Hlavní obsah

Hniličku ničilo vedro v hale

LIBEREC

Venku panovalo počasí lákající spíše k bazénu, ale uvnitř nové liberecké haly se hrál ve čtvrtek ryze zimní sport. "Strašný vedro," utrousil brankář Milan Hnilička, který trávil v gólmanské výstroji na ledě maximální množství času, k normální hrací době přibylo ještě prodloužení a vyvrcholení v podobě samostatných nájezdů.

Článek

Právě ty z něj udělaly hrdinu nájezdu, přitom mohly skončit hned po první sérii. "Já ale vůbec nevěděl, že se hraje na náhlou smrt, myslel jsem, že bude série po pěti nájezdech," přiznává svoji neznalost. "Taky jsem si po prvním obdrženém gólu řekl, že už to zavřu a další čtyři nájezdy nepustím," usmívá se.

Návštěvy na zápasech libereckých Bílých Tygrů v minulé sezóně sváděly k domněnce, že by se na první představení českého týmu od zlatého finále ve Vídni mohla hala zaplnit, ale nakonec byla ve včerejším podvečeru spíše poloprázdná. "Mě to ale zas tak moc nepřekvapilo, v tomhle počasí lidi asi preferují cestu k vodě," myslí si Hnilička.

Liberecký tým mu značnou měrou vděčí za loňskou skvělou sezónu a domácí fanoušci mu to dávají najevo. I když jinak atmosféra v hale příliš nenasvědčovala tomu, že se hraje reprezentační akce, Hniličku obecenstvo přivítalo bouřlivým aplausem. S blížícími se nájezdy znělo z tribun sílící skandování "Hnilda, Hnilda." Právě on pak po zápase převzal cenu pro nejlepšího hráče zápasu. "Bylo to pro nás všechny hodně důležité utkání, chtěli jsme trenérovi dopřát vítěznou premiéru," říká.

Hadamczik byl klidný

U prvního zápasu v roli trenéra reprezentace tak bude mít Alois Hadamczik zapsané vítězství. "Byl jsem docela klidný, po prvním buly to ze mě spadlo," říká nástupce Vladimíra Růžičky, který si duel s Finy přímo v Liberci také nenechal ujít. Česká lavička dostala hned v úvodu utkání dvouminutový trest za špatné střídání, ale Hadamczik za tím nesehranost hráčů a nového realizačního týmu neviděl. "Nemám hráče na uzdě, Bičánek skočil na led dřív, to se nedá ovlivnit," vykládá.

Při rozhodujících nájezdech vsadil dvakrát na útočníka Burgera a vyplatilo se. "Byl sebevědomý a v zápase se mu dařilo, nebyl důvod mu nevěřit," popisuje své rozhodování Hadamczik. Vítkovický forvard Jiří Burger jednou uspěl střelou mezi betony, podruhé blafákem. "První nájezd byl složitější, protože jsem musel dát. Při druhém jsem věděl, že nemám co ztratit," říká Burger.

Reklama

Související témata: