Hlavní obsah

Salfický by si rád zase zachytal v play-off

Návrat do hokejové reprezentace zažívá na turnaji o Pohár České pojišťovny v Liberci brankář Dušan Salfický. Zkušený gólman se zabydluje ve svém třetím celku ruské superligy - Voskresensku a jak říká v rozhovoru pro deník Právo, rád by se opět podíval do vyřazovacích bojů.

Foto: Právo

Dušan Salfický

Článek

Během přípravných zápasů Voskresensku v Česku s vámi trenér Hadamczik o reprezentaci mluvil, takže pozvánka do Liberce asi velkým překvapením nebyla... Právě že byla, a velká. Bavili jsme se spíš všeobecně o tom, jestli mám chuť reprezentovat, ale že dostanu pozvánku hned na první turnaj, jsem určitě nečekal. Zvlášť když jsem se neobjevil v širším výběru pro olympiádu.

Byl jste hodně zklamaný, že jste na přípravný kemp v Kravařích nebyl vybrán? Samozřejmě by mě těšilo, kdybych tam byl, ale gólmanů je hodně a trenér má své představy.

Nepřemýšlel jste nad tím, že byste tedy pozvánku do Liberce odmítl? Určitě ne, řekl jsem trenérovi, že dokud budu chytat, nemám důvod pozvánky odmítat, reprezentuji strašně rád. Akorát nechci na akce jezdit jako třetí gólman.

Jak se těšíte na hokej v srpnových vedrech? Jsem už měsíc na ledě, tak to snad nebude problém. Akorát po turnaji mě čeká rychlý přesun do Ruska, protože už v pondělí ráno letím do Moskvy a v úterý s Voskresenskem na zápas.

Jak jste se ve Voskresensku zabydlel? Je to asi 90 kilometrů od Moskvy, takže budu zase bydlet v Českém domě. Zatím jsme na báze ve Voskresensku, ale brzy by měla být dokončena nová hala přímo v Moskvě.

A s týmem jste spokojen? Ten se tvoří úplně nový, zůstali snad jen čtyři lidi. S přesunem do Moskvy se mění i struktura vedení klubu, takže ne úplně všechno teď funguje, protože člověk někdy neví, s kým má vlastně jednat, ale to se snad dořeší.

V týmu jsou i další Češi, Píša a Hejda, můžete spolu v kabině mluvit česky? Ne všude to mají rádi... Jasně, bavíme se spolu česky, ale není problém ani v komunikaci s ostatními, Honza Hejda mluví skvěle rusky, bývalý sparťan Andrej Potajčuk zase mluví dobře česky. Parta je tam vůbec dobrá.

Už vám trenér naznačil, jestli budete brankářskou jedničkou? To ještě ne. Ale s nějakými představami mě asi kupovali. Druhý gólman je Jegorov, který vloni i reprezentoval, je to výborný brankář a hlavně i super kluk, což je pro mě důležité.

Budete zase atakovat rekordy v počtu vychytaných čistých kont? Ty mě nezajímají, spíš bych si rád konečně zase zachytal play-off.

Mluvil jste o tom, že Voskresensk by měla být vaše poslední ruská štace, platí to? Nechci to říkat definitivně, samozřejmě záleží na tom, kde o mě bude zájem. Když bude jen v Rusku, tak tam zůstanu, ale už mě to táhne domů. I když teď to bude trochu jiné, poprvé s sebou budu mít rodinu.

Co tam budou dělat vaši synové? Starší Adam půjde do druhé třídy, u velvyslanectví je česká škola. Také hraje tenis, takže jsme mu tam i domluvili trenéra, navíc si rozumí s dcerou Honzy Hejdy Natálkou. Nechtěl jsem ho od kamarádů v Čechách vytrhávat, ale on sám řekl, že chce jet. A tříletému Tomášovi je celkem jedno, kde bude.

Reklama

Související témata: