišťovna cupu se hokejová reprezentace utká s ambiciózními Finy, kteří na sever Čech přivezli sedm členů kádru z letošního světového šampionátu ve Vídni. Premiéru zažije na reprezentační lavičce českého A týmu kouč Alois Hadamczik.

Článek

Nablýskaná Tipsport Arena už je stoprocentně připravena na svoji reprezentační premiéru. Několik zvědavců se přišlo podívat už na dnešní trénink, na zápas s Finy bylo prodáno asi tři tisíce lístků ze sedmitisícové kapacity. "Vůbec nic nám tu nechybí," hlásí trenér reprezentace Alois Hadamczik, který před svým "životním" zápasem nervozitou netrpí. "Takhle to neberu, klíčový je pro mě úspěch týmu," upozorňuje.

V brance Hnilička, 13. útočníkem Sivek

Rozhodnutí o tom, kdo se postaví do branky si nástupce Vladimíra Růžičky nechával až po dnešním podvečerním tréninku. Nakonec ukázal na Milana Hniličku, jenž dostal přednost před Dušanem Salfickým. "Máme tu skvělé komfortní zázemí, strašně se na turnaj těším, zvlášť když se hraje doma," libuje si Hnilička působící právě v Liberci.

Na tréninku chyběl pouze útočník pražské Slavie Jaroslav Bednář. "Je nachlazený, takže zůstal v hotelu, ale do zápasu by měl nastoupit," věří lékař týmu Zdeněk Ziegelbauer. Třináctým útočníkem by měl být debutant Sivek, kapitánské céčko bude mít na dresu Hlinka, jeho asistenty budou Hlaváč a Burger.

Seveřané přivezli jen pětici krajánků

S finským soupeřem nemá domácí reprezentace z loňské sezóny zrovna příznivou bilanci. Ze sedmi duelů vyhrál český tým jen dva, z toho jeden v prodloužení. Sestava seveřanů je tvořena převážně hráči z domácí SM-liigy, v kádru jsou jen čtyři krajánci ze Švédska a Pärssinen hrající ve švýcarském Zugu. Z českých hráčů zná Finy nejlépe Petr Tenkrát působící v týmu Oulu.

Česká pojišťovna cup se jako první ze čtveřice turnajů seriálu Euro hockey tour koná po roční pauze, vloni se kvůli Světovému poháru turnaj neuskutečnil. "Chceme uspět na všech turnajích a žádný zápas nepodceníme, ale klíčové jsou samozřejmě mistrovství světa a olympijské hry," uvědomuje si Hadamczik.

Čtvrteční zápas hraný od 18 hodin vysílá živě ČT 2, druhé utkání turnaje se jako jediné tradičně hraje mimo pořadatelskou zemi, od 17 hodin prověří v Petrohradu domácí Rusové švédský reprezentační tým.

Předpokládaná sestava ČR:
Hnilička - Hejda, Píša, Hamr, Čáslava, Philipp, Rachůnek, Ptáček, Bičánek - Bednář, Divíšek, Rosa - Hlinka, Grošek, Hlaváč - Veselý, Burger, Tenkrát - Marek, Mikeska, Hubáček.

Reklama

Související témata: