Hlavní obsah

Na hokejovém Světovém poháru se měl obnovit tým Československa, radí v Kanadě

Praha

Znovuobnovení hokejového Světového poháru je především v kanadských sportovních médiích velké téma. Zatímco v zámoří se těší na přehlídku špičkového hokeje ve vlastní režii, evropští fanoušci se obávají, zda to neznamená konec účasti hráčů z NHL na olympijských hrách a ne všem se také pozdává absence menších hokejových zemí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Češi by mohli hrát se Slováky v jednom reprezentačním týmu, navrli v Kanadě.

Článek

Jak známo, pro turnaj v roce 2016 se počítá s účastí šesti nejsilnějších zemí Kanady, USA, Ruska, Švédska, Finska a České republiky, které doplní výběr Evropy ze zemí typu Slovenska, Běloruska, Slovinska, Dánska, Lotyšska či Švýcarska a zámořský výběr z hráčů do 23 let.

„Na začátku to může být trochu zvláštní, když dáte do týmu hráče z různých zemí. Ale třeba v golfovém Ryder Cupu se také postaví evropský tým a funguje to. Myslím si, že ve Švýcarsku, Slovinsku, Slovensku, Dánsku nebo Norsku je spousta dobrých profesionálů. Myslím, že můžeme postavit silné mužstvo," nezavrhuje myšlenku Anže Kopitar, slovinská hvězda Los Angeles.

Kanadský list Montreal Gazette ve svém komentáři možná k překvapení tuzemských fanoušků zastává možnost sestavení československé reprezentace.

Z olympiády NHL nic nemá

„Navzdory příležitostně dobrým výsledkům od Švýcarska, Běloruska a Lotyšska, ani jeden z těchto států nebyl považován za dostatečně dobrý, aby se mohl Světového poháru zúčastnit, ačkoliv to stojí z velké části na tom, kolik hráčů mají v NHL. I Slovensko zůstalo mimo, a tady organizátoři promarnili skvělou příležitost na pár týdnů znovu obnovit reprezentaci Československa, čímž by se vytvořil ještě silnější tým," píše Montreal Gazette.

Ten se zároveň zamýšlí nad klíčovou otázkou celého podniku. „Pokud bude Světový pohár finančním úspěchem (což je téměř jistota) a bude to terno pro fanoušky (což je o trochu méně jisté), může to znamenat umíráček pro hokej na olympijských hrách," shrnuje list minimálně pro evropského příznivce řadícího soutěž národních týmů v nejsilnějším složení pod pěti kruhy nad Stanleyův pohár krutou realitu.

Pro vedení NHL byla účast hvězd soutěže na olympiádě vždy trochu trnem v oku. Nemá totiž nad turnajem kontrolu a hlavně na něm takřka finančně neprofituje. „Olympiáda je velmi majetnická ohledně svolení ostatním k promo aktivtám a obchodování toho, co se děje. Takže my vlastně na 17 dní zavřeme krám a oni nám nedovolí dělat nic za to, že jim dáme naše hráče. Nedostaneme žádnou kompenzaci," vysvětloval vleklý spor komisionář NHL Gary Bettman pro list Wall Street Journal.

Přivítali byste na Světovém poháru znovuobnovení československého hokejového týmu?
Ano
34,8 %
Ne
65,2 %
Celkem hlasovalo 31925 čtenářů.

Reklama

Související témata: