Hlavní obsah

Salák poslal nulu v Karlových Varech tchyni, která den před zápasem zemřela

Karlovy Vary

Až s Alexandrem Salákem v brance objevila hokejová reprezentace v sezóně vítězný recept. Za národní tým nastoupil poprvé od květnového MS a v Karlových Varech kryl všech dvacet ruských střel, takže popáté v kariéře udržel za národní tým čisté konto.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Alexander Salák udržel proti Rusku čisté konto.

Článek
Fotogalerie

Chytal v obrovské pohodě, přes úmrtí v rodině. „Ve středu umřela manželčina maminka, tak bych ji chtěl tu nulu věnovat a poslat," překvapil Salák, jenž i přes tyto okolnosti dokázal být na ledě absolutně soustředěný. „Byl jsem trochu nervózní, ale ukázalo se, že to pro mě bylo hodně dobře."

Zejména v první polovině utkání, kdy mělo Česko k dispozici jen těsné vedení, byl Salák důležitou oporou týmu. „Držel nás a potvrzoval výbornou formu," chválil gólmana i trenér Vladimír Růžička. „Kluci hráli fakt pozorně v obraně, a když přišly ruské šance, byl jsem rád, že mě to nějak trefilo," přibližoval Salák.

Cestu k premiérovému vítězství v sezóně pak našli hokejisté zásluhou dvou branek během 143 vteřin. „Neřekl bych, že byly nějaké slepené, prostě tam spadly dva góly rychle za sebou po dobrých akcích, pak už jsme hráli fakt výborně a hlídali si to," mínil Salák a měl zvláštní pochvalu pro Ručinského. „My všichni jsme jen průměrní hráči a on je legenda. Byl to opravdový zážitek být s ním v týmu, pro nějž je děsně cenný."

Salák by měl dostat příležitost v brance i v sobotní odvetě pro Rusům. „Doufám, že tam solidní výkon dokážeme potvrdit. Potřebujeme se naučit doma vyhrávat," mínil gólman.

Reklama

Související témata: