Hlavní obsah

Hokejisté ztratili výhru nad Ruskem v posledních minutách

LIBEREC

Tři minuty scházely českým hokejistům k tomu, aby mohli na turnaji Česká pojišťovna Cup oslavovat vítězství nad Ruskem. Do té doby vedli díky gólu nováčka v týmu Skuhravého, jenže pak se po chybách obrany za sbornou trefili Charitonov a Kurjanov, a zápas byl ztracen. Český tým tak na domácím turnaji v Liberci obsadil až třetí místo, porazit dokázal jen Finsko.

Foto: 1578666

Český obránce Radek Hamr v souboji s Rusem Tkačenkem

Článek
Fotogalerie

Trenér Hadamczik po debaklu se Švédy totálně zamíchal sestavou, a debutu v národním týmu se tak na úkor Sivka dočkal Václav Skuhravý. Ten byl povolán ve čtvrtek poté, co se zranil Petr Tenkrát a nyní nastoupil ve druhém útoku s Burgerem a Veselým. Blízko prvnímu gólu byl ale čtvrtý útok, když Grošek dvakrát prověřil ruského gólmana Fomičeva, který dostal přednost před Jeremenkem.

To byla na delší dobu největší šance zápasu, oba celky se spíše hledaly a vázla jim souhra v útoku. Hnilička se nejvíc zapotil během vyloučení Rosy při ráně Kutějkina od modré. Dvě minuty před koncem první části byl vyloučen Chomickij a Češi dostali příležitost odcházet do šaten s gólovým vedením. Kromě dvou střel Burgera z prostoru mezi kruhy si ale žádný tlak nevypracovali.

Grošek hrozil v ofenzívě

V úvodu druhé třetiny předvedl několik útočných výpadů agilní Grošek, ale ruská obrana byla pozorná, stejně jako Fomičev. Nepřekvapila ho ani jedovatá střela Bednáře z prostoru mezi kruhy. A nepokořen zůstal i po dvou po sobě jdoucích přesilových hrách českého týmu.  Fantasticky pak zasáhl před Hejdou, který se před ním zjevil po bleskové přihrávce jednoho ze spoluhráčů.

Kralování ruského gólmana skončilo v 36. minutě. Na levé straně útočného pásma se zbavil obránců Veselý, přihrál křížem zpátky na Rachůnka, a ten vše vylepšil nahrávkou  Skuhravému, který dělovkou bez přípravy vstřelil svůj první reprezentační gól kariéry. Rusové mohli před druhou sirénou srovnat při vyloučení Hlaváče, ale česká obrana byla tentokrát pozorná.

Závěr zmařil české naděje

Nechybělo mnoho a Češi málem vedli už o dvě branky. Při vyloučení Skuhravého vyhodili čeští obránci puk tak, že Fomičev měl co dělat aby si jej sám nesrazil do branky. Gólman CSKA Moskva nicméně viditelně znejistěl, při střele Veselého neudržel puk v lapačce a kdyby se hned nevzpamatoval, mohlo být pro sbornou zle.

Už to vypadalo, že český tým dovede v poklidu zápas do vítězného konce, když přišla osudová chyba. V obranném pásmu Ruska jsme ztratili puk, Kuljaš našel na modré nastartovaného Charitonova  a ten v samostatném nájezdu nedal Hniličkovi šanci. Tragédie byla dokonána vzápětí, kdy puk poskakoval po zadní síťce české branky. Šikovně si jej "vyšťouchl" Kurjanov a překonal Hniličku podruhé.

Česká republika - Rusko 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 36. Skuhravý (Veselý, K. Rachůnek) - 58. Charitonov (Kuljaš), 59. Kurjanov. Rozhodčí: T. Andersson (Švéd.) - Pouzar, Kalivoda (oba ČR). Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 3162.
Česká republika: Hnilička - F. Ptáček, Hejda, K. Rachůnek, Philipp, Hamr, Píša, Čáslava, Bičánek - Rosa, Divíšek, Bednář - Skuhravý, Burger, Veselý - J. Hlinka, Marek, Hlaváč - Grošek, Mikeska, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.
Rusko: Fomičev - Kuljaš, Aťjušov, Žukov, Kutějkin, Zabolotněv, Vorobjev, Chomickij, Kolcov - Sušinskij, Taratuchin, Charitonov - Tkačenko, Titov, But - Platonov, Kajgorodov, Čistov - Zapirov, Kurjanov, Mirnov. Trenér: Vladimir Krikunov.
Konečná tabulka turnaje:
1. Švédsko330009:49
2. Rusko320017:46
3. Česká republika301026:82
4. Finsko300122:81
Pozn.: Sloupce v tabulkách znamenají počet zápasů, výher v základní hrací době (3 body), výher v prodloužení či po samostatných nájezdech (2 body), proher v prodloužení či po samostatných nájezdech (1 bod), proher v normální hrací době (0 bodů), skóre a celkový počet bodů.
All Star tým turnaje o Pohár České pojišťovny:
Milan Hnilička (ČR) - Johnny Oduya (Švédsko), Vitalij Aťjušov - Maxim Sušinskij (oba Rusko), Jiří Burger (ČR), Jimmie Ölvestad (Švédsko).
Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:
Brankář: Johan Holmqvist (Švédsko).
Obránce: Johnny Oduya (Švédsko).
Útočník: Maxim Sušinskij (Rusko).

Reklama

Související témata: